erqgth Opublikowano 21 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 Wydaje mi się, że jerkowanie dłuższym kijem to z za wielkiej wody przyszło. Jerkować można wykonując krótkie podciagnięcia na bok (równolegle) i lub z multika z większym przełożeniem (7.3). Ja tak jerkowałem kijem 2,5 m i nie było większego prblemu. Inna opcja, jak budżet jest ograniczony to można kupić uniwersalnego casta 2,3-2,4 metra do cw 120/130 g o szybszej akcji i używać go swobodnie pod gumy i jerki. Taki multi pike.Ostatnio zakupiłem Lamiglasa o dł. 2,6 z długim dolnikiem(ponad 40cm) do łowienia dużymi gumami ale zacząłem nim również jerkować. Muszę przyznać, że dyskomfortu nie czuję żadnego a pokuszę się nawet o stwierdzenie, ze przy cięższych wabiach(80g+) jest to bardziej komfortowe i przede wszystkim mniej męczące. Możliwości jerkowania jest bardzo dużo i nie jest koniecznością, jak ktoś wyżej napisał, wysoka podłoga. Wg mnie kwestia indywidualnych preferencji i dopóki nie sprawdzi się na własnej skórze nie ma co przekreślać dłuższych wędek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 21 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 Ostatnio zakupiłem Lamiglasa o dł. 2,6 z długim dolnikiem(ponad 40cm) do łowienia dużymi gumami ale zacząłem nim również jerkować. Muszę przyznać, że dyskomfortu nie czuję żadnego a pokuszę się nawet o stwierdzenie, ze przy cięższych wabiach(80g+) jest to bardziej komfortowe i przede wszystkim mniej męczące. Możliwości jerkowania jest bardzo dużo i nie jest koniecznością, jak ktoś wyżej napisał, wysoka podłoga. Wg mnie kwestia indywidualnych preferencji i dopóki nie sprawdzi się na własnej skórze nie ma co przekreślać dłuższych wędek. A jaki model Lamiglasa masz? 1 czy 2 kawałki i jakie CW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erqgth Opublikowano 21 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 XSH 102 2X, 8'6" dl, dwusklad o mocy 30lb. Robiony przez @yglo .http://jerkbait.pl/topic/7545-jedna-wędka-druga-wedka-las/page-60Jest tam opis poprzedniego właściciela ale ja rzucam shad teez-em 27cm +15g bez obaw czy wytrzyma wiec myśle, że do 140g jest w miarę komfortowo. Od dołu najlżej herring shad i główka 12g i jest dobrze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 21 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 Ostatnio zakupiłem Lamiglasa o dł. 2,6 z długim dolnikiem(ponad 40cm) do łowienia dużymi gumami ale zacząłem nim również jerkować. Muszę przyznać, że dyskomfortu nie czuję żadnego a pokuszę się nawet o stwierdzenie, ze przy cięższych wabiach(80g+) jest to bardziej komfortowe i przede wszystkim mniej męczące. Możliwości jerkowania jest bardzo dużo i nie jest koniecznością, jak ktoś wyżej napisał, wysoka podłoga. Wg mnie kwestia indywidualnych preferencji i dopóki nie sprawdzi się na własnej skórze nie ma co przekreślać dłuższych wędek.Możesz zważyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 21 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 (edytowane) Ok to już wiem, o który kij chodzi. Był na giełdzie JB jakiś czas temu i pisałem na priv z @Tu nie ma ryb. Popraw mnie jeżeli coś przekreciłem. Kijek opisany z tego co pamiętam do 80g, ale jak widzę śmigaja na nim gumy do 140 g tak jak psiał @tu nie ma ryb. XSH1022X 8'6" 2 sections 20-80g 15-30lb butt 16,6 tip 2.7 124g Action- Fast Jak blank 124 g to calość tak pewnie z 200-210g Edytowane 21 Września 2017 przez MarCinFin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erqgth Opublikowano 21 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 (edytowane) Ok to już wiem, o który kij chodzi. Był na giełdzie JB jakiś czas temu i pisałem na priv z @Tu nie ma ryb. Popraw mnie jeżeli coś przekreciłem. Kijek opisany z tego co pamiętam do 80g, ale jak widzę śmigaja na nim gumy do 140 g tak jak psiał @tu nie ma ryb.Nie wiem jak jest opisany bo na blanku jest tylko logo ale dokładnie o tą wędkę chodzi. Zaraz sprawdzę ile waży. Waga pokazała 200g Edytowane 21 Września 2017 przez erqgth Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 24 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 Wie ktoś może na jakie kije łowią te chłopaki? Ładnie noszą duże przynęty i nie wyglądają na pały do poganiania krów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkoszek Opublikowano 24 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 Wie ktoś może na jakie kije łowią te chłopaki? Ładnie noszą duże przynęty i nie wyglądają na pały do poganiania krów.znalezione w opisie pod filmem, link do sprzętu którego używają https://www.kanalgratis.se/en/team-hajmat-summer-fishing-gear 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 24 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 (edytowane) Trochę za mocny, za ciężki i za drogi ten z filmu powyżej. Ten też wygląda ciekawie. Miał może ktoś do czynienia z tymi kijami? Edytowane 24 Września 2017 przez wojciiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 24 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 Trochę za mocny, za ciężki i za drogi ten z filmu powyżej. Według mnie własnie jeden z lepszych uniwersalnych kijków pod większe przynęty. Ceny w tym segmencie są podobne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 24 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 Ten też wygląda ciekawie. Miał może ktoś do czynienia z tymi kijami?Gunki Bushi z filmu to typowa jerkówka, z krótszym dolnikiem czego ja osobiście nie lubię bo ręka nie ma oparcia przy większej rybie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 24 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 Według mnie własnie jeden z lepszych uniwersalnych kijków pod większe przynęty. Ceny w tym segmencie są podobne.Pracuje pięknie, widać że juz pod średnia ryba koło 75 cm sie gnie. Ja rozglądam sie za tego typu kijem do kopyta 6, Piga M i podobnych przynęt do 100 gram(Fatso 14s, buster jerk), ten mocniejszy Gunki (z pierwszego filmu) chyba byłby jednak zbyt potężny. Co do ceny - za te 800 pln możemy juz powoli myślec o MHXie L905-2, które jakiś czas temu zbroił Yglo, miedzy innymi chyba dla Andrzej @Godski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 24 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 Pracuje pięknie, widać że juz pod średnia ryba koło 75 cm sie gnie. Ja rozglądam sie za tego typu kijem do kopyta 6, Piga M i podobnych przynęt do 100 gram(Fatso 14s, buster jerk), ten mocniejszy Gunki (z pierwszego filmu) chyba byłby jednak zbyt potężny. Co do ceny - za te 800 pln możemy juz powoli myślec o MHXie L905-2, które jakiś czas temu zbroił Yglo, miedzy innymi chyba dla Andrzej @Godski. @wojciiech piszesz o gumach do 100 g i wspominasz o kiju z cw wg opisu do 60 g a realnie pewnie do 80-90 g. Żeby mieć lepszy komfort rzutu pod gumy 100 g wybrał bym kija 2,5-2,6 m.Co to jest Pig M? The Pig Junior?Jeżeli chcesz kij pod gumy typu the pig junior, snackbait M, daiwa duckfin to wspomniany MHX zapewne będzie super wyborem bo waga tych gum to 50-65 g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 24 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 Marcin, było sporo o tym MHXie na forum. To wersja saltwater, rzuca ponoć do 120 gram, Z komfortem do 100. Tak Pig M - mam na myśli juniora. Łowiłes tym Gunki Iron T 240xxh z pierwszego filmu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 24 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 Marcin, było sporo o tym MHXie na forum. To wersja saltwater, rzuca ponoć do 120 gram,Z komfortem do 100. Tak Pig M - mam na myśli juniora. Łowiłes tym Gunki Iron T 240xxh z pierwszego filmu?Gunki Iron T 240xxh tylko na sucho w sklepie. Wykończony dobrze, lekki jak na seryjny kijek. Dłuższy dolnik. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 Sklep u mnie w mieście, chciałem nawet wczoraj pomagać ale nie mają w stacjonarnym. Tylko na magazynie jedną sztukę...Na komponentach Fuji http://makarfish.pl/mobile/pl/p/Wedka-DAM-Effzett-Optimus-Lure-Shooter--dl.-2%2C4-m--80---170-g--2-cz--2293240/16069Kupiłem ten patyk. Całkiem przyzwoity.Dolnik rzeczywiście mogłyby być ciut dłuższy bo ma 37cm do pazura. Jak się sprawdzi to sam sobie przedłużę od 5-7cm i wymienię ten korek na piankę ????Kijek dobrze ubrany i zbalansowany.Te 170g z opisu są mocno przesadzone, myślę że max dla tego patyka to 140g a zacznie działać od 30/40g. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WalterW Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 Link już nie działa więc napisał byś co to za model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 Link już nie działa więc napisał byś co to za model.DAM Optimus lure Shooter 2.4m 80-170g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1991 Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 Witam panowie. Szukam kija pod duze gumy i glownie gumy i troll. gumy to 20+ czyli trouty 20-25 z savage zastabawiam sie nad DAM Optimus lure Shooter 2.4m 80-170g badz : Molix Skirmajan Pike Hunter 240. cast 60-200 czy lowil ktos moze tymi kijami i moze sypnac opinią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 27 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2017 (edytowane) Mój kijek już u mnie (custom na blanku S.C.),robota Tomka (Art-rod)jak zwykle perfekcyjna. Dzisiaj na razie obejrzany i obmacany na sucho,piątek sobota i niedziela będzie w użyciu. Po powrocie wstawię fotki i skrobnę troszkę więcej. Edytowane 27 Września 2017 przez welpa1809 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikeft Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 Ja zamówiłem MPP2 Trigger 2.59 do 90g,niestety kije wjeżdżają do magazynu SG dopiero na początku października więc myślę że do połowy miesiąca będzie u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 Dasz obejrzeć, Piter? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleniojazie Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 A ja zakupiłem i obłowiłem trochę Black Savage Trigger 249 - >150 gr ,Spasowany z Curado 301 DSV . Zestaw jest dość ciężki ale i dobrze zbalansowany .Szczyt pracuje tak w jednej trzeciej później trzeba już sporej siły aby go ugiąć . W dole Canibal 15 na 10gr główce lata już bardzo ładnie , najlżej to chyba Twitche 13 cm Choć kij nie do tego i to raczej próba możliwości przyznam że całkiem przyzwoicie da się nim popracować . Mnie osobiście ani długość wędki ani samego dolnika nie przeszkadza . Czucie ( wszelkie ,trawki " a nawet pracę przynęty ma świetne ) o braniach nie wspominam . Póki co kilka kruciaczków tak do 60 cm ale i tu muszę stwierdzić że kijek całkiem spoko amortyzuje tą szarpaczkę" . A zapomniałem, w górze" narazie tak do 120 gr rzucałem i problemu niema zdaje się że mocy jeszcze sporo , Lotne Jerki latają za choryzont z większymi 22-27 gumami z małym obciążeniem też ładnie to wszystko działa i ogólnie jestem zadowolony . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 @Little Wing macałeś może lżejsze modele z Black Savage - do 100 gram i do 70, czy kupowałeś w ciemno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleniojazie Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 @Little Wing macałeś może lżejsze modele z Black Savage - do 100 gram i do 70, czy kupowałeś w ciemno?Szukałem długiego Casta takiego coby te 150 dał rady. W Krakowskim Fishpoincie akurat takiego mieli .Fajnie bo pozwolili mi podpiąć multic i porzucać po ogrodzie , pasował mi to wziołem" . A i jeszcze targi były , tak że muszę chłopaków" pochwalić . Była tam zdaje się Jerkówka do 100 gr , zbytnio jej się nie przyglądałem . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi