Skocz do zawartości

Długi cast pod duże gumy...

darkonis

Rekomendowane odpowiedzi

Do 100gr mam MHX L905  a na ciężko Westina do 260gr wiec szukam cos pomiędzy 

To zadam pytanie w drugą stronę - jakiego masz Westina do 260gr i gdybyś mógł coś więcej opisać, jak Ci się nim łowi...

Bo ja przymierzam się do W4 Powercast 2,55m do 130g, ale waham się, czy nie wziąć od razu tego mocniejszego właśnie.

To zadam pytanie w drugą stronę - jakiego masz Westina do 260gr i gdybyś mógł coś więcej opisać, jak Ci się nim łowi...

Bo ja przymierzam się do W4 Powercast 2,55m do 130g, ale waham się, czy nie wziąć od razu tego mocniejszego właśnie.

Zbyt długo go nie mam, ale zdążyłem już trochę nim połowić. Wyholowalem na ni go kilka ryb, w tym ta z mojego profilu (118cm) były też ryby 90+, ale też o 60+, kij dobrze amortyzuje odjazdy ryby i dobrze ją trzyma. Nawet te maluchy nie spadały mimo że były zapięte na jedną kotwice. Czułość bardzo dobra, ale ciężko przy holu rozpoznać z jak duża ryba mamy do czynienia. Zasięg rzutu zadowalający. Najcięższą przynęta która rzucałem była płoć od SG 225gr chyba. W tym roku spróbuję s troutem 30cm. Najniżej Heering 16cm z 5gr główką. Niby się da ale nie ma komfortu. W trolingu dawała radę z troutem 40cm. Co mi się nie podoba to wykonczenie+(a raczej jego brak) korka na forgripe 0ef52f48f229a9d83d62cb7dd63238c6.jpg

Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka

Szvartzonker 2,59 do 220 gramów niecałe 4 setki kosztuje, osprzęt Fuji . Model 1445994.

Waga 240 gramów.

Na przykład tutaj:

http://pleciona.pl/pl/p/Abu-Garcia-Svartzonker-86-2%2C59cm-XH-220g-Casting/25578

Weź pod uwagę że szukasz kijka do przynęt o masie 180 gramów a większość kijków opisanych do 170-180 gramów może nie być wystarczająco mocne aby energicznie wyrzucić taką masę.

Dolnik 42 cm.

Mam do 140 expertem nie jestem ale lata z kijka bardzo daleko .

W mojej opini balbym sie zalozyc cos wiecej jak 140g najciezsza przyneta jaka rzucalem to 4d perch 23cm 145g ale boje sie silowo nim rzucac najlepiej sprawdza sie w przedziale 50-100g rybki co prawda jeszcze na niego nie mialem .

Ale robi fajne wrazenie .

Cześć. Wrzucam nowy nabytek, bo moim zdaniem jest warty polecenia. Savage Gear Swimbait 1 DFR do 170 g. Zmierzona długość 243 cm, waga 218 g, 1+1 dlatego długość transportowa to 191 cm, od szczytu pazura do końca dolnika 43,5 cm (daje super lewar przy rzutach). Sprawdzony na gumach bez kotwic. Komfort od 60 do 140-150 g, ugięcie jak na zdjęciu, super wygodny uchwyt Seaguide alien (dla mnie to najwygodniejszy uchwyt w castach), przelotki Seaguide i foregrip do trzymania dłoni przed multikiem, gdy chcemy dać trochę odpocząć nadgarstkowi. Generalnie za 4 stówki lepszego seryjnego kijka pod duże gumy i swimbaity raczej się nie znajdzie. Rozmawiałem z właścicielem wersji 40-130 g i tam komfort do ok. 100 g i jeszcze głębsze ugięcie z delikatniejszą częścią szczytową. O realnym cw wersji do 240 g nic nie wiem. Kij podpięty pod Revo Toro NaCl 51 z przełożeniem 5,4:1, które swoją drogą też polecam, bo waży 310 g, a ma moc Toro Bestii. Udało mi się go wyrwać z DE w stanie idealnym. Przy kiju do 100 g mam Revo Beast 41 5,8:1 i przy porównaniu na tej samej przynęcie czuć przewagę mocy na korzyść Toro NaCl.

post-59406-0-34459700-1587313083_thumb.jpg 

post-59406-0-46284300-1587313153_thumb.jpg

post-59406-0-12971900-1587313421_thumb.jpg

Edytowane przez Maciek.
  • Like 7

Witajcie , szukam opini na temat kija savage gear custom predator do 170g , czy jest z niego sztywna pała i jaką ma długość od pazura do dolnika

Ok 46 cm od pazura do końca dolnika (info z katalogu). Jak na cw 170 g jest stosunkowo miękki i część szczytowa całkiem mocno się ugina. Znajdź na YT kanał White Label Fishing - Sean Wit w ich filmach łowi głównie tym kijem.

Edytowane przez Maciek.
  • Like 1

Ok 46 cm od pazura do końca dolnika (info z katalogu). Jak na cw 170 g jest stosunkowo miękki i część szczytowa całkiem mocno się ugina. Znajdź na YT kanał White Label Fishing - Sean Wit w ich filmach łowi głównie tym kijem.

Pod jego rybami wygiął by się też trzonek od łopaty ;)
  • Like 5

Okej przyszedł mi kijek Savage Gear Custom predator do 170g wykonanie fajne , długość od pazura 46 cm o 3cm więcej niż w Abu Garcia volatile 2.62 70-250 . Ugięcie wędki na sucho wygląda spoko mam nadzieję , że w piątek uda mi się sprawdzić pod ryba. W poniedziałek prawdopodobnie przyjdzie mi taki sam kij tylko do 100g  . 

• Like 1

Panowie czy ktoś łowi tym kijem Abu Garcia Mass Beat II 236cm XH 50-140g Cast i moze coś o nim napisać? Od ilu gram się ładuje i do ilu można rzucić komfortowo? Jest bardziej pod jerki czy gumy?

Ano ja nim łowie. Kij raczej pod gumy, ale jerki do 100 g obsługuje jak najbardziej, cięższych nie mam. Ogólnie dość uniwersalny, każdą przynętę

w miarę obsłuży. Ładuje się od ok 40 g, a 50 bez łaski, najwięcej rzuciłem 120 z palcem w bułce.

• Like 2

Ano ja nim łowie. Kij raczej pod gumy, ale jerki do 100 g obsługuje jak najbardziej, cięższych nie mam. Ogólnie dość uniwersalny, każdą przynętę

w miarę obsłuży. Ładuje się od ok 40 g, a 50 bez łaski, najwięcej rzuciłem 120 z palcem w bułce.

Wielkie dzięki za informację, z pewnością pomogą mi przy podjęciu decyzji.