Skocz do zawartości

Długi cast pod duże gumy...

darkonis

Rekomendowane odpowiedzi

Nie bierz tego do siebie. W tym wątku wisi przeświadczenie, że dolnik przy tytułowych kijach powinien być długi (może niefortunnie wybrałem akurat twój cytat). No i właśnie ta <długość> otwiera pole do niczym nie ograniczonej dyskusji.

Jak dla mnie 40 cm to mało przy ciężkich kijach powyżej 100 gramów. Jak wrzucasz pod pachę to mocno przeszkadza jak masz kurtkę. Dobrze by było gdyby wystawał . Przy przynętach 200,300 czy 400 gramów jedynym rozsądnym sposobem prowadzenia jej jest wsadzenie dolnika pod pachę.

Panowie,czy ktoś używa?

Savage Gear SG2 Power Game Trigger 2,59 ; 70-130?

Szukam czegoś co ogarnie więcej niż W3 Powercast  2,48 ; 20-80.Tego mam i świetny kij,jednakże wróciła zajawka na cięższe łowienie i coś do 130g. by mi się przydało.

Wszelkie info o realnym cw.,pracy kija itp. będzie bardzo pomocne,z góry dziękuję.

Pozdrawiam Andrzej

Edytowane przez drag

No właśnie temat promocji jak by nie patrzeć wychodzi stówkę mniej za kijek. Tyle że jest dostępna wersja Westin W3 Powercast-T 248cm XXH 40-130g 2cz z pierwszej seri lub

W3 Powershad-T 248cm XXH 40-130g Cast 2sec

Który kijek lepiej wybrać jaka jest różnica w akcji lub czułości? Wędka ma obsługiwać większości gumy 16-24cm ewentualnie jakieś trouty 18-20

Ehh teraz jeszcze wiekszy mętlik

Dlatego czytanie internetowych opinii na temat sprzętu to trochę jak teleporada lekarska. Fajnie jak się ma Kumpli, którzy chętnie podeślą sprzęt na testy, bądź można z Nimi wspólnie połowić. Ile to można sobie zaoszczędzić rozczarowań i pieniędzy. Jak subiektywne mogą być opinie, pokazuje wątek o multiplikatorach do ciężkiej roboty.

Powershady mają czulszy szczyt i są lepsze do opadu, do swimbajtów (jednostajne zwijanie) lepsze są powercasty, nie są tak czułe, ale lepiej się ładują i głębiej pracują pod rybą.

Nie bardzo się zgadzam, mam Westin W3 Powercast 248cm 3XH 60-180g i szczyt jest miękki. 

Powershady mają czulszy szczyt i są lepsze do opadu, do swimbajtów (jednostajne zwijanie) lepsze są powercasty, nie są tak czułe, ale lepiej się ładują i głębiej pracują pod rybą.

Dziękuję z piękne sprostowanie i opis :) jednak wezmę powercasta z redpike jest jeszcze tańszy

Powershad ma jeszcze bardziej poddająca się szczytówkę a dół beton, moim zdaniem powercast ma bardziej równe ugięcie i tak jak kolega wyżej wspomniał jako uniwersał pod gumę, woblera czy żelastwo. Miałem podobny dylemat to pojechałem do sklepu pomacać i finalnie wyszedłem z powercastem do 130 tylko w wersji w4. Ale takie wycieczki to wiadomo jak się kończą :D

Nie bardzo się zgadzam, mam Westin W3 Powercast 248cm 3XH 60-180g i szczyt jest miękki. 

No nie wiem Andrzej, ja miałem tego do 180g i dla mnie to była sztywna pała, nie przypominająca w ogóle lżejszych modeli z tej serii, ale jak wiadomo każdy  ma inne odczucia.

Poza tym, to własnie miałem na myśli,  głębiej się uginają po całości czyli są miękkie.