Skocz do zawartości

Długi cast pod duże gumy...

darkonis

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki chlopaki. Dobrze znac orientacyjna odleglosc. Zaoszczedze sobie dzieki temu czasu i pieniedzy. Mialem chrapke na jedna wedke ale rekojesc ma ok 34 cm wiec sobie odpuszcze.Szukam czegos do gum oraz swimbaitow w zakresie od 20 do 80g ale w 3-4 kawalkach jest pewien problem cos takiego znalezc.

Edytowane przez Luckyguliver

No wlasnie krociakow jest od groma. SG XLNT 3 do 100g ktory lezy w szafie ma 31 cm.

Imho dobry patent to przedłużenie dolnika. Pogadaj z forumowymi rodbuilderami. Sam przedłużałem jeden dolnik u Kolegi Mariusza @markir i wyszło bardzo przystępnie cenowo, a waga wędki wzrosła raptem o kilka gramów. Kawałek plastikowej/karbonowej rurki i pianki i po temacie. A te XLNT3 to fajne kije więc miałbyś sprawę z głowy.

Edytowane przez Maciek.
  • Like 1

• 1 miesiąc temu...

Witam

Postanowiłem podzielić się z Wami szczegółami oraz wrażeniami z przebudowy mojego Abu Fantasista Beast 2.59m 150g o którym pisałem kilka stron wcześniej.

Już podczas pierwszego kontaktu, dało się zauważyć że coś jest z nią nie tak, głównym winowajcą był tragicznie krótki dolnik od pazura do końca wędki, a co za tym idzie kiepska ergonomia podczas rzucania, zwłaszcza przynętami z górnego c.w.   Bardzo wyraźnie dało się też odczuć efekt uboczny powyższego, jakim było fatalne wyważenie, tak więc po pierwszej wyprawie zapadła decyzja aby coś z tym zrobić. Najprostszym rozwiązaniem było by oczywiście dołożyć kilka/naście centymetrów od dołu, dać nową piankę i po kłopocie, celowo jednak nie chciałem robić przedłużki aby nie zwiększać i tak już nie małej masy własnej, oraz długości która wg mnie jest w sam raz. Po dobrze przespanej nocy i porannej kawce,  pojawił się szatański pomysł żeby uchwyt kołowrotka  przesunąć w miejsce foregripa, który w wędkach castingowych tego typu jest chyba najrzadziej, lub w ogóle nie używanym elementem, przynajmniej przeze mnie.

Kilka słów o przeróbce.

Dokonało się to w najlepszej pracowni Rb na moim osiedlu czyli w mojej piwnicy  B)    Ale do rzeczy:

Przelotka startowa została zdjęta, zaczep na przynęty został usunięty poprzez brutalne obcięcie szczypcami elektrycznymi, a następnie zeszlifowanie Dremelem ostrych pozostałości. Pianka poniżej oraz powyżej uchwytu kołowrotka została oskrobana, uchwyt został podgrzany i zdjęty, dolna pianka (gimbal) nie była ruszana. Po wstępnych oględzinach i pasowaniach, wklejona została nowa dłuższa pianka oraz uchwyt kołowrotka o ok 12 cm wyżej niż poprzednio, wklejony został ok 4 cm „foregrip”  aby jakoś po ludzku zakończyć i przykryć odcięty zaczep na przynętę oraz ew. rysy na lakierze, całość zwieńczy w krótce czarny pierścień. Dodatkowo aby zyskać cenne centymetry, został skrócony gwint na uchwycie kołowrotka, w sumie o ok 1,5cm, Lexa 300 wchodzi na styk, ale wchodzi.  Pianki eva pochodzą z Aliexpress, do montażu wszystkiego został użyty klej dwuskładnikowy typu epoxy.

W efekcie pojawiło się kilka plusów dodatnich:

- dolnik wydłużył się w sumie o ok 12 cm (38 /50cm)

-wywarzenie kija się poprawiło/pojawiło

-długość całkowita pozostała taka sama

-całkowita masa kija spadła o kosmiczne 6 g :rockon:

Wreszcie łowi się tym jak normalną, nieco ciężkawą ale cholernie mocną, wędką castingową.

W połączeniu z konkretnym multikiem (u mnie Lexa 300) stanowią zgrany duet do ciężkich zastosowań.

Na zdjęcia niestety przyjdzie trochę poczekać, ale pod koniec Stycznia coś wrzucę.

Edytowane przez drChlubicz
  • Like 4

• 1 miesiąc temu...

Gdyby ktoś szukał info na temat tego kija. Megabass levante oshu edition. Edycja francuska. Waga 240gr cw 21-168gr długość 255 z możliwością skrócenia do 234cm ( jedna część chowa się teleskopowo w rękojeści Bardzo praktyczne rozwiazanie) Długość Dolnik do pazura 47cm. Jeśli chodzi o możliwości rzutowe to prawdziwa katapulta. Kij dopiero raz nad woda. Testowany z przynętami o wadze od 50 do 110 gr. Myślę że górne cw dobrze opisane. Podwieszałem przynęty o wadze 170gr i wydaj się że to jest granicą komfortu. Z dołu canibal 15cm będzie latał bez problemów. Na razie wyjechał tylko szczupaczek 70+, zbyt poszaleć sobie raczej nie mógł. Wędka do 2/3 długości dość sztywna z w miarę miękka końcówka. Nie wiem od czego to zależy, ale kilkugodzinne łowienie ta wędka mniej męczy niż westinem w4 120-260 który jest tylko 12gr cięższy. Na poważniejsze testu przyjdzie czas w czerwcu. cbc6e38301f18aa1e2bbf61c0d40fb84.jpgb0a2efa59809b9f864a3917da7909d4f.jpg3a6fd9784ff563ec69835bb5bbb6f891.jpg3e52b27581b8b5d62dc40e64de06322d.jpg

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez DGL
  • Like 6

Gdyby ktoś szukał info na temat tego kija. Megabass levante oshu edition. Edycja francuska. Waga 240gr cw 21-168gr długość 255 z możliwością skrócenia do 234cm ( jedna część chowa się teleskopowo w rękojeści Bardzo praktyczne rozwiazanie) Długość Dolnik do pazura 47cm. Jeśli chodzi o możliwości rzutowe to prawdziwa katapulta. Kij dopiero raz nad woda. Testowany z przynętami o wadze od 50 do 110 gr. Myślę że górne cw dobrze opisane. Podwieszałem przynęty o wadze 170gr i wydaj się że to jest granicą komfortu. Z dołu canibal 15cm będzie latał bez problemów. Na razie wyjechał tylko szczupaczek 70+, zbyt poszaleć sobie raczej nie mógł. Wędka do 2/3 długości dość sztywna z w miarę miękka końcówka. Nie wiem od czego to zależy, ale kilkugodzinne łowienie ta wędka mniej męczy niż westinem w4 120-260 który jest tylko 12gr cięższy. Na poważniejsze testu przyjdzie czas w czerwcu.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Daj namiary gdzie kupiłeś.

• 2 tygodnie później...

uuuu to nie dobrze myslalem ze charakterystyka chociaz troche bedzie zblizona do wersji 130g

Jak szukasz ugięcia podobnego do 130 ale z większa mocą to polecam Volatile Pike 50-200

Jest jeszcze W3 powershad 180, ale tego w ręku nie miałem.

Edytowane przez drChlubicz
  • Like 1

• 1 miesiąc temu...

łowi ktoś może czy łowił takim kijem SAVAGE GEAR WĘDKA SWIMBAIT 1DFR 238/-170g ??? Pasuje mi pod każdym względem i długość i cw i 1+1 więc zastanawiam się czy na ten rok nie kupić sobie z myślą o gumach 18-27 cm czyli właśnie 60-150gr. Jakieś opinie, spostrzeżenia? Dziękuję.