Skocz do zawartości

Długi cast pod duże gumy...

darkonis

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...

Hej Panowie, 

Jest jakiś kijek w dwóch kawałkach, który ogarnie powiedzmy od 70 dołem do 170g górą? Szukam czegoś pod duże gumy, głównie łowienie z ręki. 

I z czym taki kijek spiąć najlepiej - tatula 300 czy jakiś tranx do tego? Chodzi o kij pod same gumy, nic więcej z niego nie będzie latać. 

Edit - bez budżetu, może być kij seryjny jak i z pracowni. Patrzyłem na blanki Pike 244 cm. 

Edytowane przez Kaczuszka

W tej gramaturze dobrym wyborem bedzie ATC Bushido SWB 3K 86-2  20 - 40 lb...mam używam , dołem 40 gram spokojnie wszystko widać , czuć ... 180 gram jak nie pod 200 gram z rozsądkiem obsłuży...

U mnie spięty jest z Tranxem 301A

Edytowane przez Karol Krause
  • Like 1

W tej gramaturze dobrym wyborem bedzie ATC Bushido SWB 3K 86-2  20 - 40 lb...mam używam , dołem 40 gram spokojnie wszystko widać , czuć ... 180 gram jak nie pod 200 gram z rozsądkiem obsłuży...

U mnie spięty jest z Tranxem 301A

Tylko czy 260 cm nie jest trochę za długi? W sensie, nie za ciężko się tym macha mając 150g na końcu? 

Tylko czy 260 cm nie jest trochę za długi? W sensie, nie za ciężko się tym macha mając 150g na końcu? 

Zdecydowanie w niczym nie przeszkadza ... a w zasadzie to nawet pomaga... dłuższy kij to automatycznie dłuższy dolnik a co za tym idzie większa dzwignia ... łatwiej i szybciej się ładuje blank przy wyrzucie... 

Edytowane przez Karol Krause
  • Like 1

Zdecydowanie w niczym nie przeszkadza ... a w zasadzie to nawet pomaga... dłuższy kij to automatycznie dłuższy dolnik a co za tym idzie większa dzwignia ... łatwiej i szybciej się ładuje blank przy wyrzucie... 

Jest jeden minus, większa dźwignia. Ciężej uruchomić do wyrzutu wędkę 2,60 i dłuższą gdy na końcu wisi 200, 300 i więcej gramów. Poza tym jest automatycznie cięższy. Miałem kijek 2,77 do przynęt 300+ i zmieniłem na krótszy.

• Like 2

Dłuższy dolnik, ale też dłuższy kij. Krótszy dolnik, ale krótszy kij. Ja, choć mam również kije 2,60 (i dłuższe) wolę rzucać (także gumami) krótszym. Lżej jest przynętę prowadzić, można też precyzyjniej nią operować. Dłuższych używam najczęściej nad rzekami, gdzie często warunki łowiska wymuszają ich użycie. Ale niestety cierpi na tym komfort łowienia i szybciej przychodzi zmęczenie...

Nie podzielam dogmatu nakazującego używania jedynie długich wędzisk do miotania gum. Rzuca mi się całkiem dobrze nawet dwumetrową jerkówką. Ale, przyznać muszę, dotyczy to gum w granicach 80-150g. Cięższych, jak dotąd, nie używam...

• Like 2

Jest jeden minus, większa dźwignia. Ciężej uruchomić do wyrzutu wędkę 2,60 i dłuższą gdy na końcu wisi 200, 300 i więcej gramów. Poza tym jest automatycznie cięższy. Miałem kijek 2,77 do przynęt 300+ i zmieniłem na krótszy.

Właśnie tego się obawiam, że będzie mega dzwignia i po prostu łowienie będzie bardzo męczące. Chociaż tak jak mówię, górą chce 180-200 ogarniać maks. Też na początku myślałem, ze 2.7 będzie dobrym pomysłem, ale chyba bardziej optymalnie będzie 240-250cm maks. 

ja dłuższego dolnika niż 40 cm od pazura nie potrzebuje, taki jest dla mnie idealny. 

Hej Panowie,

Jest jakiś kijek w dwóch kawałkach, który ogarnie powiedzmy od 70 dołem do 170g górą? Szukam czegoś pod duże gumy, głównie łowienie z ręki.

I z czym taki kijek spiąć najlepiej - tatula 300 czy jakiś tranx do tego? Chodzi o kij pod same gumy, nic więcej z niego nie będzie latać.

Edit - bez budżetu, może być kij seryjny jak i z pracowni. Patrzyłem na blanki Pike 244 cm.

Ja złożyłem taki zestaw z Powershad w3 do 180g i Tatula 300. Na razie daje radę tym machac. Trochę machanie męczy ale wyrabiam się po woli. Ale zestaw mi pasuje.

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka

Ja złożyłem taki zestaw z Powershad w3 do 180g i Tatula 300. Na razie daje radę tym machac. Trochę machanie męczy ale wyrabiam się po woli. Ale zestaw mi pasuje.

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka

Właśnie boje się trochę tych westinów, jakoś nigdy do wędek westina ani SG nie miałem zaufania. Muszę pomacać w jakimś sklepie. Patrzę też na Daiwe do 180g, ale nie wiem jaki tam dolnik jest. 

Właśnie boje się trochę tych westinów, jakoś nigdy do wędek westina ani SG nie miałem zaufania. Muszę pomacać w jakimś sklepie. Patrzę też na Daiwe do 180g, ale nie wiem jaki tam dolnik jest.

Miałem daiwe prorexa ags do 180itam Dolnik był 42cm. Lekki kij, ale z dużą średnicą blanku. I dość mocno sztywny. Fajnym kijem jest Shimano Yasei Ltd do 180 gr.

Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka

Miałem daiwe prorexa ags do 180itam Dolnik był 42cm. Lekki kij, ale z dużą średnicą blanku. I dość mocno sztywny. Fajnym kijem jest Shimano Yasei Ltd do 180 gr.

Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka

Popatrzę na tego Yasei, wiesz może jaka długość dolnika od pazura?

Jeszcze spojrzałem na beast pro power pike 2,59 60-225. Miał ktoś tego kija?

Edytowane przez Kaczuszka

• 1 miesiąc temu...

Proszę o podpowiedz.

Od jakiej gramatury zaczynają działać poniższe patyki?

Westin W4 Powercast-T 8'6" 255cm 5XH 120-260g 2cz Cast

Westin W3 MonsterStick-T 2nd 233cm 5XH 130-260g 1+1sec

Ewentualnie co polecacie w gramaturze ok 220-240? Interesuje mnie żeby to nie był sztywny kołek.