Skocz do zawartości

Długi cast pod duże gumy...

darkonis

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

ATC ISA 904 ktoś coś z praktyki wie o tym kiju .Trochę mało o nim w sieci .Mam do wzięcia praktycznie nówkę .Dzisiaj testowałem i Pig Shad Junior z Ryogą 1016HL leci jak wściekły .Pytanie ile max w górę ?

Słynna "czarna mamba" 10 30 lb i wg opisu do 70 gram górą. Miałem taki kij dawno temu ,opis realny świetna armata.

Edit Tomek jak pogrzebiesz w zasobach forum to jest opisany kij na tym blanku.

Edytowane przez welpa1809
  • Like 1

ATC ISA 904 ktoś coś z praktyki wie o tym kiju .Trochę mało o nim w sieci .Mam do wzięcia praktycznie nówkę .Dzisiaj testowałem i Pig Shad Junior z Ryogą 1016HL leci jak wściekły .Pytanie ile max w górę ?

Tutaj:

http://jerkbait.pl/topic/3854-atc-isa904-jeden-blank-dwie-rozne-wędki/

Świetny blank, ładnie pracuje pod rybą (konkret), miałem na niego "powiedzmy życiówkę". Szczupak doprowadzony do łodzi i zmierzony kijem sugerował długość grubo ponad metr. Brak koncepcji podebrania. Rzutowo max co podawałem to wahadła +55 gram, był jeszcze minimalny zapas. Kij chyba opisany do 65 gram, wyszedł spod ręki Daniela z XRods. 

post-46662-0-23305700-1514706615_thumb.jpg post-46662-0-51019600-1514706622_thumb.jpg post-46662-0-37482400-1514706629_thumb.jpg post-46662-0-05743200-1514706636_thumb.jpg post-46662-0-42203000-1514706645_thumb.jpg post-46662-0-65362800-1514706662_thumb.jpg post-46662-0-23874100-1514706669_thumb.jpg

• Like 1

Szukam jakiegos kijka okolo 240cm. Poczawszy od gum o wadze 30g 40g a kończąc na jerkach 70 80g. Znalazlem kijek St. Croix WRC80HF2 dodatkowo ma zapas mocy tylko jest dosc drogi jak na moj budżet; ale spelnia moje wymagania i chcialem zapytac czy znacie jakieś tańsze alternatywy.

kazdy kij ogarnie jerkowanie i gumy, zarowno okoniowo okolopaprochowe, jak i szczupakowe, gdzie przynety maja po 150g, pytanie tylko po co sie katowac? ja kieruje sie zasada, ze jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego, im wyzsza specjalizacja tym bardziej komfortowe lowienie, natomiast rozumiem czasem potrzebe kompromisu (budzet, czy chociazby ograniczona ilosc miejsca na lodce/w samochodzie), zatem skoro jerkowanie to zwykle krotki szybki kijek, a gumowanie dluzszy o akcji bardziej parabolicznej, to sam sobie kolego odpowiedz, dodam, ze ja te kompromisy w koniecznych sytuacjach godze savage gear mpp2, 221 cm, 130 g, pozdrawiam

Spokojnie jigowałem tym wspomnianym Abu : główka 15-20 gram i guma 10-15cm . Do jerkowania ,to już Robert napisał ???? Do jerkowania mam Svartzonkera do 150gr. Black Series i w/w gumami też sie da .

Edytowane przez golsyl1980

jakich konkretnie gum chcesz używać?

bo myśle ze mocno przestrzeliwujesz,ja do westinów 27cm bulldawgów itp używam m1 25lb opisanego do 3oz :D a mam zawsze ze sobą 35lb którym ogarniam 150-250g w porywach 300

Jakiej długości masz M1 25lb ?, cięty czy oryginał 8’ ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ja w ostanim miesiącu nabyłem dwa ciekawe kije, z których ostatecznie ostał mi się jeden.

Najpierw kupiłem BFT Roots G2 Impact 2,56 m do 140g - kij fajny nic mu nie mogę zarzucić ale jakoś miedzy nami "nie zagrało". Cw określiłbym na 50 do 160g ale ja mam tendencje do przeciążania kijów. Trochę za sztywny(szybki) jak dla mnie i ciężko go było zmusić do pracy pod rybą, dopiero ponad metrowa mama zmusiła go do nieco głębszego ugięcia.  Z odsprzedażą nie było problemu, pan zgłosił się 10 min po wystawieniu na aukcji, co mnie nie dziwi, bo to dobry kij... ale nie dla mnie.

Drugi nabytek to Westin W4 Powerscast-T 2,56 cm 40-130g - kij dużo bardziej mięsisty i o nieco innej akcji niż poprzednik (bardziej mod/fast). Po kilu wypadach wiedziałem, że u mnie zostanie. Chciałem się jeszcze tylko przekonać jak pracuje pod rybą i wczoraj nadszedł ten dzień :). Wyholowałem 14 szczupaków, zdecydowana większość z przedziału 80-95 cm trafiły się też ze dwa ok. 60 cm. Kij pracuje pięknie pod rybą, przy dużo głębszym ugięciu niż BFT, co jest szczególnie widoczne przy mniejszych esoksach

Dodam jeszcze, że cw opisany jest poprawnie, chociaż latały już gumy 150 gr., więcej odradzam (pewnie się da). U mnie ten kij najczęściej pracuje pod pig shadem w wersji gigant (czyli 130gr) i uwielbiam łowić takim zestawem - pięknie ładuje gumę przy wyrzucie i daje świetną kontrolę nad przynętą.

Edytowane przez robbertzam
  • Like 2

Panowie a ja troszkę lżej. Szukam czegoś co opędzi tylko i wyłącznie gumy z brzegu na Odrze i Warcie. Przynęty o łącznej wadze ok 40-60g tzn. gumy 3-5 cali+główka 20-35g, jerków ten patyk nigdy nie zobaczy - typowy opad na dużej rzece. Nie chcę budować kolejnego patyka bo kijek ma służyć dosłownie 2 razy w roku na ww rzekach. Nie orientuję się za bardzo w budżetowych kijach. Możecie polecić coś sensownego o długości 2,4-2,7m... ?