Skocz do zawartości

Długi cast pod duże gumy...

darkonis

Rekomendowane odpowiedzi

Z jerkami też sobie doskonale radzi. Ja nie mam problemów aby poprowadzić jerka i złowić na niego rybę tą wędką. Bardzo udany kij.

Kij o długości 240 cm. radzi sobie z jerkami.

Doskonale to się jerkuje kijem maks 2 metrowym chyba, że stoisz w miarę wysoko na dziobie stabilnej łódki albo na burcie rzeki i woda niżej. Na pewno istotna jest długość dolnika i zdarza sie, że dopiero po 2 albo i 3 dniowym machaniu dostrzega się potrzebę zmiany. Ponadto jak zawsze piszę każdemu według potrzeb i preferencji.

Edytowane przez Sławek Nikt

Kij o długości 240 cm. radzi sobie z jerkami.

Doskonale to się jerkuje kijem maks 2 metrowym chyba, że stoisz w miarę wysoko na dziobie stabilnej łódki albo na burcie rzeki i woda niżej. Na pewno istotna jest długość dolnika i zdarza sie, że dopiero po 2 albo i 3 dniowym machaniu dostrzega się potrzebę zmiany. Ponadto jak zawsze piszę każdemu według potrzeb i preferencji.

Każdy łowi jak lubi. Prowadzę nim jerki jak umiem a ryby biorą i jestem zadowolony. I tu stawiam kropkę. Bez znaczenia czy zakładam jerka czy gumę kij radzi sobie doskonale. Sandaczy też kilka ładnych złowił. Jacek Kalendowicz łowi na jerki kijem 270 o stałej szpuli i też jest zadowolony. Jednego dnia ty złowisz więcej ryb łowiąc agresywnie, następnego ja prowadząc wolno. Edytowane przez DP Fishing
  • Like 2

Moim zdaniem bardziej przy jerkowaniu przeszkadza długi dolnik . A przy większych paraboliczna miękka akcja .

Ja rzucam tym kijem najciężej 4d pije 105g

I Westin swim 107g ale raczej z wyczuciem .

Ja nie lubię ogólnie jerkow ale często łowię po prostu zwijając fatso . Lub robię co pół obrotu krótką przerwę prowadząc slidera/lub swima szczupaki biorą ale nie jest to prawdziwe jerkowanie którego osobiście nie lubię .wolę twitching ale do tego mam inny kijek .

Ja muszę łowić na ciężkie przynęty rzucając oburącz. Inaczej to dla mnie straszna katorga. Oczywiście łowiłem krótką jerkówką ale to poprostu nie dla mnie. Ręce mi wysiadały po kilku godzinach. Łowiąc kijem z długim dolnikiem wsadzam go pod pachę i szarpię w bok stojąc bokiem do rzutu. Z praktyki powiem że łowię więcej bo mniej się męczę. Drugą zaletą takiego łowienia jest moim zdaniem lepsza kontrola przynęty podczas dużego wiatru.

Edytowane przez DP Fishing

• 5 tygodni później...

Każdy łowi jak lubi. Prowadzę nim jerki jak umiem a ryby biorą i jestem zadowolony. I tu stawiam kropkę. Bez znaczenia czy zakładam jerka czy gumę kij radzi sobie doskonale. Sandaczy też kilka ładnych złowił. Jacek Kalendowicz łowi na jerki kijem 270 o stałej szpuli i też jest zadowolony. Jednego dnia ty złowisz więcej ryb łowiąc agresywnie, następnego ja prowadząc wolno.

Tez łowie nim na jerki typu jack itp.nie dlatego ze lubię a dlatego ze nie chce mi się nieraz zabierać 2 wędek ???? i sztkuką jest poprowadzić takim długim ????

• 1 miesiąc temu...

Pisałem ogólnie. Z zasady kijek 2,10 będzie gorszy dla mnie  do gum 50 gramów i cięższych od kijka zbudowanego na blanku o zbliżonych parametrach i długości 2,50.

Przerzuciłem przez latapewnie kilkanaście kijków od 1,90 do 2,70 o ciężarze wyrzutowym 50-350 gramów. Takich zdecydowanie poniżej 1000 zł.

Zostały do gum i Piranii:

20-60 gramów Mars Cast 2,70

60-180 gramów Abu Szwartzonker 2,59 do 220 gramów 

100-250 gramów SG Big Pike 2,59 do 300 gramów

150-300 gramów - SG MPP2 2,77 do 350 gramów

I w zapasie 40-160 gramów SG Skinny Water 2,31 do 180 gramów.

Do tego kilka króciaków do jerków typu MU638, M606 plus kilka zapasowych jerkówek  i to wystarczy.

Przeczytałem forum i nie znalazłem odpowiedzi.

Odgrzeję kotleta, gdyż wędka ma być do rzucania kotletów ;-)

Jaka długość dolnika do pazura ?

1. Abu Svartzonker 259 cm 220g 

2. Savage Gear MPP2 8'6" 259cm Trigger 220g (57567)

• 4 tygodnie później...

Do kija tutaj dopięta była Tatula 400. 

Guma z uzbrojeniem ważyła w sumie ok 260gr. Ciężej nie rzucałam, ale czułem, że jest dobrze opisany i do 300 powinien pociągnąć.

Guma wyważona jest tylko dozbrojką (kółka i potrójne krętliki) Pracuje bardzo klasycznie, głębokie lusterkowanie i szeroka praca ogona.

• Like 1

Od samego oglądania zdjęć można przyrżnąć łbem w sufit. Wiosną podejmowałem próby ciskania moim Sliderem 20 (305 gr.). Volatile do 220 gr. z podczepionym Plutonem spokojnie dawał radę. Gorzej było z obsługującym zestaw osobnikiem. Szybciutko przerzuciłem się na relaksujący trolling.

• Like 2

Od samego oglądania zdjęć można przyrżnąć łbem w sufit. Wiosną podejmowałem próby ciskania moim Sliderem 20 (305 gr.). Volatile do 220 gr. z podczepionym Plutonem spokojnie dawał radę. Gorzej było z obsługującym zestaw osobnikiem. Szybciutko przerzuciłem się na relaksujący trolling.

Znam takiego co rzuca troutami 30 z korby, z plecionką chyba 0,22 albo 0,26 i daje radę... ????????

To kwestia predyspozycji i kondycji wędkarza. To również kwestia granicy pomiędzy skutecznością takiego wędkowania, a wyzwaniem rzuconym przez producentów sprzętu i przynęt. Bierzemy do ręki przynętę w rozmiarze XXL i wyobrażamy sobie PB w podbieraku. Rzeczywistość często weryfikuje takie wyobrażenia. Czym jednak byłaby nasza pasja bez tych kudłatych myśli, wyganiających nas o świcie z łóżka, skłaniających do sterczenia godzinami w deszczu i bujania się na metrowej fali, kuszących do kupna dziesiątego multiplikatora, czy wreszcie prowokujących do siłowania się z ćwierćkilogramowym wabikiem? Rewelacja. Tylko dla wtajemniczonych.

• Like 8