Skocz do zawartości

Długi cast pod duże gumy...

darkonis

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś miał kontakt i mógł by coś napisać o tych kijach:

QUANTUM G-FORCE BIG BAIT CASTING 240/45-280g
https://max-fish.pl/product-abk-22860-13360240-QUANTUM-WEDKA-G-FORCE-BIG-BAIT-CASTING-240-45-280g.html

QUANTUM G-FORCE BIG BAIT CASTING 205/45-224g
https://max-fish.pl/product-abk-22859-13360205-QUANTUM-WEDKA-G-FORCE-BIG-BAIT-CASTING-205-45-224g.html

Edytowane przez WalterW

W3 240 do 290gr mam. Ale prawdziwego łowienia z testem pod rybą jeszcze nie przeszedł (kupiłem zimą). Jest bardzo szybki. Spokojnie ale dynamicznie ciskałem gumę 250gr. Wybrałem go w sklepie spośród kilku dostępnych kijów do 300gr.

W finale stanął z W4 o tych samych parametrach. W3 był wyraźnie lżejszy i lepiej wyważony.

• Like 1

Ja to raczej chce katować w nurcie, pod lekkimi przynętami ( max 100gr). Mam 2,3m Daiwa lexa do 175gr i przy ataku z za krzaczka (takiego na środku nurtu) szybko mi się ten kij kończy.  A zdjęcie z wąsatym to bym sobie zrobił. Poczekam cierpliwie na recenzję, jest dużo czasu do wąstych. pz 

Bob, masz czułe zmysły, katalogowo to różnica 11 gram. Przy okoniówce może bym wyczuł, ale przy armacie ;)

Widać tak jest jak piszesz :D ale jestem pewien, że jak mógłbyś porównać bezpośrednio obie wędki to potwierdził byś moje odczucia...chyba, że masz nieczułe zmysły ;)  :)

Jest tam wyczerpujące info i odpowiedź na wszystkie pytania od kogoś kto nim łowił. Sam też go miałem przez chwilę i potwierdzam to co tam zostało powiedziane. Imho szkoda czasu i lepiej dołożyć do czegoś z wyższej półki. 140 g to o 20-30 g za dużo dla niego.

Edytowane przez Maciek.

Na którymś filmie team pleciony, Dzikus łowił w/w mikado. Wychodziło z jego opinii, że kij daje rade. Sam się zastanawiałem, czy sobie takiego nie sprawić bo w sklepie wygląda całkiem spoko. W końcu odpuściłem bo miałem już wtedy 2 kije (90 i 175gr wyrzutu).  A i tak najczesciej szczupły siada mi na bardzo budżetowym graystreamie do 65gr.2,4m,  :) , pz 

Hej .mam pytanie dot wędki  westin w3 130g.  Zachęcony opiniami użytkowników jerkbaita kupiłem tego kija , spore wrażenie zrobiła na mnie to że ten kij rzuca już od 20g , jest leki jak na swoje 2,5m fajnie rzuca , generalnie dobry kijek , ale mam wrażenie że górne 130g jest mocno przeszacowane, rzucam nim max 95g i mam obawy o to czy się nie złamie przy tym ciężarze .  I tu mam pytanie do użytkowników tego kija, jakimi gramaturami maksymalnymi  rzucacie i raczej chodzi mi o soczyste rzuty żeby poleciało daleko, a jeszcze nie ma obawy o złamanie wędki. Generalnie jest to mój pierwszy cast do dużych gumek i nie mam doświadczenia czy ta wędka ma się tak giąć , czy może lepiej do dużych gumek zakupić drugą znacznie mocniejszą.

Ja mam też tego W4 do 130 gr i ciskam nim bez problemu 150gr. Moim zdaniem to kwestia prywatnego odczucia i preferencji.Gdzieś kiedyś w necie przeczytałem że niby W3 i W4 to te same blanki a tylko osprzęt się różni, nie wiem czy to prawda ale kila takich informacji na różnych stronach padło. W3 jerkbait do 80gr też ciskam salmo fatso 14s który waży 115gr bez problemu, kolega z łódki spróbował bo chciał też W3 kupić, po dwóch rzutach oddał kij bo bał się że pęknie po czym odpowiedział że on na ten kij to 90gr bałby się założyć i kupił ale wersję do 130 gr, a łowimy praktycznie tymi samymi jerkami. Złamie się to się złamie, trudno. Nie takie świat dramaty widział, to tylko wędka.

• Like 4

Zgadzam się z Wami, łowiąc Westinem Powercast W4 do 130g bez problemu rzucam przynęty do 150g, czasem nawet zakładałem 160g, a nawet 170g, ale powyżej tych 150g kij „siada” i trzeba rzucać z wyczuciem.

Oglądając w sklepie W3 miałem wrażenie, że pomimo opisu CW do 130g, jest on delikatniejszy od W4.