Skocz do zawartości

Długi cast pod duże gumy...

darkonis

Rekomendowane odpowiedzi

https://store.plus-fishing.com/en/product/sidewinder-strong-mind-detail

Ja się jarałem jeszcze tym. Niestety nie stać mnie, i już chyba wyprzedane. Kiedyś Melkowi o niej pisałem. Wiem, że czasem można nabyć na amerykańskich stronach.

Rzuca się tym, jak widać na załączonych filmikach, bardzo przyzwoicie

Damian jakiego fluoro używasz i jak wiążesz do kretlika...?

Używam fluo 1 mm od Savage, ten Soft, ale raczej przejdę na inny fluo po opróżnieniu szpulki bo jego cena to jakiś kosmos :) A węzeł jaki stosuje, nie wiem jak on nazywa się fachowo, ale możesz podpatrzeć jak to wygląda tutaj na filmie 

Z tą różnicą, że ja wykonuje nie dwie a trzy pętle i robię to troszkę inną metodą niż na filmie. Efekt końcowy jest jednak ten sam. 

• Like 2

Używam fluo 1 mm od Savage, ten Soft, ale raczej przejdę na inny fluo po opróżnieniu szpulki bo jego cena to jakiś kosmos :) A węzeł jaki stosuje, nie wiem jak on nazywa się fachowo, ale możesz podpatrzeć jak to wygląda tutaj na filmie 

Z tą różnicą, że ja wykonuje nie dwie a trzy pętle i robię to troszkę inną metodą niż na filmie. Efekt końcowy jest jednak ten sam. 

Fajny węzeł. Ja dodatkowo stosuję dwa ulepszenia:

1. Zakładam pełne kółko pomiędzy agrafkę a FC .

2. zakładam rurkę termokurczliwą przynajmniej od strony agrafki bo często ta końcówka zbiera zielsko i estetyczniej wygląda.

• Like 1

Ja póki co do trouta stosuję carbon49 0,70 od savadża, ale kto wie może się przełamię... Czy coś przemawia bardziej za stosowaniem fluoro

...?

ja zbroję tak...

attachicon.gif IMG_20210920_212830.jpg

attachicon.gif IMG_20210920_212754.jpg

Kwestia indywidualna. Przynajmniej teoretycznie fluorocarbon powinien być mniej widoczny w wodzie i skutkować większą ilością brań, szczególnie w czystej wodzie. Być może faktycznie tak jest:) Lubie go jako materiał przyponowy, próbowałem zaprzyjaźnić się z tytanem na początku sezonu ale mimo wszystko pozostałem przy fluo. Na pewno fluo to jednak większe ryzyko obcinki ale pytanie na ile większe, przy odpowiednio grubym fluo. Osobiście nie miałem takiego przypadku ale zdaje sobie sprawę z tego, że jest to całkowicie realny scenariusz.

• Like 2

Panowie a właśnie tak apropo linek... przy troutach 40 producent podaje , że zastosowana jest

Linka Carbon49 0,78mm 31kg 70lbs

i nigdzie nie mogę jej namierzyć do kupienia... najgrubsza to 0,70, może się orientujecie gdzie takową można zakupić...?

Zamiast tego możesz skorzystać z Dragon surflon 7x7 30kg

- to materiał AFW, różnica 1kg - czyli tylko teoretyczna 

- korzystałem z niego do 30stek i innych przynęt 

- aczkolwiek obecnie stosuje jako główny materiał FC 1mm, a powyższy 7x7 jako materiał na dozbrojkę pod samą gumą 

Edytowane przez SzymusS
  • Like 1

Zamiast tego możesz skorzystać z Dragon surflon 7x7 30kg

- to materiał AFW, różnica 1kg - czyli tylko teoretyczna 

- korzystałem z niego do 30stek i innych przynęt 

- aczkolwiek obecnie stosuje jako główny materiał FC 1mm, a powyższy 7x7 jako materiał na dozbrojkę pod samą gumą 

i jak tym Ci się  rzuca ?  :)

• 5 tygodni później...

Tylko nie porysować lakieru  :D Jestem mega ciekawy tego jak będzie się Wam rzucało tym kijem  :) Możliwości ma ogromne ale rzucanie 700 gram wymaga trochę przestawienia się  :D

Lakier już porysowany, na łódce tego nie unikniesz a poza tym to wół roboczy ma być.

Generalnie jestem zaskoczony że można tym już całkiem poprawnie rzucić przynętą typu Melek Pirania czyli około 100 g. Czyli zakres 100-700 co tworzy bardzo uniwersalny kijek. Max. co miałem w pudełku to 465 i idzie jak trzeba. Powyżej 500 nie będę raczej zaglądał.

Kijek ma fajne, pełne ugięcie i mimo swojej mocy nie jest potworną pałą.

Lakier już porysowany, na łódce tego nie unikniesz a poza tym to wół roboczy ma być.

Generalnie jestem zaskoczony że można tym już całkiem poprawnie rzucić przynętą typu Melek Pirania czyli około 100 g. Czyli zakres 100-700 co tworzy bardzo uniwersalny kijek. Max. co miałem w pudełku to 465 i idzie jak trzeba. Powyżej 500 nie będę raczej zaglądał.

Andrzej jaka jest waga tego kija? I jeśli można wiedzieć jakie orientacyjne koszty zakupu?

Haa jak miło czytać o podobnych doświadczeniach. Do tej pory właściwie mogłem bazować tylko na tych swoich, fajnie poczytać opinię kogoś innego. Tak, to ugięcie również zauważyłem, kij potrafi fajnie zapracować już pod szczupakiem 80 cm, co mnie również zaskoczyło. Jego elastyczność w gramaturach też jest dobra, aczkolwiek dla mnie to te 300 gram tutaj to minimum, ale może też dlatego że nie schodzę na nim niżej. Czasem zdarza mi się zabierać tylko ten kij nad wodę. Mimo że trochę waży to dzięki swojej długości i wykonaniu komfortowo się nim łowi bardzo dużymi przynętami, jest za co chwycić, jest co naładować. 

Haa jak miło czytać o podobnych doświadczeniach. Do tej pory właściwie mogłem bazować tylko na tych swoich, fajnie poczytać opinię kogoś innego. Tak, to ugięcie również zauważyłem, kij potrafi fajnie zapracować już pod szczupakiem 80 cm, co mnie również zaskoczyło. Jego elastyczność w gramaturach też jest dobra, aczkolwiek dla mnie to te 300 gram tutaj to minimum, ale może też dlatego że nie schodzę na nim niżej. Czasem zdarza mi się zabierać tylko ten kij nad wodę. Mimo że trochę waży to dzięki swojej długości i wykonaniu komfortowo się nim łowi bardzo dużymi przynętami, jest za co chwycić, jest co naładować. 

Te 100 gramów to ładuje kij przy wyrzucie jak spinnem.

Ja z Łotwy brałem, czekałem około miesiąca. Płatność Paypal więc bezpieczna.

Są na Ebay ale droższe.

W tej chwili widze tylko słabszy model

https://www.ebay.com/itm/124909834948?hash=item1d1534d2c4:g:mnIAAOSwwQBfPuQ3

Na Whatsapp można wszystko dogadać.

Edytowane przez godski