Skocz do zawartości

Długi cast pod duże gumy...

darkonis

Rekomendowane odpowiedzi

Hmmmm ... nie zapominaj że to kij do 160gr. Ja rzucałem max 140 i to ja nie dawałem rady a nie kij ;)  :D .

Wśród wszystkich moich kijów ogarniających takie gramatury, ten ma najwięcej "mięsa" w blanku tak ładując się przy rzucie jak i pod rybą.

Ważne, że fajnie sygnalizuje już branie małych ryb (60-70) ale trudno oczekiwać aby podczas holu uginał się po multik. Takie ryby po prostu zasysa :P  ale dzięki swojej charakterystyce nie gubi

Warty uwagi w budżetowej cenie jest MPP2 do 150 g bodajże 258 cm długości.

Fajny miesisty blank, który przy tej długości rewelacyjnie ładuje duże gumy i swimbaity a przy tym jest bardzo sprezysty w szczycie i myślę że gruby pięćdziesiątak go odpali.

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka

MPP2 kosztuje jakieś śmieszne pieniądze ja znalazłem ten model za 130 zł gdzieś na jakieś grupie na FB. Na sucho piękne ugięcie napewno nie będzie gubil ryb a zapas mocy solidny.

A tak apropo Svartzonkera tego o którym piszesz to jest to typowy kij od szczoty, myślę że nie wygnie go nawet metrowy sum.

Edytowane przez lukaszkosciukiewicz
  • Like 1

A tak apropo Svartzonkera tego o którym piszesz to jest to typowy kij od szczoty, myślę że nie wygnie go nawet metrowy sum.

To chyba kija od szczoty nie miałeś w łapie ;)

Mam i używam tego svartzonkera,nie jest sztywnym kołkiem.

No i właśnie. Wszystko to jest pojęcie względne.Szybkie a wolne? Osobiście w skali wolne a szybkie preferuję gdzieś tam środek.

Co to oznacza? Ano nic. Nigdy nie napiszę iż jestem zwolennikiem szybkich kijów. W zasadzie szybkość kijów jest pojęciem... hm,indywidualnym

• Like 1

@ T4ll jeśli długość transportowa 191 cm to dla Ciebie nie problem to Savage wypuścił w tym roku fajną serię Swimbait 1DFR. Najlżejszy ma realny wyrzut do ok 115 gramów, waży 200 gramów, ma długi dolnik, dzięki czemu można się dobrze zamachnąć i bardzo fajne ugięcie. Mocniejszy z cw 170g rzuca komfortowo do ok. 150 gramów i jest już trochę sztywniejszy, ale też fajny. Ten MPP jedynka do 160 gramów jest spoko (miałem przez jakiś czas), ale jest znacznie cięższy od wymienionych i mnie na dłuższą metę męczył. Multik już masz do tego?

• 1 miesiąc temu...

Witam, czy posiadacie lub oglądaliście model DAIWY - PROREX XR BAITCAST 255/80-175g

Jak oceniacie ten model do gum ok 150 gram oraz jaką ma długość od pazura do końca dolnika?

post-56640-0-85150100-1576645224_thumb.jpg

NAZWA: PROREX XR BAITCAST
DŁUGOŚĆ: 2,55 m
CIĘŻAR WYRZUTU: 80-175 g
DŁUGOŚĆ TRANSPORTOWA: 134 cm
ILOŚĆ SEKCJI: 2
WAGA: 200 g

• 3 miesiące temu...

Witam

Chyba najwłaściwszy temat na moje pytanie.

Rozglądam się za kijem ok 2,4 m do 80-90 g pod gumy i swimbaity, czasem woblery, czasem trolling. Będzie sparowany z Tatulą HD 200.

Od dłuższego czasu prześladuje mnie volatile pike do 90 g, ostatnio znalazlem jednak w dobrych pieniądzach Westin W3 do 80 g.

Westin 407 PLN Abu za 440. Nie ukrywam że teraz bardziej skłaniam się w kierunku W3, wiele dobrego słyszałem i czytałem na ich temat, ale i Abu niczym nie ustępuje, również wiele pochlebnych opinii, kij który chyba już stał się szczupakowym klasykiem.

Co radzicie?

Edytowane przez drChlubicz

A wie ktoś coś o tym patyku 

BFT Lizzard X 7'10'' MH -130g, 2 pcs "Stefan Trumstedt" Baitcasting

Akcję tego kija można zobaczyć w 11-tym wydaniu Fly VS Jerk . Łowi nim właśnie Stefan Trumstedt .Mocniejszą wersją łowi Pierre i chyba w ostatnim odcinku coś tam o owych kijach mówią .

• Like 2