Maciek_7 Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Bzdura, to absolutnie nie są te same blanki, posiadam obydwa (Powercast-T 20-80). Pierwsza seria charakteryzuje się ciepłym bardzo przyjemnym ugięciem, głęboko ładuje się podczas rzutu i nie gubi ryb, przy rybie 80+ praca po rękojeść - parabola, niestety nie grzeszy czułością, ale to w zasadzie jedyna wada która podczas połowu Szczupaków jest pomijalna.Kije z drugiej serii są zdecydowanie szybsze, pracują bardziej szczytem, są czulsze i mocniejsze w dolniku, tyczy się to zarówno modelu Powercast-T jak i Powerlure spin 20-60, bardziej przypominają kije SG np serię XLNT. @Komar jeżeli bardziej nastawiasz się na jednostajne zwijanie większych gum, swimbajtów, woblerów czy wahadeł to ja wybrałbym(wybrałem) pierwszą serię, jeśli zaś częściej łowisz w opadzie albo lubisz animować - bawić się przynętą druga seria wydaję się być bardziej odpowiednia, niemniej jednak dobrze byłoby pomacać/pomachać obie z nich. Co do serii W4 Powercast 130 , charakterystyka ugięcia, szybkość itd. bliźniaczo podobna do W3 Powercast 130, tyle że większy zapas mocy (150g spokojnie), czułość na takim samym bardzo niskim poziomie.Na marginesie dodam że jestem/byłem w posiadaniu wszystkich wyżej opisanych, lub chociaż miałem okazję połowić przez dłuższą chwilę.Mam całkowicie odmienne odczucia i zdecydowanie sięgnąłbym po wersję nowszą, a nie starszą. Jak dobrze, że mamy wybór! Potwierdzam również, że pisanie o tym, że to takie same wędki to totalna bzdura Maciek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komar Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Dzięki za obszerne informacje,dużo wyjaśniają.Jak już tak o rozmawiamy o serii W-3 to jest tam jeszcze model Powercast 2,33 c.w. 60-150.Coś na jego temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pat92 Opublikowano 17 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2022 Panowie,Szukam kijka pod gumy typu bullteezy, shadteez, Canibale etc 15cm + jakoś do 20g obciążenia.Jak na razie mam abu do 45g ale am wrażenie, że to dla tej wędki trochę za dużo, co prawda ryby wyjmuje ale wiadomo. Zastanawiałem się nad SG2 do 80g 221cm ale pytanie czy też nie będzie za lekko?Może jakiś w3 powerstrike-t do 100g bądź jerkbait do 80g?Co byście polecili abym szukał najlepiej na rynku wtórnym bo ceny w sklepach trochę przerażają ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komar Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Panowie,Szukam kijka pod gumy typu bullteezy, shadteez, Canibale etc 15cm + jakoś do 20g obciążenia.Jak na razie mam abu do 45g ale am wrażenie, że to dla tej wędki trochę za dużo, co prawda ryby wyjmuje ale wiadomo. Zastanawiałem się nad SG2 do 80g 221cm ale pytanie czy też nie będzie za lekko?Może jakiś w3 powerstrike-t do 100g bądź jerkbait do 80g?Co byście polecili abym szukał najlepiej na rynku wtórnym bo ceny w sklepach trochę przerażają Spokojnie ten SG2 daje radę,ok 100gr ogarnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Jeśli w przyszłym tygodniu mój znajomy nie zabierze mojego SAVAGE GEAR XLT3 TRIGGER 100 to szczerze polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Panowie,Szukam kijka pod gumy typu bullteezy, shadteez, Canibale etc 15cm + jakoś do 20g obciążenia.Jak na razie mam abu do 45g ale am wrażenie, że to dla tej wędki trochę za dużo, co prawda ryby wyjmuje ale wiadomo. Zastanawiałem się nad SG2 do 80g 221cm ale pytanie czy też nie będzie za lekko?Może jakiś w3 powerstrike-t do 100g bądź jerkbait do 80g?Co byście polecili abym szukał najlepiej na rynku wtórnym bo ceny w sklepach trochę przerażają Westin W3 do 80g.ten w długosci bodajze 248cm.Super rzuca,pięknie pracuje,nie rujnuje budżetu.Świetny kij do przynęt o których piszesz a i z większymi gumami dobrze zagada.Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 30 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2022 Panowie, co wybrać? Czym się róznią? Mam na oku Abu Svartzonker 8.6 2,59 cw.40/140g czy Westin W4 powercast 255 cw. 40/130g. Kij pod gumy. Będzie śmigał z Bestią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 30 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2022 Panowie, co wybrać? Czym się róznią? Mam na oku Abu Svartzonker 8.6 2,59 cw.40/140g czy Westin W4 powercast 255 cw. 40/130g. Kij pod gumy. Będzie śmigał z Bestią.Z którą bestią?Toro Beast? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 30 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2022 Revo Beast 41-L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 30 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2022 Wcześniej rozpatrywałem abu mass beat, ale ponoć, to straszna pała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 30 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2022 (edytowane) Bzdura. Mocny, szybki kij z czułym szczytem. Mam ten kij w wersji do 140g więc czułość i delikatność szczytu jest proporcjonalna do mocy reszty wędki. Ale jednak jest elektryczny w tej klasie ...taka jego cecha i właściwości Edytowane 30 Września 2022 przez BOB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 30 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2022 Mass beat mam I potwierdzam, Jeśli chodzi o zadane pytanie, W4 i beast 41 pasują do siebie jak ulał, ten kij obskoczy 150g z palcem w bułce, ładuje się jak katapulta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patron Opublikowano 30 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2022 Mam w4 i mass beata do 140g.Robert (Bob) ma racje.Bardzo fajny patyk...czuly jak na takie cw szybki i nawet dosc fajnie sie gnacy pod ryba.Napisalem "dosc fajnie sie gnacy" jezeli chodzi o porownanie go do w4.W4 mega fajny kij bardzo gleboko pracujacy pod ryba ale zdecydowanie wolniejszy i mniej czuly od Abu.Takze jezeli chodzi o mnie obie pozycje sa bardzo ciekawe i warte przemyslenia.Ze Svartzobkerem nie mialem wogole stycznosci wiec sie nie wypowiem.Jezeli chodzi o mass beata i w4 obojetnie ktorego wybierzesz powinienes byc zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 30 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2022 Kupilem Ci ja sobie kijek w promocji Abu Garcia 100 Year Edition Casting Rod 240cm 30-60g. Juz sie zaczalem oblizywac bo fajny blank, CW raczej 20-50g ale mi to pasuje. Zakladam multik (Tatula SW TV) i nie moge zalozyc...zgrzytaja pokretla, dokrecam i dokrecam a multik nadal lata. No i nie dokrecilem. Tylna stopka lekko lata. Jak mozna bylo zainstalowac taki uchwyt? No chyba ze czegos tu nie rozumiem bo mylnie zakladajac, ze wszystkie uchwyty sa kompatybilne z niskoprofilowymi multikami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 1 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2022 Dziękuję Wam za opinie. To chyba zrobię tak, że kupię Svartzonkera i podzielę się opinią tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 1 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2022 Sg4 swimbait 238cm 130-200 g ktoś łowił lub miał jaka styczność ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 1 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2022 (edytowane) Interesuje mnie również custom predator do 240g.Przynęty głównie swimbaity od80-200gGłównie raczej te cięższe .Alternatywnie będą go używał na sumy na woblery .Ale pod cel możliwe że wleci inny kij .Sg2 do220g nie wytrzymał roku mojego łowienia popękała omotka od spigota oraz w końcu wypadł odsyłam. Go na serwis i zostałem bez kija .a sezon w pełni . Edytowane 1 Października 2022 przez jacob1993 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lew27 Opublikowano 24 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 Cześć, mam pytanko czy kijek Abu Garcia Volatile 50-90 ogarnie gumy 120g. Chodzi głównie o Shad Teez 27cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 24 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 Nie ryzykowałbym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 24 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 Cześć, mam pytanko czy kijek Abu Garcia Volatile 50-90 ogarnie gumy 120g. Chodzi głównie o Shad Teez 27cm.U mnie 120g z niego latało, ale pełen komfort i spokój ducha kończy się na ok 110g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrado Opublikowano 24 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 Nie wiem jak 90 ja mam wersję do 200 i tu sprawdzą się super. Rzuca się jak okoniowka. Jedyni minus No brak prawie pracy kija ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 24 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 Bo to kij pod gumy 150g+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 24 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 Kiedyś miałem tego Volatile 50-90g i łowiąc nim z brzegu, bardzo zależało mi na zasięgu rzutu. O ile przynęty 50-70g leciały bardzo daleko, to przy cięższych przynętach np. Sg trout 3d 20cm SS wędka siadała i zasięg rzutu był ograniczony. Wątpię, by ta wędka dała radę zarzucić Shadteeza 27cm uzbrojonego z niewielkim obciążeniem. Jeśli jakoś zarzuci, to pytanie jak długo będzie dwu-częściowa.Jeśli chcesz łowić regularnie takimi przynętami jak ten Shadteez, to lepiej wybrać coś mocniejszego np. Westin Powercast do 130g 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 24 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 Volatille do 90g jest opisany raczej prawidłowo, jeżeli chodzi o górny zakres. Goły Pig Shad 23cm waży tyle i kilka innych gum. Z samą dozbrojką ujdzie, ale jeżeli trzeba dodatkowo przynętę dociążyć, to, jak napisałem powyżej, nie ryzykowałbym. Dlatego wszystkie przynęty od 100 g do 150g obsługuję MPP2 do 150g. Też ma mięsistą pracę. A powyżej to już trochę kołek, no ale on obsłuży spokojnie i 250 g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patron Opublikowano 24 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 Dla mnie 100g to max dla tego kijka tzn pewnie da sie wiecej ale komfortu zero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi