Skocz do zawartości

Długi cast pod duże gumy...

darkonis

Rekomendowane odpowiedzi

Link powyżej, poza Ebay taniej

Do 300 gramów brałbym tańszego Tournamenta albo Mojo Musky do 12 oz.

Przy wyborze tego zadecydowało to że Tournament 12 oz podobno klęka przy 400-500 gramach. A waży prawie tyle samo.

Poza tym JDM Made in Japan i w dodatku handmade a to nobilituje ;)  :rolleyes:  :ph34r:

Link powyżej, poza Ebay taniej

Do 300 gramów brałbym tańszego Tournamenta albo Mojo Musky do 12 oz.

Przy wyborze tego zadecydowało to że Tournament 12 oz podobno klęka przy 400-500 gramach. A waży prawie tyle samo.

Poza tym JDM Made in Japan i w dodatku handmade a to nobilituje ;) :rolleyes: :ph34r:

Jak kupić to raz a mądrze????

St. Croix Legend Tournament Musky- jednoczesciowy

Zenaq Glanz- rekojesc i glowna czesc blanku blanku oddzielnie

St. Croix Mojo Musky- zaleznie od modelu, albo jednocześciowy albo "teleskopowy", czyli glowna czesc blanku i rekojesc oddzielnie, ale nie wyjmowana a wsuwana (tutaj to widac https://youtu.be/Cl_3TASjTiw)

Edytowane przez SzymusS

To może ja opiszę 2,5 razy tańszą alternatywę. Tackle Industries XXH Mega Heavy 9' dwuczęściowy. Długość rzeczywista 270cm. Długość rękojeści do pazura 49cm. Waga 363g. Wg moich odczuć optimum rzutowe w okolicach tych 16 oz (~450g), nie klęka jeszcze przy 24oz (685g). Blank że sporą ilością mięsa, ugięcie medium fast. Jak widać ze zdjęcia z suwmiarką średnica szczytu dolnej sekcj to około 10,5 mm. Wrzucam jeszcze zdjęcie szczytu dolnika i wygląd złącza. Mięska jak widać nie brakuje.

post-45725-1635489221,4858_thumb.jpg

post-45725-1635489231,2652_thumb.jpg

post-45725-1635489238,5398_thumb.jpg

post-45725-1635489248,3742_thumb.jpg

post-45725-1635489397,1472_thumb.jpg

Możliwości rzutowe widać na tych filmikach:

Na filmikach próby rzutowe na łące z pilkerem o wadze 685g. Przy tej wadze przynęty udało mi się rzucać na około 35m.

W razie pytań służę pomocą.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez radeqs
  • Like 1

Ten zeneq to ile to jest LB? Jeśli ogarnia 100-700g to zamiast 3 kijków można mieć jeden i w sumie cenowo podobnie wychodzi.

Tak , tyle że te 100 to tak ledwo, da się ale to nie to.

Poza tym do gum 100-200 brałbym coś dłuższego i lżejszego. 

Nie wiem ile LB.

• 3 tygodnie później...

Witam ciekawią mnie kije castingowe dłuższe pod gumy wpadły mi w oko te kije może są tu użytkownicy którzy mogli by je opisać a jeszcze lepiej wrzucić fotki z ugiecia. Lub polecić coś innego

Mi najbardziej chodzi o różnice w wersjach

SG4 Power Game 259 60-110

SG4 Power Game 259 80-130

SG2 o podobnych parametrach

Lub Shimano yasei pike 250 40-100

W podobnych parametrach, nietaktem byłoby nie zerknąć na ofertę Westina. Pod duże gumy głównie seria powercast lub jak ktoś woli szybsze kije - powershad, W3 lub W4 w zależności od budżetu.  Mają wielu zwolenników (sam się do nich zaliczam) wiele również o nich napisano, i nie pamiętam żebym spotkał się z jakąś zdecydowanie negatywną opinią. Z tego co się orientuję SG ogólnie są  szybsze i sztywniejsze(niech potwierdzą użytkownicy) Westiny super katapultują podczas rzutu i mają pełne ugięcie, trudno wręcz o spady.

Kurcze popatrze na te westiny może uda się coś wybrać ???? chodzi głównie o kijek na szczupaka do gum od 15-25cm na raczej delikatnym zbrojeniu bo lowienie przy trzcinach ewentualnie blaty lub łąki ale jezioro ma maks 7m glebogosci w najgłębszym miejscu więc 130g powinno starczyć. Jaka ma długość rękojeści od pazura do końca ta wersja do 130g. Mam jeden casting ale 190 pod Jarki z krótkim dolnikem i rzucanie nim gumami to porażka dla mnie osobiście.

Westin W3 Powercast 248cm 3XH 60-180g 

Czy ta też ma pełne ugięcie? Szukam uzupełnienia dla Zenaqa.

Ile ma dolnik?

Dzięki ale już kupiłem, jest świetna cena 335 zł z dostawą. Sprawdzę i dam znać.

Ciekawe czy faktycznie waży 228 gramów bo producenci maja tendencję do zaniżania wagi.

Edytowane przez godski

Dzięki ale już kupiłem, jest świetna cena 335 zł z dostawą. Sprawdzę i dam znać.

Ciekawe czy faktycznie waży 228 gramów bo producenci maja tendencję do zaniżania wagi.

Miałem przez chwilę, szybko się pozbyłem, sztywna pała, ugięciem zupełnie nie przypominająca "słabszych" wersji

Miałem przez chwilę, szybko się pozbyłem, sztywna pała, ugięciem zupełnie nie przypominająca "słabszych" wersji

Słabsze za słabe dla mnie, 150-160 musi wyrzucić a ze jest sztywniejszy to normalne - cudów nie ma. Mocniejszy przy tej samej długości zawsze będzie sztywniejszy. Zobaczymy - mam kilka kijków do porównania.