szczupak1 Opublikowano 10 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2020 https://pleciona.pl/pl/p/Savage-Gear-Swimbait-1DFR-711-Trigger-238cm-50-130g-2cz/36646 A takim ktoś łowi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 10 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2020 https://pleciona.pl/pl/p/Savage-Gear-Swimbait-1DFR-711-Trigger-238cm-50-130g-2cz/36646 A takim ktoś łowi ?bardzo fajnie wykonany kijek,szyt w miarę smukły i sprężysty,w kijach o tej mocy cenie sobie długie rękojeści,co pozwala lepiej wyważyć zestaw ale co najważniejsze trzymać go pod pacha co nie meczy reki podczas długiego łowienia,nie pociągnie daklarowanej 130gram ,moc okreslilbym na jakies 110gram max,byc moze delikatnie wiecej,mi idealnie łowi sie troutami 8" 98gram,w zasadzie własnie do troutow byl kupiony,ale napewno tez jerki swietnie poprowadzi,jest szybki szczytem i dosc fajnie sie gnie,choc w kijach o tej mocy nie spodziewal bym sie paraboli,przez dlugi dolnik,krotsza jest czesc robocza o czy trzeba pamietac wybierajac sg swimbait 1dfr,narazie jeszcze nie zaliczyl zadnych ryb z wiadomego powodu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 Jestem po pierwszych testach nad wodą, przynęty nie uzbrojone, tak w razie czego Wnioski na chwilę obecną są jednoznaczne, na 20 g nie ma szans, realnie startuje od 30 przy jerkach i wahadłach, jeżeli chodzi o lot gumy na sensowną odległość to 35 g całości to minimum, a przy 40 jest ok. Góry nie testowałem, a szkoda.Dolnik jest przesadnie długi, jakoś tak dziwnie się rzucało, jakby przeszkadzał/zahaczał podczas rzutu, ale to chyba kwestia przyzwyczajenia, 7- 8 cm mniej by nie zaszkodziło, za to przy cięższych przynętach powinno się przydać.Wszystkie przelotki (9 sztuk) są dwustopkowe , co myślę jest lekką przesadą przy tym cw, dla porównania w Mass Beat 236 cm 50-140 tylko 4 spośród 12 są dwustopkowe. Blank jest bardzo smukły jak na tę gramaturę, prezentuję się zacnie, wykonanie oczywiście bez zarzutów.Ogólne wrażenia pozytywne, powinna być fajną katapultą do kotletów pow 40 g i większego żelastwa, liczyłem jednak na bardziej miękki szczyt i na start przynajmniej od 25 g, ale nie skreślam jej na starcie, połowię przez sezon i zobaczę na co ją stać.Grzecznie odszczekuję wszystko co nie miłego napisałem o tym kiju, testy jak się okazało były przeprowadzone niechlujnie, na szybko i ze zbyt grubą plecionką. Docelowo nawinąłem 0.16 zamiast 0.25, rezultat jest taki że sweeper 10 (21 g) lata aż miło, guma ok 25g całości też podobnie, a czucie przynęty jest dużo lepsze, z Tatulą 200 HD tworzą idealny duet. Długi dolnik przydaje się jednak dopiero gdzieś powyżej 40 gOj coś czuję że się bardzo polubimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 Michał, jaka jest długość rękojeści w tym Westinie W3 do 80g i jaki realny max cw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 12 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 (edytowane) Od pazura do końca 45 cmNa próbę rzuciłem parę razy 90 g i nie było źle, ale mam mass beat do 140 więc nie będę tego powtarzał. . Ogólnie rzecz biorąc opis raczej trafny. Edytowane 12 Maja 2020 przez drChlubicz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Welik Opublikowano 26 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Mam pytanie odnośnie kija daiwa lexa casting do 170 gram. Uzywal go ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macieknikos Opublikowano 27 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 Czy ktoś z kolegów może polecić coś sensownego pod wobki Twiczowe na szczupaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 27 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 Czy ktoś z kolegów może polecić coś sensownego pod wobki Twiczowe na szczupakaJaka gramatura, jaka cena, jaką długość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macieknikos Opublikowano 27 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 Te wobki nie przekraczają 30g długość 220-230 cena za komplet 1500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 27 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 Czy ktoś z kolegów może polecić coś sensownego pod wobki Twiczowe na szczupakaMegabass kanata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macieknikos Opublikowano 27 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 Przynęty spoko są mi znane chodzi o zestaw castingowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 27 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 Black savage 30-70 220 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 27 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 (edytowane) Lub lzejszy u mnie ogarnia wszystko od 20-80gno od 25 nie jest pala i daje mega emocje na rybce . Dzis gdyby 90-ka nie robila swiec myslal bym ze mam rybe geuboponad metr .U mnie sparowana z revo beast z racji braku innego multika .Moze wersja do 50g bedzie lepszym wyborem dla ciebie umnie ma ogarniac twitche i jerki . Ale chce miec zapas zeby moc rzucic czasem wiekszym swimbaitem Edytowane 27 Maja 2020 przez jacob1993 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macieknikos Opublikowano 27 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 czyli co mam Abu mast bit2 50 -140 259cm z bestiom 41 ale do twicza to nie pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayou Opublikowano 27 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 Mam pytanie odnośnie kija daiwa lexa casting do 170 gram. Uzywal go ktoś?Ja mam 2,3mm 100-175 gr. Daje rade. Ma całkiem fajny osprzęt, dość pancerny jest. W zeszłym sezonie złowiłem prawidłowo zapiętego szczupaczka który był max 10 cm dłuższy do gumy. Branie poczułem na kiju;). Dokręciłem do tego kija prorexa XR 300, fajnie się to wyważyło. Jako lżejszy kij mam abu vola coś t tam dalej 45-90 ( 2,36M) i lexa jest sporo mocniejsza, ale nie jest masakrycznie pałowata. Dobrze pracuje z woblerami i gumami. Wytarga nawet znośnego sumka. Dość dobra na zime, bo ma duże przelotki i tak nie marzną. Dla mnie jest ok. pz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 27 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 czyli co mam Abu mast bit2 50 -140 259cm z bestiom 41 ale do twicza to nie pasujePod twitcha krotszy kijek i delikatniejszy .220-230cm to jest max czym mozna wygodnie szarpac jesli stricte pod twitch szukal bym czegos nawet 200-210cm Beast startuje od 20g nie napisales jaki budzet jakie przynety .Z budzetowych kijkow podobno dam yagi jest fajny mam spin 260 12-42Fajna sandaczowka za rozsadne pieniadze nie szkoda jej na wisle . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siatkaz Opublikowano 28 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 Pod twitcha krotszy kijek i delikatniejszy .220-230cm to jest max czym mozna wygodnie szarpac jesli stricte pod twitch szukal bym czegos nawet 200-210cmBeast startuje od 20g nie napisales jaki budzet jakie przynety .Z budzetowych kijkow podobno dam yagi jest fajny mam spin 260 12-42Fajna sandaczowka za rozsadne pieniadze nie szkoda jej na wisle .Mam dam yagi 2,10 do 42 gram sparowany z tatulą 100. Szarpie tym woblery szczupakowe od 15 do 30 gram. Rzucam jerkami i gumami do 60 gram. Przy większej gramaturze nie ma już takiej dynamiki i szczyt lekko klęka ale jak miał bym wziąć jeden kij na szczupaki to właśnie ten. Jak za 150 zł (tyle zapłaciłem za nowy) to rewelacja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macieknikos Opublikowano 28 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 Napisałem będzie to kijek do twicza za cały zestaw 1500pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 28 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 EVER GREEN KALEIDO INSPIRARE “BLACK RAVEN” TKIC-66MH-BK (do 21gr)St. CROIX LEGEND TOURNAMENT TBC 610 MLXF (do 14gr) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 28 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 (edytowane) Kijki st croix wiem z doswiadczenia ze mozna przeciazyc ale wedka do 14g nie bedzie raczej wspolpracowala z kanata 30g .a stosowanie wiekszych okoniowych wobkow pod szczuple mija sie z celem . Edytowane 28 Maja 2020 przez jacob1993 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 28 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 (edytowane) Tylko takiej Kanaty używasz do twitcha szczupakowego? (ale tak naprawdę nie jest to wątek na ten temat ) Edytowane 28 Maja 2020 przez BOB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 28 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 Nie tylko oneten magnum jakies wieksze lucky johna .Uzywalem w zeszlym sezonie mniejszych przynet bassary 70-90 prop dartera megabassa itp .Jednak nie widze sensu siegania na szczupaka po przynety mniejsze niz 12cm zgadzam sie ze to nie watek na ten temat .Po prostu lowienie szczupakos kojarzy mi sie z wiekszymi przynetami staralem sie doradzic jak najlepiej ja osobiscie sprobowal bym wobkow wiekszych niz 16cm i 30 ale po prostu takich nie znam . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 28 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 Masz rację. Dlatego zapytałem retorycznie o Kanata. To dość specyficzna konstrukcja, nieporównywana z wieloma 11-13cm (do takich "maluszków" wychodzą przyzwoite ryby), które maja zupełnie inna charakterystykę pracy i opory przy prowadzeniu (sam je wymieniłeś) Nie stanowią problemu dla tego ST.C jeśli ważą nawet 25-28gr tak przy rzucie jak i w prowadzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid75 Opublikowano 1 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2020 Jako uzupelnieni swojego arsenalu szukam wedki do 180gr i dlugosci 250-260cmW oko wpadly mi 3 modele 1 Daiwa Prorex AGS Baitcast 253cm cw 180gr i wadze jedynie 189gr 2 Shimano Yasei LTD Pike Swim & Softbait 255 XXH C cw 60-180gr waga wędziska 253gr 3 Westin W4 Powershad-T 255cm 3XH 60-180g waga 229gri W rezerwie Gator Big Bait Explorer 8'5'' 180g 2pcs Casting o wadze 245 gr Czy ktoś jest w posiadaniu którejś z wymienionych przeze mnie wedek, lub posiada informacje o nich??Jaka maja dlugosc dolnika do pazura (szczegolnie 2 pierwsze modele, wedlug moich pomiarow na ekranie komputera to ok 42cm, ale moge byc w bledzie)Interesuje mnie tez realne cw i praca pod ryba. Ciekawie, przynajmniej wizualnie prezentuje sie rowniez ten model BFT Lizzard X ''Pierre Monjarret'' 8'6'' XH -200g, 2 pcs Ale gdzies wyczytalem ze waga ej wedki to ,az 300GrWszelkie info mile widziane Jeśli to kogoś zainteresuje to wybór padł na Daiwa Prorex AGS Baitcast 253cm cw 180g. Czynnikiem decydującym była niska waga wędki (ok 60-70 gr mniej niż u konkurencji)Wędka jest juz po testach nad woda i pod ryba. Złapałem kilkanaście szczupaków w rozmiarach 60-90cm i co ważne żaden nie spadł przy holu. Długość Dolnika do pazura to 41,5cm według mnie to minimalna odległość do wygodnego rzucania dużymi przynetami. Przynęty którymi rzucałem w min to guma storm T-bone 18cm 42gr latalo to bardzo dobrzez gory 25cm 3d roach nie robiła na wędce wrażenia. Wędka jest dość sztywna, na sucho sprawia wrażenie nawet kołkowatej, ale w boju sprawuje sie bardzo dobrze. Dziwnie wygląda dość gruby blank w tej wędce no i malutki i niewygodny zaczep na przynety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 1 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2020 (edytowane) Super, że dobrałeś kij, który spełnia Twoje oczekiwania. Najważniejsze jednak jest to, że trzyma ryby i blank pracuje jak trzeba.I tutaj nasuwa mi się myśl. Często piszemy: aby blank nie był kołkowaty. Więc pytam: a jaki ma być blank do 160-200gr uginany w teście sufitowym? Ten do gum, o długości 230-260 jeszcze jakoś się ugnie, ale do jerków 190-205cm to musi być kołek.Niestety te dobre blanki, dopiero wtedy gdy trzeba pokazuję swoją klasę I takich blanków z okazji Dnia Dziecka wszystkim życzę Edytowane 1 Czerwca 2020 przez BOB 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi