huligan77 Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Szukam czegoś na moje szczupaki. Interesuje mnie jaką ma akcje i jak by pracował w trolu pod gł 90gr z gumą 60gr czy nie byłby sztywną pałką.Najlepiej żeby podczas brania przechodził w półparabole.A Phenixa m1 swimbait 25lb brałeś pod uwagę? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nurek28 Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Połowiłem M1 ale dla mnie strasznie twardy.Dwa razy do niego podchodziłem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2020 (edytowane) Połowiłem M1 ale dla mnie strasznie twardy.Dwa razy do niego podchodziłem.To polecam coś ze stajni ATC Bushido.Mam i polecam ???? Edytowane 3 Kwietnia 2020 przez Sławek77 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Połowiłem M1 ale dla mnie strasznie twardy.Dwa razy do niego podchodziłem.... bo najlepiej się sprawdza w przedziale 60-120 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IMMORTAL Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2020 (edytowane) Czy ktoś z Was łowił poniższymi kijami Savage Gear? XLNT3 TRIGGER 2.51M UP TO 100GSWIMBAIT 1DFR TRIGGER 2.38M 7’11” 50-130G Swimbaitem miałem okazje pomachać na sucho. Jest bardzo dobrze wyważony, ma długi dolnik i wydaje się nieco słabszy niż maksymalne 130g.Może ktoś miał okazje sprawdzić te kije w boju? Edytowane 3 Kwietnia 2020 przez immortal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golenia Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2020 (edytowane) Połowiłem M1 ale dla mnie strasznie twardy.Dwa razy do niego podchodziłem.M1 25 strasznie twardy??? W jakim sensie?150 w trolu to za dużo dla tej wędki. Szukaj raczej typowo trolingowej Edytowane 3 Kwietnia 2020 przez golenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2020 M1 25 strasznie twardy??? W jakim sensie?150 w trolu to za dużo dla tej wędki. Szukaj raczej typowo trolingowejZ łapy raczej też 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk122 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2020 (edytowane) ... Edytowane 4 Kwietnia 2020 przez Patryk122 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk122 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Szukam casta pod gumy od 50gr do 70gr przy obciążeniu 5-10gr. Długość (+-) 2.5m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Jak ci zalezy na dalekich silowych rzutach to mysle ze cos 120-150g bedzie spoko .Jesli chcesz miec fajne ugiecie pod ryba to co 80-90 g np takie mpp2 259 /90g mialem takiego spina fajnie gnie sie nawet pod 50-ka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 (edytowane) Połowiłem M1 ale dla mnie strasznie twardy.Dwa razy do niego podchodziłem.No nie kumam . Ilu wędkarzy tyle opinii.Dość sztywny to się zgodzę Dla mnie mój ulubiony kij od algi 3 po Shad Teeza 27cm.(ciężej nie rzucam) Przerzuciłem kilka kijów i ten został u mnie jako uniwersał. Uwielbiam go . Lekki ,dobrze miota, pięknie pracuje . Mam wersję nieskracaną zbrojoną pod moje potrzeby i o innym nie chcę słyszeć. Oczywiście to bez żadnych osobistych wycieczek .... Edytowane 5 Kwietnia 2020 przez sero1975 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Ja mam wersję skrócona do 221 i w sytuacjach jak ciasno na łodzi i trzeba ograniczać ilość kijów to spokojnie jerkuję 50-130.Cannibal 15 + 5gr też leci bez problemu(mam podpiętego Tranx 300) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 A Ty Robert jako ekspert co byś powiedział o tym blanku ? U mnie lexa 300... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Nie przesadzaj z tym ekspertem. Jestem takim samym użytkownikiem jak inni.Powyżej opisałem mój zestaw. Kij zbrojony przez Skalek. Oczywiście jest to kawał mocnego blanku i nie ma się co oszukiwać, że ugnie się pod sczupłym 60cm, ale nie od tego jest. Przy 80cm już pięknie pracuje. Zaliczyłem na nim szczupaka 103 ... super praca i ugięcie. Porównywałem w realu z wersja nie skróconą, która jest zdecydowanie delikatniejsza w szczycie, zapewne lepiej sygnalizuje i przenosi brania. Lepiej rzuci lżejsza przynętą i lepiej szczytem zamortyzuje już mniejszą rybę, ale ja wolę wersję skróconą. Odnoszę wrażenie, że swobodniej, mocniej i dynamiczniej rzucę przynętę 100-130gr w trudnych, warunkach nawet pod silny wiatr. Ja nie potrzebuję niczego lepszego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1991 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Ja posiadam m1 35. Fakt kij daje wrażenie że jest sztywny, ale bez problemu możesz nim prowadzić duże obrotoki, wahadła itd. Przy czym nie zmeczy cie, A pod ryba i tak ładnie pracuje. Jak szukasz cw. Do 90 to Westin W3 powercast 40-130g ten już siada w parabole i też nie męczy przy rzutach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Marcin, a 35 lb jaki ma komfortowy górny cw (przy wymachu z pełną mocą) i od ilu z dołu już jest fajnie? Ile waży Twój kij i przy jakim osprzęcie? Wrzucisz jakieś foto? Dzięki z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1991 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 (edytowane) Od 40g śmiało można machać., ale głównie jest dla mnie przeznaczony pod gumy i swimbaity, duże wahadła. Mam na nim toro beast 51, plecionka 0.36 A jeśli chodzi o przelotki i uchwyt to Fuji. Macham nim głównie tak jak wyżej napisałem wiec jest pod większe gramatury, 150-160 to bez problemu macham siłowo. Chociaż trouty 27.5 od savage też latają bez problemu. Do mniejszych przynęty laduje xzoge 7kg. I nim obsługuje głównie jerki i te mniejsze gumy its Szczerze nie pamiętam ile wagi będzie miał. Edytowane 5 Kwietnia 2020 przez Marcin1991 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Dzięki. Pytam, bo rozbieżności w opiniach są duże, nawet przy tych samych długościach. Nie miałem jeszcze okazji wypróbować tych swimbaitów M1, a trochę za droga to impreza, żeby kręcić w ciemno. Niektórzy piszą, że 25 lb ogarnie 150 g, inni że 120, a jeszcze inni, że pełny komfort to 100 g, a to już spore różnice. O 35 lb słyszałem, że 200 g w komforcie. Najlżejszy trout 27,5 cm jeśli dobrze widzę waży 225 g więc by się zgadzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1991 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Do 200g śmiało rzuca się bez obaw. Trouty ważą od 220 do 290. Ciezszymi też rzuciłem ale już komfortu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval75 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Dzięki. Pytam, bo rozbieżności w opiniach są duże, nawet przy tych samych długościach. Nie miałem jeszcze okazji wypróbować tych swimbaitów M1, a trochę za droga to impreza, żeby kręcić w ciemno. Niektórzy piszą, że 25 lb ogarnie 150 g, inni że 120, a jeszcze inni, że pełny komfort to 100 g, a to już spore różnice. O 35 lb słyszałem, że 200 g w komforcie. Najlżejszy trout 27,5 cm jeśli dobrze widzę waży 225 g więc by się zgadzało.Ja mam 25lb w pełnej dlugosci i alienem savage gear z całej pary rzucam. Ale wg mnie kij już nie ma tyle mocy. Zdecydowanie lepiej takie gramatury latają z 35lb. Wg mnie 25lb ma wystarczająco mocy na 120gr i takie przynęty lecą jak z katapulty. Jak chcesz iść w kierunku 150gr i więcej bierz 35lb Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nurek28 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 M1 25 strasznie twardy??? W jakim sensie?150 w trolu to za dużo dla tej wędki. Szukaj raczej typowo trolingowejPrzemek łowię turnamentem 25 funtowym i 20 funtowym Turnamencie inschor i myślałem o takiej pracy a praca M1 jest tym wędkom zgoła różna. .I dlatego pisałem strasznie twardy.I piszę o trolingu a nie rzutach.Raz sprawdzałem M1 25lb na zlocie na Dadaju, Drugi raz na Siemianówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1991 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Ja w trolu ładuje M1 35ke. a na drugim kiju leci czesto xzoga taka g66 7kg. a na koncowce wisi trout 30cm badz z najwiekszych to burbot od savage ten 50cm czyli cos pod 400g. Kij jest przygiety ale przy braniu ryby nie robi na nim to wielkiego wrażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adasio Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Od dwóch albo trzech sezonów używam M1 25lb, w pełnej długości.Dla mnie max jeśli chodzi o rzucanie to alien eel 30cm (z tego co pamiętam 140gr)Ale...nie rzucam pełną parą. Mając w perspektywie łowienie przez kilka dni po 12-16 godzin na dobę, zwyczajnie nie chcę katować rąk. Myślę, że optymalny max cw to 100-120gr. Dół mnie nie interesuje, bo do 60 gr używam inny kij. W trollu zapinam do niego line thru trouta 30cm, nie zauważyłem żeby kijek jakoś pod nim klękał. Jeśli chodzi o pracę pod rybą to nie ma do czego się przyczepić, zlowiłem na niego sporo szczupaków w różnych rozmiarach. Małych nie gubi a duże pięknie amortyzuje. Wędka warta swojej ceny, zostaje na dożywocie. Waży 204 gr, w pełnym piankowym dolniku. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz1966 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Od dwóch albo trzech sezonów używam M1 25lb, w pełnej długości.Dla mnie max jeśli chodzi o rzucanie to alien eel 30cm (z tego co pamiętam 140gr)Ale...nie rzucam pełną parą. Mając w perspektywie łowienie przez kilka dni po 12-16 godzin na dobę, zwyczajnie nie chcę katować rąk. Myślę, że optymalny max cw to 100-120gr. Dół mnie nie interesuje, bo do 60 gr używam inny kij. W trollu zapinam do niego line thru trouta 30cm, nie zauważyłem żeby kijek jakoś pod nim klękał. Jeśli chodzi o pracę pod rybą to nie ma do czego się przyczepić, zlowiłem na niego sporo szczupaków w różnych rozmiarach.Małych nie gubi a duże pięknie amortyzuje. Wędka warta swojej ceny, zostaje na dożywocie. Waży 204 gr, w pełnym piankowym dolniku.Czytam już chyba setny raz o tych sławetnych blankach / wędziskach M1 25lb oraz M1 35lb. Niestety ciężko znaleźć jakieś konkretniejsze informacje. Jaka jest pełna długość, rzeczywista moc oraz kto wykonuje na tych blankach wędziska i gdzie można kupić - zamówić. Z ogólnych informacji wynika, że byłby to dla mnie dobry uniwersał do szczupaka na ciężko z brzegu / brodzenie /. Na dzień dzisiejszy ideałem dla mnie byłby kij o długości 2,10 - 2,30 do przynęt o wadze od 50 - 150 g. Przez przynęty rozumiem gumy, jerki, spinerbaity, obrotówki, wahadłówki i woblery czyli jeden do wszystkiego oczywiście w przedziale 50 - 150 g. Zaraz ktoś napisze, że do wszystkiego to do d... Proszę mnie dobrze zrozumieć ja mam castingi do tych przynęt ale właśnie różne do różnych. Na łodzi jest ok bo można wziąć kilka. Tu chodzi o to, że brodząc nie znoszę targać dwóch kijów. Jak brodzę to to co mam mam przy sobie nie zostawiam klamorów na brzegu - po prostuto strasznie ogranicza przemieszczanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval75 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Proszę [emoji6] Model Długość Moc (lb) Części Akcja C.W. (oz) Dolnik (mm) Szczyt (mm) Waga (g)MXUR80MH-B 8’0″ 10-25 1 Mod. Fast 1/2-3 16.0 2.8 99MXUR80H-B 8’0″ 15-35 1 Mod. Fast 1-6 16.5 3.0 120 Co do pracowni to wybierz sobie jaką chcesz, co do dostępności blanków to nie wiem jak sprawa wyglada na teraz. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi