Novis Opublikowano 10 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2023 Waldek, nigdy nie łowiłem Westinami,Ale coś z mojego podwórka. Mam MPP2 opisanego do 150g ( 2,59 cm). Świetny kij, chociaż nigdy nim nie rzucałem 150g. Lubię go ze względu na akcję, która pod obciążeniem przechodzi w piękną parabolę ( przetestowane na sumku 120+) Mam taż DAM-a, opisanego jako 90-250g, 255 cm. Zawiesiłem na nim przynęty 150g, ledwo go ładują, także te 90g dół to z dupy opis. ale do niego doczepiłem największego Tysona o masie 262 g + dozbrojka i daje radę. Wniosek taki, iż opisy producenta niekiedy nie pokrywają się z rzeczywistością. Trzeba takie cholerstwo wziąć do łapy i przetestować, albo znaleźć kogoś kto taki patyk użytkuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WalterW Opublikowano 11 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2023 Piotrze,Dzięki za opinie. Też mam takie doświadczenia dlatego szukam sugestii bardziej doświadczonych. Mam taką luśnie do 250g, jednak przynęta 150 już mocno ją nagina, do tego ma długość 2,77 i jednak to trochę za dużo dla mnie. Szukam czegoś koło 2,40-2,50 z cw 200+. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid75 Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Proszę o podpowiedz. Od jakiej gramatury zaczynają działać poniższe patyki? Westin W4 Powercast-T 8'6" 255cm 5XH 120-260g 2cz Cast Westin W3 MonsterStick-T 2nd 233cm 5XH 130-260g 1+1sec Ewentualnie co polecacie w gramaturze ok 220-240? Interesuje mnie żeby to nie był sztywny kołek.Mogę się wypowiedzieć co do pierwszej wedki. Spasowana z tranxem 401. Robiłem sobie testy i rzucałem tym heringami 19cm bez dociążenia. Dalo sie ,ale z komfortem nie mialo to nic wspolnego. Shadteez 22cm juz lata przyzwoicie. Więc od jakiś 60-70gr można już przyjemnie rzucać. Z góry rzucałem najciężej troutem 30cm. Można, ale bez szaleństw Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zandermafija Opublikowano 21 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2023 Poszukuję casta pod gumy. Musi obsługiwać już gumy 14-15cm, około 30g do około 90-100g masy całkowitej. Długość 2,40-2,60m. Wędka musi mieć głębokie lub środkowe ugięcie i pracować już pod średnimi szczupakami. Polecicie coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 21 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2023 Poszukuję casta pod gumy. Musi obsługiwać już gumy 14-15cm, około 30g do około 90-100g masy całkowitej. Długość 2,40-2,60m. Wędka musi mieć głębokie lub środkowe ugięcie i pracować już pod średnimi szczupakami. Polecicie coś?Jaki budżet?jedno,dwu skład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zandermafija Opublikowano 21 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2023 Budżet elastyczny i tylko dwuskład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 21 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2023 Budżet elastyczny i tylko dwuskład.To masz np.blank FA pike 2,45 do 140g.Prawdoposobnie będę sprzedawał kijek na tym blanku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 21 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2023 Poszukuję casta pod gumy. Musi obsługiwać już gumy 14-15cm, około 30g do około 90-100g masy całkowitej. Długość 2,40-2,60m. Wędka musi mieć głębokie lub środkowe ugięcie i pracować już pod średnimi szczupakami. Polecicie coś?Pierwsza seria W3 Powercast 20-80 wpisuje się dokładnie w ten opis. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zandermafija Opublikowano 21 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2023 Pierwsza seria W3 Powercast 20-80 wpisuje się dokładnie w ten opis.Ile uciągnie maksymalnie ten Westin ? Jak on się ma do nowszej wersji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ObraFM Opublikowano 21 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2023 ... Wędka musi mieć głębokie lub środkowe ugięcie i pracować już pod średnimi szczupakami. Polecicie coś?To według mnie bankowo nie Westin W3 drugiej serii.No i jego średnica pianki rękojeści: pasowała by do lekkiej okoniówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 21 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2023 Tu pięknie wpasowywuje się ABU Volatille Pike do 90g. Identyczny blank, tylko pomarańczowy, ma patyk od Svartzonkera, opisany do 100g. Długość 2.40 jednego i drugiego. Następcą serii Volatille są X Pike. Nieco droższe. Z nimi nie miałem do czynienia. Volatille były z niebieskimi blankami, X Pike ma kolor blanku zielony. 80-siątak już ładnie gnie blank. To nie są pały. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 21 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2023 (edytowane) Ja pisałem o pierwszej serii W3, 2nd jest szybszy i to już nie to samo, nadrabia trochę czułością. Jedynka pięknie się gnie i super ładuje przy rzucie. Volatile pike to świetny blank, ale jego minusem jest wąski zakres rzutowy, 30g słabo z niego lata, a na pewno gorzej niż z W3. Zaletą VP jest to że można nim jerkować, W3 nie da rady. Edytowane 21 Września 2023 przez drChlubicz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zandermafija Opublikowano 21 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2023 (edytowane) Przeglądając katalogi wpadł mi w oko Abu Garcia Beast Pike 802HP 30-100g. Miał ktoś dotycznienia z tym kijem? Edytowane 21 Września 2023 przez zandermafija*SpinnigistaWT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 22 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2023 A cóż to za komedia? Po kiego "długi cast pod duże gumy" - ten marketingowy wymysł, kiedy krótkim kijem można zrobić dokładnie to samo! Chyba to kolejna bezrefleksyjna moda i ślepi na doświadczenie modnisie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleniojazie Opublikowano 22 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2023 (edytowane) To według mnie bankowo nie Westin W3 drugiej serii.No i jego średnica pianki rękojeści: pasowała by do lekkiej okoniówki To może ? Wersja do 180g ? Moim zdaniem przeszacowany , 150 to taki max ,za to dołem spokojnie te 30g Edytowane 22 Września 2023 przez Little Wing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 26 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2023 A cóż to za komedia? Po kiego "długi cast pod duże gumy" - ten marketingowy wymysł, kiedy krótkim kijem można zrobić dokładnie to samo! Chyba to kolejna bezrefleksyjna moda i ślepi na doświadczenie modnisie .kolejna prowokacja,komuś się nudzi. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 26 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2023 SOB ma 1000% racji! Krótkim kijem można obsłużyć duże gumy. Ja to również wiem (i Ty Darku to wiesz )bo używałem kija jerkowego 190cm do gum 280g i się dało!!. Tylko jak użyłem kija 260cm do tych samych gum to przyszła mi do głowy refleksja... na c...j się męczyłem?! Sławek ma to jeszcze przed sobą albo odpuści duże przynęty 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 26 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2023 SOB ma 1000% racji! Krótkim kijem można obsłużyć duże gumy. Ja to również wiem (i Ty Darku to wiesz )bo używałem kija jerkowego 190cm do gum 280g i się dało!!. Tylko jak użyłem kija 260cm do tych samych gum to przyszła mi do głowy refleksja... na c...j się męczyłem?! Sławek ma to jeszcze przed sobą albo odpuści duże przynętyRobert-jeśli tu w ogóle chodzi o jakikolwiek kij to raczej nie o krótki czy długi,tylko o taki który można włożyć w mrowisko .Chyba Pan Sławomir dawno żadnego zamieszania nie robił albo roboty ni ma? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 26 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2023 Różne kije można w mrowisko włożyć... Jednak by rozwinąć wątek grzebania w mrowisku, należałoby najpierw sprecyzować pojęcie "dużej gumy". Dla mnie takowe zaczynają się od 80, a kończą na 150g, bo cięższych nie używam. I w każdym przypadku kij dłuższy jest bardziej męczący i mniej precyzyjny od krótszego, przy czym za kije krótkie uważam 180-220cm, a długie 260-360. Oczywiście pewne znaczenia ma długość dolnika, bo dwudziesto-centymetrowy rzeczywiście nie będzie zbyt dobry nawet w kiju krótkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 26 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2023 Panowie! To jest tylko kolejna nisza odkryta i jak zwykle korzystnie zagospodarowana przez marketing poszukujący swojej szansy To, co bez najmniejszego trudu zauważył RBTS, z pełnym przekonaniem powtórzę - nie znęcajmy się sami nad sobą.. w imię wmówienia Musky u nas nie występuje.. a kotletami ciskać - niekoniecznie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 27 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2023 Krótkim kijem rzucisz bliżej jeśli łowisz z brzegu szczególnie na jesień te kilka dodatkowych metrów może zrobić różnice druga sprawa wygodnie się ciężki kij trzyma pod pachą .3 długim kijem można rzucać mniej siłowo rzucisz nie wiele bliżej a o wiele mniej się osiepies 240-260 jest idealnie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z Olsztyna Opublikowano 18 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2023 Panowie szukam jakiegoś kijaszka na szczupaki do okolo 100g + - 8stóp z łodzi Zależy mi na finezji i radości z rzutów jak i z holowania i osiemdziesiataczka. Głównie fruwać będą woblery i duże gumki.Mam obecnie shimano compre 7'6 do 2oz I abuszke svartzonkera 7" do 140 , no i Abuszka spoko do zadań specjalnych i nawet 200g spoko daje rade , no ale wiadomo czasem i ... no pałaCompre za to nie ma frajdy z holu Machałem ostatnio W3 cast power do 130 8coś tam i powiem , że fajne ugięcie i wykon. Słyszałem że do w3 120g jest spoko i daje frajdę...Ale szukam czegoś co spowoduje banana na buźce przy każdym rzucie. Myślę o podpięciu jakiegoś okrąglaka np. Ambassadeur 5500 CDL bo mam w swoim arsenale tylko jednego ambasadora na łosie i samemu mu smutno na stojaku Jakieś propozycje Panowie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 19 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2023 Panowie szukam jakiegoś kijaszka na szczupaki do okolo 100g + - 8stóp z łodzi Zależy mi na finezji i radości z rzutów jak i z holowania i osiemdziesiataczka. Głównie fruwać będą woblery i duże gumki.Mam obecnie shimano compre 7'6 do 2oz I abuszke svartzonkera 7" do 140 , no i Abuszka spoko do zadań specjalnych i nawet 200g spoko daje rade , no ale wiadomo czasem i ... no pałaCompre za to nie ma frajdy z holu Machałem ostatnio W3 cast power do 130 8coś tam i powiem , że fajne ugięcie i wykon. Słyszałem że do w3 120g jest spoko i daje frajdę...Ale szukam czegoś co spowoduje banana na buźce przy każdym rzucie. Myślę o podpięciu jakiegoś okrąglaka np. Ambassadeur 5500 CDL bo mam w swoim arsenale tylko jednego ambasadora na łosie i samemu mu smutno na stojaku Jakieś propozycje Panowie ?Nfc bb806 jednoskład lub dwuskład FA pike 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiddoR Opublikowano 19 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2023 Z mojej strony mogę polecić 6th element swimbait SMB80H 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z Olsztyna Opublikowano 19 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2023 Kije z pracowni trzeba pilotować i później problem często z reklamacją. Przerabiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi