pikeft Opublikowano 1 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2020 Z tym kołkowatym blankiem to co wędkarz to inna opinia na temat tego samego kija może być. Od jesieni jestem posiadaczem Abu Garcia Volataile Pike 50-200g wcześniej do większych gum używałem MPP2 80g i jak dla mnie Volataile wcale nie jest jakimś kołkiem mimo opisu do 200g.Kilka dni temu poleciłem ten kij znajomemu który szukał coś pod większe gumy i on twierdzi że to pała [emoji16] a dla mnie wręcz odwrotnie. Kij ma mega czucie i ugina się pod 60takiem a moc ma taką że wyciągnie łódź podwodną [emoji16][emoji16] Wysłane z mojego JNY-LX1 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 1 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2020 (edytowane) ...tyle, że leci "na ryj" i w mojej ocenie proporcja masy do osiągów jest nieakceptowalna (w odróżnieniu od Valatile 40-90). Napisałem świadomie dosadnie aby przedstawić kolejne postrzeganie tego samego kija Edytowane 1 Czerwca 2020 przez BOB 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikeft Opublikowano 1 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2020 Dlatego pisałem ilu wędkarzy tyle opinii Wysłane z mojego JNY-LX1 przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayou Opublikowano 1 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2020 Używa ktoś może Beastmastera 2,7 40-100gr?. Takie coś mi ostatnio po głowie chodzi, ale głównym zastosowaniem będzie rzeka. I tak się jakoś nie mogę zdecydować. Brać czy dozbierać na mocnego WRC ?. pz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 Jako uzupelnieni swojego arsenalu szukam wedki do 180gr i dlugosci 250-260cmW oko wpadly mi 3 modele 1 Daiwa Prorex AGS Baitcast 253cm cw 180gr i wadze jedynie 189gr 2 Shimano Yasei LTD Pike Swim & Softbait 255 XXH C cw 60-180gr waga wędziska 253gr 3 Westin W4 Powershad-T 255cm 3XH 60-180g waga 229gri W rezerwie Gator Big Bait Explorer 8'5'' 180g 2pcs Casting o wadze 245 gr Czy ktoś jest w posiadaniu którejś z wymienionych przeze mnie wedek, lub posiada informacje o nich??Jaka maja dlugosc dolnika do pazura (szczegolnie 2 pierwsze modele, wedlug moich pomiarow na ekranie komputera to ok 42cm, ale moge byc w bledzie)Interesuje mnie tez realne cw i praca pod ryba. Ciekawie, przynajmniej wizualnie prezentuje sie rowniez ten model BFT Lizzard X ''Pierre Monjarret'' 8'6'' XH -200g, 2 pcs Ale gdzies wyczytalem ze waga ej wedki to ,az 300GrWszelkie info mile widziane Jeśli to kogoś zainteresuje to wybór padł na Daiwa Prorex AGS Baitcast 253cm cw 180g. Czynnikiem decydującym była niska waga wędki (ok 60-70 gr mniej niż u konkurencji)Wędka jest juz po testach nad woda i pod ryba. Złapałem kilkanaście szczupaków w rozmiarach 60-90cm i co ważne żaden nie spadł przy holu. Długość Dolnika do pazura to 41,5cm według mnie to minimalna odległość do wygodnego rzucania dużymi przynetami. Przynęty którymi rzucałem w min to guma storm T-bone 18cm 42gr latalo to bardzo dobrzez gory 25cm 3d roach nie robiła na wędce wrażenia. Wędka jest dość sztywna, na sucho sprawia wrażenie nawet kołkowatej, ale w boju sprawuje sie bardzo dobrze. Dziwnie wygląda dość gruby blank w tej wędce no i malutki i niewygodny zaczep na przynety Dawid tą Daiwę w Polsce kupowałeś bo coś nie mogę jej znaleźć a i obawiam się , że mój budżet jej nie wytrzyma . Wątek śledzę regularnie i niektóre wędki nie są już dostępne w sklepach . Dlatego moje pytanie jest takie : Jaki seryjna wędka dostępna teraz w sprzedaży obsłuży pigi 23 cm i westiny 27 z dociążeniem powiedzmy 30g ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid75 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 Dawid tą Daiwę w Polsce kupowałeś bo coś nie mogę jej znaleźć a i obawiam się , że mój budżet jej nie wytrzyma . Wątek śledzę regularnie i niektóre wędki nie są już dostępne w sklepach . Dlatego moje pytanie jest takie : Jaki seryjna wędka dostępna teraz w sprzedaży obsłuży pigi 23 cm i westiny 27 z dociążeniem powiedzmy 30g ? Wędkę kupiłem w szwedzkim sklepie, to jest model na Skandynawie, nie znam twojego budżetu ale jest daiwa prorex xr 274cm do 170gr (można i 200gr rzucać) i 262 do 150 gr. Są sporo tańsze niż wersja ags i niewiele cięższe bo ta do 170gr wazy 200gr. Nie wiem czy mogę tu wklejać linki do sklepu bo bym ci pokazał. Przesyłka do Polski to koszt 10euro. W ogóle to przy zakupie niektórych wędkarskich rzeczy lepiej się rozejrzeć po innych krajach europejskich. Często ten sam sprzęt można kupić 30-40% taniej niz w PL 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 Lub z dostepnych w polsce svartzonker 260 do 140g 220g wagi .rzucalem nim okoniem savage 145g a slyszalem ze mozna go przeciazyc nawet do 200g . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 Waga Panowie jest istotna to powie każdy kto rzuca od świtu do nocy . dlatego szukam czegoś ,,lekkiego,, Dawid ile ta Daiwa kosztowała ? Oczywiście zapraszam do dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid75 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 Waga Panowie jest istotna to powie każdy kto rzuca od świtu do nocy . dlatego szukam czegoś ,,lekkiego,, Dawid ile ta Daiwa kosztowała ? Oczywiście zapraszam do dyskusji 228,2 Euro + koszty wysylki. Prorexy XR kore wymienilem wyzej to odpowiednio 170gr- 157, 8 euro do 150 gr 140,2 euro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 (edytowane) Waga Panowie jest istotna to powie każdy kto rzuca od świtu do nocy . dlatego szukam czegoś ,,lekkiego,, Dawid ile ta Daiwa kosztowała ? Oczywiście zapraszam do dyskusji 228,2 Euro + koszty wysylki. Prorexy XR kore wymienilem wyzej to odpowiednio 170gr- 157, 8 euro do 150 gr 140,2 euro Czyli praktycznie koszt kija z pracowni Tak jak myślałem PS. Dawid absolutnie do Ciebie nie piję myślę że to fajny kij ale to porównanie dało mi dużo do myślenia Edytowane 2 Czerwca 2020 przez sero1975 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 (edytowane) Waga kija robi robote ale zwroc uwage ze dolnik wkladasz pod pache i masa wedki rozklada sie bardzo fajnie .wage robi tez multik .W wedkach z dzielonym dolnikiem wage robi tez brak korka/pianki na calej dlugosci .Przy dluzszych kijach czesto sa przez to gorzej wywazone . Edytowane 2 Czerwca 2020 przez jacob1993 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid75 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 Waga kija robi robote ale zwroc uwage ze dolnik wkladasz pod pache i masa wedki rozklada sie bardzo fajnie .wage robi tez multik .W wedkach z dzielonym dolnikiem wage robi tez brak korka/pianki na calej dlugosci .Przy dluzszych kijach czesto sa przez to gorzej wywazone . Przy takich kijach gdzie różnica wagowa miedzy przynętami z dołu i z góry to czasem 100-150gr ciężko mówić o wyważeniu.Inaczej kij się będzie zachowywał gdy na końcu zestawu jest pig shad jr a inaczej gdy jest tam jakiś kotlet o wadze 200grKształt przynęty (a właściwie w jaki sposób jest rozłożony ciężar) również ma wpływ na to jak zachowuje się kij. Przykad to moj lzejszy zestaw. Komfort w nim się kończy na około 120 gr, ale węgorzem sg 140 gr rzuca się nadal fajnienatomiast gdy założyłem Fatso 14cm 105 gr to miałem wrażenie ,ze kij zaraz sie złamie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 Waga kija robi robote ale zwroc uwage ze dolnik wkladasz pod pache i masa wedki rozklada sie bardzo fajnie .wage robi tez multik .W wedkach z dzielonym dolnikiem wage robi tez brak korka/pianki na calej dlugosci .Przy dluzszych kijach czesto sa przez to gorzej wywazone . Przy takich kijach gdzie różnica wagowa miedzy przynętami z dołu i z góry to czasem 100-150gr ciężko mówić o wyważeniu.Inaczej kij się będzie zachowywał gdy na końcu zestawu jest pig shad jr a inaczej gdy jest tam jakiś kotlet o wadze 200grKształt przynęty (a właściwie w jaki sposób jest rozłożony ciężar) również ma wpływ na to jak zachowuje się kij. Przykad to moj lzejszy zestaw. Komfort w nim się kończy na około 120 gr, ale węgorzem sg 140 gr rzuca się nadal fajnienatomiast gdy założyłem Fatso 14cm 105 gr to miałem wrażenie ,ze kij zaraz sie złamie No właśnie ... Napiszę tak Przerzuciłem kilka kijów ,żeby zostać przy ideale . Mój faworyt to M1 swimbait do 25 lb . Jestem w tym kiju totalnie zakochany i ma u mnie dożywocie Ale ...Brakuje mu trochę ,,pary,, przy wymienionych wcześniej gumach . Wiem ,że kupienie wersji do 35 lb jest ciężkie dlatego szukam właśnie czegoś co obsłuży 120-200g i będę równie wniebowzięty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz1966 Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 (edytowane) Lub z dostepnych w polsce svartzonker 260 do 140g 220g wagi .rzucalem nim okoniem savage 145g a slyszalem ze mozna go przeciazyc nawet do 200g .Mam ten kij - to był mój pierwszy do cięższych zastosowań. Dla mnie to wędzisko tylko do rzucania - leci z tego super, długi dolnik. Niestety jak dla mnie jest to "pała" wprawdzie sprężysta, fajnie się ładuje przy ok 100 - 120 g. Nie chciał bym na tym ciągnąć ryby życia...Waga Panowie jest istotna to powie każdy kto rzuca od świtu do nocy . dlatego szukam czegoś ,,lekkiego,, Dawid ile ta Daiwa kosztowała ? Oczywiście zapraszam do dyskusji Nie bardzo zgodzę się z tym, że waga wędziska ma tak duży wpływ na poziom zmęczenia przy rzucaniu przynętami 100 g + W zeszłym sezonie większość moich wyjazdów to połów z brzegu na przynęty 80 - 150 g przeważnie gumy. Moim zdaniem główną robotę podczas rzutów robi dźwignia - czyli spora odległość pomiędzy rekami trzymającymi wędzisko w momencie rzutu, co za tym idzie odległość od pazura do końca dolnika, jednocześnie odpowiednio dużo wędziska poniżej multiplikatora znakomicie wyważa zestaw. Dla mnie idealna długość to ok 48 cm i do takiej długości po kilku eksperymentach przedłużyłem rękojeść w WRC90XHM2 - oryginalne ok 38 cm było nieakceptowalne....tyle, że leci "na ryj" i w mojej ocenie proporcja masy do osiągów jest nieakceptowalna (w odróżnieniu od Valatile 40-90). Napisałem świadomie dosadnie aby przedstawić kolejne postrzeganie tego samego kija Tu się zgadzam częściowo wędzisko nie powinno lecieć "na ryj" - tylko, że to nie sama waga ma wpływ a rozkład wagi... Edytowane 3 Czerwca 2020 przez Janusz1966 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 (edytowane) Mam ten kij - to był mój pierwszy do cięższych zastosowań. Dla mnie to wędzisko tylko do rzucania - leci z tego super, długi dolnik. Niestety jak dla mnie jest to "pała" wprawdzie sprężysta, fajnie się ładuje przy ok 100 - 120 g. Nie chciał bym na tym ciągnąć ryby życia... Nie bardzo zgodzę się z tym, że waga wędziska ma tak duży wpływ na poziom zmęczenia przy rzucaniu przynętami 100 g + W zeszłym sezonie większość moich wyjazdów to połów z brzegu na przynęty 80 - 150 g przeważnie gumy. Moim zdaniem główną robotę podczas rzutów robi dźwignia - czyli spora odległość pomiędzy rekami trzymającymi wędzisko w momencie rzutu, co za tym idzie odległość od pazura do końca dolnika, jednocześnie odpowiednio dużo wędziska poniżej multiplikatora znakomicie wyważa zestaw. Dla mnie idealna długość to ok 48 cm i do takiej długości po kilku eksperymentach przedłużyłem rękojeść w WRC90XHM2 - oryginalne ok 38 cm było nieakceptowalne. Tu się zgadzam częściowo wędzisko nie powinno lecieć "na ryj" - tylko, że to nie sama waga ma wpływ a rozkład wagi...Jak kto uwaza mi svarztzonkerem fajnie sie holuje ryby jak na taka pale aczkolkwiek Przerzucilen sie na black savage 30-70 z racji fajnego ugiecia pod ryba oraz z racji stosowania w porze wiosenno letniej mniejszych przynet .moim zdaniem i tak sporo mniej wedkarz meczy sie castem niz lowiac spinningiem Jednak kazdy lowi jak lubi moim wymogiem przy stosowaniu wiekszych przynet jest kij ktorym nie bede bal sie machnac silowo .Jednak svartzonker bedzie odpoczywal umnie do pazdzoernika .Co to sa kije m1 ? To jakies blanki i customowe kijki ukrecone na nich ? Edytowane 4 Czerwca 2020 przez jacob1993 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 M1 to blanki ze stajni Phenix . Trzeba ukręcić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid75 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 M1 to blanki ze stajni Phenix . Trzeba ukręcić Sa to tez gotowe wedki Phenixa. Nie trzeba krecic 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 Sa to tez gotowe wedki Phenixa. Nie trzeba krecic No są . Ale lepiej ukręcić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob74 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 ... podobno w Niderlandach kręcone są najlepsze. U ,,nas", jak dobrze ogarniesz temat, to wg gustów i fanaberii ukręcisz, u konkretnych Gości, wędkę... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 14 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2020 Nie wiem czy było już ale zapytam...Alternatywa dla Phenixa M1 35lb ale ...blank w dwóch kawałkach...lub seryjny kij... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 15 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2020 Może SG SKINNY WATER 7'7" do 180gr ? (waży 213gr ...i jest brzydki ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 16 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2020 Może SG SKINNY WATER 7'7" do 180gr ? (waży 213gr ...i jest brzydki )Tyle ze te Skinny to na pewno nie 35 Lb. Max. w komforcie pewnie 150 gramów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 16 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2020 150 to na luziku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 16 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2020 Raczej nie obejdzie się bez eksperymentu i ciężko będzie zastąpić M1 35lb jednym kijem...wybór padnie na dwa kijki...Westin W4 Powercast do 130 i 260 gram.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 16 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2020 Raczej nie obejdzie się bez eksperymentu i ciężko będzie zastąpić M1 35lb jednym kijem...wybór padnie na dwa kijki...Westin W4 Powercast do 130 i 260 gram....Albo trzeba będzie środek transportu zmienić :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi