Skocz do zawartości

Długi cast pod duże gumy...

darkonis

Rekomendowane odpowiedzi

@Drac jak chcesz kij pod gumy powyżej 70/80 g to kup  coś minimum 2,4 m (optymalnie jest 2,5m). Wiem co mówię. Nie twierdzę żę M1 jest złym rozwiązaniem, wg mnie jest krótkim rozwiązaniem ;) W ofercie  jest kilka blanków w dwóch kawałkach:

Wzmacniane Blaasy: SLF8635-2N 8'6” 25-35lb cw. 20-65g szczyt - 2,3 dolnik - 14,9 lub SLM8630-2 8'6”20-30lb cw. 20-65g szczyt 2,4 dolnik 15,4.
Lamiglas G-1000 GSH 1022X 8'6” 2kawałki 15-30lb 20-80g fast szczyt 2,6, dolnik 16,7 waga 129g
Lamiglas Certified Pro Graphite SH1022X 8'6" 15-30lb 2 kawałki 20-80g dolnik 16,6 szczyt 2.7 waga 124g
Talon VI+ 80XHF2 2,44m 2 kwałki cw. 20-80g 15-30lb 16.5 2.8  waga 140g ( ModFast)

Jakiś czas temu załączyłem w tym wątku listę seryjniaków pod większę gumy. 

Ja bym tu widział badyla co ogarnie 50-200 g :)

Choć nie lubię wędek pow 2m, zdaje sobie sprawę że tu będzie wygodniejszy mimo wszystko.

Ale czy pow 2,3m.....??? Toż to maszt będzie! ;)

Dolnik pewnie też odpowiednio długi by się przydał.....?

Do niedawna tolerowałem krótkie tylko, ale moja zosia 7kg zbrojona przez kol Pumba ma dość długi dolnik.....i mnie przekonała do dłuższych niż 25cm :)

Xzoga taka g75 12kg będzie git :)

Chyba że znajdzie się blaas co ten przedział wagowy da radę?

Co chwila gdzieś dochodzą słuchy jakie to blaasy fajne.

Edytowane przez Drac
  • Like 1

Ja bym tu widział badyla co ogarnie 50-200 g :)

Choć nie lubię wędek pow 2m, zdaje sobie sprawę że tu będzie wygodniejszy mimo wszystko.

Ale czy pow 2,3m.....??? Toż to maszt będzie! ;)

Dolnik pewnie też odpowiednio długi by się przydał.....?

Do niedawna tolerowałem krótkie tylko, ale moja zosia 7kg zbrojona przez kol Pumba ma dość długi dolnik.....i mnie przekonała do dłuższych niż 25cm :)

Xzoga taka g75 12kg będzie git :)

Chyba że znajdzie się blaas co ten przedział wagowy da radę?

Co chwila gdzieś dochodzą słuchy jakie to blaasy fajne.

Musisz pamiętać że cast na xzodze g75 12kg będzie przynajmniej o 60 gram cięższy niż cast na St.Croix Swimbait (składałem oba to mam porównanie) czy przytaczanym tu Talonie. 

Długie jednoskłady nie są aż takie uciążliwe w przewożeniu, kwestia przyzwyczajenia.

• Like 1

O gustach się nie dyskutuje, ale nie jestem w stanie zrozumieć, po co się pchać w krótkie kije do 2,2 m dla przynęt gumowych powyżej 100 czy tym bardziej powyżej 150 g rzucanych z ręki. Kolejna sprawa, czy faktycznie będziecie używać przynęt 150 g do rzutów z ręki? Szczerze mówiąc wątpię. Większość gum z przedziału 20-27 cm waży od 60 do 115 g , większość z was używa ich bez dodatkowego dociążenia. Jeżeli nawet dociążamy to użyjemy główek maks 20 g, co daje razem 80-135 g. Ponadto rzucanie z reki przez cały dzień klocami powyżej 150 g to czysty sadomasochizm.

Teraz o samych kijach. Po pierwsze, w kiju 2,5-2,6 m około 40-50 cm odchodzi na dolnik. Zostaje nam 2.0-2.1 m kija w trakcie prowadzenia przynęty. Przy wyrzucie te 2,5 m robi nam robotę, przy zacięciu jest to samo, musi być konkretna dźwigania. Używałem wędek 2.0-2.1 m do grubszych tematów przez około rok i po zmianie na 2,4-2,5 m odczułem diametralną różnicę i nigdy nie wrócę z praktycznych względów do wędek krótszych.

Chciałbym zaznaczy, że pomijam tu troling z dużymi gumami. 

• Like 6

W Polsce jest problem z kijami seryjnymi pod większe gumy, ale to się powoli zmienia. Jest teraz moda na ciężkie łowienie i już niebawem pułki zapełnią się produktami.
To samo z blankami w dwóch kawałkach z cw do 100, 110, 120, 130, 140, 150 g przy 2,4-2,6 m. W jednym kawałku będzie kilka fajnych propozycji, ale nie każdy ma warunki do przechowywania i przewożenia 2,5 m kija. Ja właśnie do nich należę.

Myślę, że Fishing Art mógłby wypełnić lukę na rynku projektując blanki po większe gumy w długości 2,4-2,6 m.

(...) Warto poczekac na opinie kolegi ktory kupil shimano technium do 170g, ktory ma dolnik dokrecany, a calosc o dl ok 218cm? I dosc lekki jak na taki wyrzut. Mnie martwi ten dokrecany dolnik w wedkach o wyrzucie pow 100g.... duze siły przy wyrzucie. (...)

Chyba coś się nie spodobało: http://jerkbait.pl/topic/100783-shimano-techniumtranx-jerkigumy/

• Like 1

Czołem

Jako uzupełnienie arsenału kijów spinningowych - poszukuję w miarę budżetowego kija i kręciołka castingowego pod szczupaki  - na większe gumy.....

(Genereanie większość czasu łapię dużo lżej, spinning do 50 g i jerki do 70 g..ale np. na Szwecję chciałbym mięć coś cięższego) 

Oceniam, że nie będę rzucał na niczym cięższym niż 100 g... 

Mam też taką myśl aby kij posłużył mi do incydentalnego połowu dorsza w naszych polskich warunkach - czyli nie za ciężko....

Funkcja dorszowa - jeśli będzie wykorzystana to sądzę, że max 1 raz w roku tak więc nie jest to absolutnie jakiś priorytet w rozważaniach, Chciałbym mieć jakiś kij który od biedy obsłuży dorsza - tak, żeby nie wypożyczać na kutrze byle czego.

Wypatrzyłem BLACK SAVAGE TRIGGER 249  - są dostępne za mniej niz 400 zł

i tu mam pewien dylemat bo jest jeszcze wersja z wyrzutem do 150g ale jako, że podstawową funkcją na być połów szczupaka - obawiam się czy nie będzie to za "sztywna pała"...

Mam prośbę do osób, które miały w ręku te kije i nimi łowiły. Jakie wrażenia..., jaka praca? Czy 100tka ma w waszej opinii jakiś rozsądny zapas mocy...?

Napiszcie co wiecie.

@kuko 95-99% wędek z CW w okolicach 150g  to sztywne pały i choćbyś zaczarował i "napsiał  list do samego prezydenta" (cytując  T.Love, King) to paraboli nie będzię ;)

Chcesz kij z sensownym ugięciem pod szczupakiem 75 cm+ to celuj w CW do  80-100g. Tak bym sugerował. 

Edytowane przez MarCinFin
  • Like 2

Panowie potwierdzam opinię jednego z forumowiczów i dzięki mu za polecenie kijka. Na przynęty do 90-100 gr polecam Abu Volatile Pike cast 50-90 gr. Bardzo fajna praca pod obciążeniem, przechodzi w parabolę, wygodny uchwyt i odpowiednio długi dolnik. Warty polecenia

• Like 2

Panowie potwierdzam opinię jednego z forumowiczów i dzięki mu za polecenie kijka. Na przynęty do 90-100 gr polecam Abu Volatile Pike cast 50-90 gr. Bardzo fajna praca pod obciążeniem, przechodzi w parabolę, wygodny uchwyt i odpowiednio długi dolnik. Warty polecenia

Bedziesz z niego zadowolony niech Ci dlugo sluzy i metrowki targa

Polamania

• Like 2

Dziś mój BFT roots G2 impact pięknie pracował pod krępą mamą (103 cm / 8,4kg). Piękne odjazdy pod łodkę, powiedziłałbym, że nawet w półparabolę wchodził :). Na deser wpadła jeszcze panienka 95 cm 6,1 kg  - ale tylko szczytową część uruchomiła. Postaram się wrzucić fotki w szczupakch 2017.

Jutro snadacze :) 

• Like 2

Coś odnośnie Abu Garcia Volaitaile Pike jeżeli znacie Pike Hero to młodzieniec który wygrał tegoroczną edycję używa tego kijka i sobie go chwali,troszkę z nim popisałem na PW, niestety nie moja półka budżetowa.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Abu Garcia Volaitaile Pike łowił też zawodnik ABU GARCIA w Pike Fight 2017. Fajny kij, miałem go w ręku, mięsisty o akcji mode/fast. Model 792H/241ccm 50-90 g, Ten kij pod dużym szczupakiem  wchodzi w parabolę. W FIN chodzą po  około 150 e bez promo ale  w Szwecji już można do 100 wyrwać. W PL około 540 PLN.

Edytowane przez MarCinFin
  • Like 1