Skocz do zawartości

Długi cast pod duże gumy...

darkonis

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy padło takie pytanie

Abu Volatile Pike 50-90 ile max ciska z komfortem, mam Volatile do 200g i rzucam nim głównie w przedziale 50-110 kij jest mega ale chyba poleci na giełdę i zmienię na coś lżejszego dlatego zastanawiam się nad wersją 90 ewentualnie kij 50-120 to już chyba coś z savage poszukam.

Mam MPP2 do 80g i uważam że dla niego 110g będzie za dużo niestety.

Wysłane z mojego JNY-LX1 przy użyciu Tapatalka

Kolego możesz napisać ile ten volatile do 200gr rzuca komfortowo? Zastanawiałem się między nim a wersją do 250gr po czym zamówiłem ten właśnie do 200gr. Niestety nigdy do mnie nie dotarł a sklep wrócił mi w końcu pieniądze. Sprzedali mi kij którego nie mieli i nie wiadomo kiedy by może mięli. Szukam kija który rzuca spokojnie powyżej 150gr, do 150 ogarniam spokojnie westinem W4, brakuje mi czegoś do jeszcze cięższych przynęt i czasem trolingu, a jakoś napaliłem się na volatile bo fajną ma pracę z tego co widziałem i ugięcie,coś w stylu tej W4 co mam

Kolego możesz napisać ile ten volatile do 200gr rzuca komfortowo? Zastanawiałem się między nim a wersją do 250gr po czym zamówiłem ten właśnie do 200gr. Niestety nigdy do mnie nie dotarł a sklep wrócił mi w końcu pieniądze. Sprzedali mi kij którego nie mieli i nie wiadomo kiedy by może mięli. Szukam kija który rzuca spokojnie powyżej 150gr, do 150 ogarniam spokojnie westinem W4, brakuje mi czegoś do jeszcze cięższych przynęt i czasem trolingu, a jakoś napaliłem się na volatile bo fajną ma pracę z tego co widziałem i ugięcie,coś w stylu tej W4 co mam

Najmniej rzucałem pigiem 20cm czyli z dozbrojką jakieś 60g a najwięcej 150g ale ten kij nawet nie jęknie przy tym obciążeniu.

• Like 1

Jeśli chodzi o wagę wędek (popularnych producentow) z cw do 180gr To niedawno trochę szperałem na ten temat. Najlepiej w tym zestawieniu wypada Daiwa prorex ags przy 253cm waga wynosi 189gr. Następnie Daiwa Prorex XR cw 170 i długość 274cm. 204gr. Kolejny jest Westin w4 220gr. Kije reszty producentów ważą od250 do nawet 300+ gram. Mowa tu o kijach z cw 180 i długości 250cm+

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Nie wiem czy padło takie pytanie

Abu Volatile Pike 50-90 ile max ciska z komfortem, mam Volatile do 200g i rzucam nim głównie w przedziale 50-110 kij jest mega ale chyba poleci na giełdę i zmienię na coś lżejszego dlatego zastanawiam się nad wersją 90 ewentualnie kij 50-120 to już chyba coś z savage poszukam.

Mam MPP2 do 80g i uważam że dla niego 110g będzie za dużo niestety.

Polecam kije Westin z serii W3 powercast, lekkie i uniwersalne, chociaż raczej pod gumy, fajnie wykonane i za rozsądne pieniądze.   Do Twoich potrzeb (50-120) świetnie nada się model 40-130.  Będziesz zaskoczony jego lekkością w porównaniu do Volatile.

Edytowane przez drChlubicz

Też Piotrkowi radziłem spojrzeć na W3, ale dodając coś od siebie, nadmienię,iż pierwszym moim kryterium przy doborze jakiegokolwiek kija jest jego akcja. Później design i dopiero masa i komponenty. Tak mam i nie zamierzam o tym dyskutować.

• Like 2

Witam

Nie chcę zakładać nowego tematu dlatego napiszę tutaj... Chciałbym sprawić sobie casta pod takie powiedzmy L/XL gumy, mianowicie Herring Shad 16 i 19cm, Pulse Shady 18cm, Shadtezzy 16 i 19cm oraz  Strike Shady 17cm wraz z główkami od 5g do powiedzmy 30g - około 33g przy najlżejszym wariancie i 95g przy najcięższym.

Chciałbym również jednym kijem, o ile to możliwe, opędzić Swima 12 sinking, Bustera Swimbaita i np Sebile Spin Glidera 115sk, woblery które nie wymagają jerkowania, pracują od samego zwijania.

Co byście polecali pod takie przynęty? Łowienie z łodzi, chciałbym podpiąć Revo Beasta 41 LH (tylko czy zwykłego czy HSa?). Co sądzicie np o Hornecie Stinger Plus 249cm 45/90g lub 259cm 50/140g?

Pozdrawiam

Witam

Nie chcę zakładać nowego tematu dlatego napiszę tutaj... Chciałbym sprawić sobie casta pod takie powiedzmy L/XL gumy, mianowicie Herring Shad 16 i 19cm, Pulse Shady 18cm, Shadtezzy 16 i 19cm oraz Strike Shady 17cm wraz z główkami od 5g do powiedzmy 30g - około 33g przy najlżejszym wariancie i 95g przy najcięższym.

Chciałbym również jednym kijem, o ile to możliwe, opędzić Swima 12 sinking, Bustera Swimbaita i np Sebile Spin Glidera 115sk, woblery które nie wymagają jerkowania, pracują od samego zwijania.

Co byście polecali pod takie przynęty? Łowienie z łodzi, chciałbym podpiąć Revo Beasta 41 LH (tylko czy zwykłego czy HSa?). Co sądzicie np o Hornecie Stinger Plus 249cm 45/90g lub 259cm 50/140g?

Pozdrawiam

Ostatnio miałem przylow sumka Ok 1 m właśnie na nowego beast 41LHS, ależ wyjeżdżał z roli( myślałem ze to 100+ szczupak ) świetny multik.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Machalem tym Volatile jakiś miesiąc temu w sklepie i na sucho wyglada bardzo przyjemnie. Pewnie wybór padnie na niego.

Jaka linke polecacie do tego kijka i Beasta? Spiderwire Stealth Smooth X8 0.19 będzie ok czy coś ciekawszego używacie?

Edytowane przez DonF
  • Like 1

Machalem tym Volatile jakiś miesiąc temu w sklepie i na sucho wyglada bardzo przyjemnie. Pewnie wybór padnie na niego.

Jaka linke polecacie do tego kijka i Beasta? Spiderwire Stealth Smooth X8 0.19 będzie ok czy coś ciekawszego używacie?

Jestem z Wawy. Wpadnij do mnie. Pomacasz ten kij z kilkoma multikami. Lub zapraszam 24-go października na spotkanie wędkarskie nad J. Czerniakowskim...tam możesz pozrzucać swoimi przynętami takim zestawem

PS Spidera odpuść. Psulek ma fajne plecionki lub Varivas Rock Beat (lub inne ale różnica w cenie zdecydowana)

Edytowane przez BOB

Witam Kolego,

polecam Abu Volatile do 90 gr, jest dość dużo opisów tego kijka i do tego zakresu i sposobu użycia który podałeś, moim zdaniem, rewelacja.

pozdrawiam

Jak długa jest rękojeść w Volatile licząc od pazura do końca dolnika?

Jak długa jest rękojeść w Volatile licząc od pazura do końca dolnika?

Jest to jedno z podstawowych pytań jakie zadają sobie (wzajemnie) użytkownicy i potencjalni kupcy kijów z rodzaju "długi cast..."    nie sądzicie że producenci powinni zamieszczać tę informację w katalogach? 

Zamiast tego znajdujemy tam marketingowy bełkot a nie to co potrzebne.

Edytowane przez drChlubicz
  • Like 5

Dziś pierwsze testy na wodzie kija SG XLNT3 100g 251cm, rzucałem SG River Roach 18cm+10g główka, nie jest to lotna guma, ale rzuty bardzo zadowalające, szczególnie jak jeszcze zawiało. Pig shady 20cm, shad teezy 16cm, lecą pięknie

a czy moglbys napisac od jakiej gramatury kij sie laduje?

• 4 tygodnie później...

Miał ktoś już do czynienia z nową generacją powercastów? Z informacji znaleźlionych do tej pory w internecie: są minimalnie cięższe od starych ze względu na większe przelotki no i doszedł nowy, krótszy model do 150g w zamian za tego do 180.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Na stronie jest rozdział na powercast i powercast 2nd. W tym drugim, odświeżonym modelu są tylko 80g, 130g i 150g. Wg producenta oprócz lekkiej zmiany designu i innych przelotek druga generacja jest też wzmocniona - cokolwiek to znaczy. Dlatego zastanawiam się czy któryś z kolegów miał już w ręku nowy model

Edit: link do reklamówki z YT, w komentarzach info o wadze

https://youtu.be/k4srAxTN04Y

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez bambus