MarCinFin Opublikowano 13 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 @adasio wybrałem po konsultacjach blaasa SLM8630-2 8'6”20-30lb - kijek jest w realizacji wiec dopiero połowi wiosną. Będzie wzmacniany i przycinany do docelowo 100/110 gr cw w długości 8'4''. Taki jest plan. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaweł Opublikowano 13 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Posiadam ale customa. Najwięcej rzucałem 150 gram , nie robiło wrażenia - nie znam na razie jego maksimum. Bardzo czuły. Na razie największa ryba tylko 95 cm - nie powalczyła Znaczy się kijek do walki z 130+ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JerryM Opublikowano 13 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Również posiadam customa.....kij petarda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Drac Opublikowano 13 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 (edytowane) @Drac jak chcesz kij pod gumy powyżej 70/80 g to kup coś minimum 2,4 m (optymalnie jest 2,5m). Wiem co mówię. Nie twierdzę żę M1 jest złym rozwiązaniem, wg mnie jest krótkim rozwiązaniem W ofercie jest kilka blanków w dwóch kawałkach: Wzmacniane Blaasy: SLF8635-2N 8'6” 25-35lb cw. 20-65g szczyt - 2,3 dolnik - 14,9 lub SLM8630-2 8'6”20-30lb cw. 20-65g szczyt 2,4 dolnik 15,4.Lamiglas G-1000 GSH 1022X 8'6” 2kawałki 15-30lb 20-80g fast szczyt 2,6, dolnik 16,7 waga 129gLamiglas Certified Pro Graphite SH1022X 8'6" 15-30lb 2 kawałki 20-80g dolnik 16,6 szczyt 2.7 waga 124gTalon VI+ 80XHF2 2,44m 2 kwałki cw. 20-80g 15-30lb 16.5 2.8 waga 140g ( ModFast) Jakiś czas temu załączyłem w tym wątku listę seryjniaków pod większę gumy. Ja bym tu widział badyla co ogarnie 50-200 g Choć nie lubię wędek pow 2m, zdaje sobie sprawę że tu będzie wygodniejszy mimo wszystko.Ale czy pow 2,3m.....??? Toż to maszt będzie! Dolnik pewnie też odpowiednio długi by się przydał.....?Do niedawna tolerowałem krótkie tylko, ale moja zosia 7kg zbrojona przez kol Pumba ma dość długi dolnik.....i mnie przekonała do dłuższych niż 25cm Xzoga taka g75 12kg będzie git Chyba że znajdzie się blaas co ten przedział wagowy da radę?Co chwila gdzieś dochodzą słuchy jakie to blaasy fajne. Edytowane 13 Listopada 2017 przez Drac 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 Jaki on tam długi, jedynie 30 cm piany Ostatnio zrobiłem sobie 42 cm samej rękojeści, do uchwytu pazura będzie pewnie 44-45 i jest git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 Ja bym tu widział badyla co ogarnie 50-200 g Choć nie lubię wędek pow 2m, zdaje sobie sprawę że tu będzie wygodniejszy mimo wszystko.Ale czy pow 2,3m.....??? Toż to maszt będzie! Dolnik pewnie też odpowiednio długi by się przydał.....?Do niedawna tolerowałem krótkie tylko, ale moja zosia 7kg zbrojona przez kol Pumba ma dość długi dolnik.....i mnie przekonała do dłuższych niż 25cm Xzoga taka g75 12kg będzie git Chyba że znajdzie się blaas co ten przedział wagowy da radę?Co chwila gdzieś dochodzą słuchy jakie to blaasy fajne.Musisz pamiętać że cast na xzodze g75 12kg będzie przynajmniej o 60 gram cięższy niż cast na St.Croix Swimbait (składałem oba to mam porównanie) czy przytaczanym tu Talonie. Długie jednoskłady nie są aż takie uciążliwe w przewożeniu, kwestia przyzwyczajenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Drac Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 Jak ma się zakres obslugiwanych przynet w obydwu przypadkach? Xzogę przewiduje na 60-170 komfort z możliwością do 200g. Czy slusznie?StC jak wyjdzie? I przede wszystkim dzięki za pomoc i sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 O gustach się nie dyskutuje, ale nie jestem w stanie zrozumieć, po co się pchać w krótkie kije do 2,2 m dla przynęt gumowych powyżej 100 czy tym bardziej powyżej 150 g rzucanych z ręki. Kolejna sprawa, czy faktycznie będziecie używać przynęt 150 g do rzutów z ręki? Szczerze mówiąc wątpię. Większość gum z przedziału 20-27 cm waży od 60 do 115 g , większość z was używa ich bez dodatkowego dociążenia. Jeżeli nawet dociążamy to użyjemy główek maks 20 g, co daje razem 80-135 g. Ponadto rzucanie z reki przez cały dzień klocami powyżej 150 g to czysty sadomasochizm.Teraz o samych kijach. Po pierwsze, w kiju 2,5-2,6 m około 40-50 cm odchodzi na dolnik. Zostaje nam 2.0-2.1 m kija w trakcie prowadzenia przynęty. Przy wyrzucie te 2,5 m robi nam robotę, przy zacięciu jest to samo, musi być konkretna dźwigania. Używałem wędek 2.0-2.1 m do grubszych tematów przez około rok i po zmianie na 2,4-2,5 m odczułem diametralną różnicę i nigdy nie wrócę z praktycznych względów do wędek krótszych. Chciałbym zaznaczy, że pomijam tu troling z dużymi gumami. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 W Polsce jest problem z kijami seryjnymi pod większe gumy, ale to się powoli zmienia. Jest teraz moda na ciężkie łowienie i już niebawem pułki zapełnią się produktami.To samo z blankami w dwóch kawałkach z cw do 100, 110, 120, 130, 140, 150 g przy 2,4-2,6 m. W jednym kawałku będzie kilka fajnych propozycji, ale nie każdy ma warunki do przechowywania i przewożenia 2,5 m kija. Ja właśnie do nich należę.Myślę, że Fishing Art mógłby wypełnić lukę na rynku projektując blanki po większe gumy w długości 2,4-2,6 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bułka Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 (...) Warto poczekac na opinie kolegi ktory kupil shimano technium do 170g, ktory ma dolnik dokrecany, a calosc o dl ok 218cm? I dosc lekki jak na taki wyrzut. Mnie martwi ten dokrecany dolnik w wedkach o wyrzucie pow 100g.... duze siły przy wyrzucie. (...) Chyba coś się nie spodobało: http://jerkbait.pl/topic/100783-shimano-techniumtranx-jerkigumy/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Te blanki sa warte uwagi pod budowe casta do duzych gum. Ceny OK od 78 eur do 94 za nowej jakosci IM7 https://www.tackle24.de/Onlineshop/tackle24/Datenblaetter/PacBay_ARCTOS.htm 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Te blanki sa warte uwagi pod budowe casta do duzych gum. Ceny OK od 78 eur do 94 za nowej jakosci IM7 https://www.tackle24.de/Onlineshop/tackle24/Datenblaetter/PacBay_ARCTOS.htmSzczególie te dwa modele:AMB995-2AMC997-2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuko Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Czołem Jako uzupełnienie arsenału kijów spinningowych - poszukuję w miarę budżetowego kija i kręciołka castingowego pod szczupaki - na większe gumy.....(Genereanie większość czasu łapię dużo lżej, spinning do 50 g i jerki do 70 g..ale np. na Szwecję chciałbym mięć coś cięższego) Oceniam, że nie będę rzucał na niczym cięższym niż 100 g... Mam też taką myśl aby kij posłużył mi do incydentalnego połowu dorsza w naszych polskich warunkach - czyli nie za ciężko....Funkcja dorszowa - jeśli będzie wykorzystana to sądzę, że max 1 raz w roku tak więc nie jest to absolutnie jakiś priorytet w rozważaniach, Chciałbym mieć jakiś kij który od biedy obsłuży dorsza - tak, żeby nie wypożyczać na kutrze byle czego. Wypatrzyłem BLACK SAVAGE TRIGGER 249 - są dostępne za mniej niz 400 złi tu mam pewien dylemat bo jest jeszcze wersja z wyrzutem do 150g ale jako, że podstawową funkcją na być połów szczupaka - obawiam się czy nie będzie to za "sztywna pała"... Mam prośbę do osób, które miały w ręku te kije i nimi łowiły. Jakie wrażenia..., jaka praca? Czy 100tka ma w waszej opinii jakiś rozsądny zapas mocy...? Napiszcie co wiecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 (edytowane) @kuko 95-99% wędek z CW w okolicach 150g to sztywne pały i choćbyś zaczarował i "napsiał list do samego prezydenta" (cytując T.Love, King) to paraboli nie będzię Chcesz kij z sensownym ugięciem pod szczupakiem 75 cm+ to celuj w CW do 80-100g. Tak bym sugerował. Edytowane 17 Listopada 2017 przez MarCinFin 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nurek28 Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Te blanki sa warte uwagi pod budowe casta do duzych gum. Ceny OK od 78 eur do 94 za nowej jakosci IM7 https://www.tackle24.de/Onlineshop/tackle24/Datenblaetter/PacBay_Mi się ten podoba ASC1116-2 zastanawiam się nad tym blankiem do trolingu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaweł Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 (edytowane) Mi się ten podoba ASC1116-2 zastanawiam się nad tym blankiem do trolingu.Blank MHX DR1086- to dwa blanki które sprzedaje Tarłoś warte uwagi do trola I cena korzystna Edytowane 17 Listopada 2017 przez gaweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 18 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Pamietać tez należy o seryjnych kijach. Westin, abu i savage - oferta jak na powiedzmy szczerze niszowy produkt według mnie jest bardzo dobra 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebaM3 Opublikowano 18 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Panowie potwierdzam opinię jednego z forumowiczów i dzięki mu za polecenie kijka. Na przynęty do 90-100 gr polecam Abu Volatile Pike cast 50-90 gr. Bardzo fajna praca pod obciążeniem, przechodzi w parabolę, wygodny uchwyt i odpowiednio długi dolnik. Warty polecenia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patron Opublikowano 18 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Panowie potwierdzam opinię jednego z forumowiczów i dzięki mu za polecenie kijka. Na przynęty do 90-100 gr polecam Abu Volatile Pike cast 50-90 gr. Bardzo fajna praca pod obciążeniem, przechodzi w parabolę, wygodny uchwyt i odpowiednio długi dolnik. Warty poleceniaBedziesz z niego zadowolony niech Ci dlugo sluzy i metrowki targaPolamania 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikeft Opublikowano 18 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 (edytowane) Tak się ładuje mpp2 2,21 do 80g pod 3D Roach. 18cm. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Edytowane 18 Listopada 2017 przez pikeft 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 18 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Tak się ładuje mpp2 2,21 do 80g pod 3D Roach. 18cm. Krótki tak 2,4 byłby idealny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikeft Opublikowano 18 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 (edytowane) Krótki tak 2,4 byłby idealny Nie powiem że nie,ale porównując do SG BS Jerk 1,9 do 60g to niebo a ziemia w komforcie rzutu gumami.[emoji6] Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Edytowane 18 Listopada 2017 przez pikeft 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 18 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Dziś mój BFT roots G2 impact pięknie pracował pod krępą mamą (103 cm / 8,4kg). Piękne odjazdy pod łodkę, powiedziłałbym, że nawet w półparabolę wchodził . Na deser wpadła jeszcze panienka 95 cm 6,1 kg - ale tylko szczytową część uruchomiła. Postaram się wrzucić fotki w szczupakch 2017.Jutro snadacze 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikeft Opublikowano 18 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Coś odnośnie Abu Garcia Volaitaile Pike jeżeli znacie Pike Hero to młodzieniec który wygrał tegoroczną edycję używa tego kijka i sobie go chwali,troszkę z nim popisałem na PW, niestety nie moja półka budżetowa. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 18 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 (edytowane) Abu Garcia Volaitaile Pike łowił też zawodnik ABU GARCIA w Pike Fight 2017. Fajny kij, miałem go w ręku, mięsisty o akcji mode/fast. Model 792H/241ccm 50-90 g, Ten kij pod dużym szczupakiem wchodzi w parabolę. W FIN chodzą po około 150 e bez promo ale w Szwecji już można do 100 wyrwać. W PL około 540 PLN. Edytowane 18 Listopada 2017 przez MarCinFin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi