Skocz do zawartości

Długi cast pod duże gumy...

darkonis

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję !!! Jesteś wielki !

Dziękuję !!! Jesteś wielki !

Pytanko... Jak wrażenia z użytkowania. Czucie brania , ewentualnie spadanie podczas holu .

Edytowane przez Paszczak007

Kupiłem DAMa po rozczarowaniu się bardzo Abu Volatile do 2,74m 220g, który okazał się strasznym kołkiem, mocno niedoszacowanym, Effzet ma spolegliwszy szczyt, jest lżejszy, czucie bardzo w porządku, nie przypominam sobie aby coś mi spadło z niego ale ja holuję siłowo w chwilę i ogólnie bardzo rzadko mi ryby spadają, a łowię bez zadziorów. Max co rzucałem to 270g+ i to chyba było max, ale dobrze nie pamiętam bo teraz używam mocniejszych wędek, a effzetem dawno łowiłem. Kij jak najbardziej polecam.

• 3 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

Dzień dobry,

Witam wszystkich. Trochę już spinninguję. Generalnie jeziora z łódki. Lubię łowić na duże gumy. Myślę też o rozpoczęciu przygody z castingiem, tym bardziej że dostałem jako prezent multika abu garcia revo beast x 41. Poproszę doradzić jakiś kij do niego z maksymalnym do ogarnięcia przez ten multik wyrzutem plus jaka plecionka?

Dziękuje za pomoc i pozdrawiam

Jacek

• 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

Dzień dobry,

Witam wszystkich. Trochę już spinninguję. Generalnie jeziora z łódki. Lubię łowić na duże gumy. Myślę też o rozpoczęciu przygody z castingiem, tym bardziej że dostałem jako prezent multika abu garcia revo beast x 41. Poproszę doradzić jakiś kij do niego z maksymalnym do ogarnięcia przez ten multik wyrzutem plus jaka plecionka?

Dziękuje za pomoc i pozdrawiam

Jacek

Nikt Ci nie chce odpowiedzieć. Generalnie rzuci wszystkimi większymi rzeczami. Plecionka 50 lb, 8 splotów a czy to będzie YGK czy Sunline to już nie ma znaczenia. Wędka z przedziału 2,30 - 2,60 m. w górnym wyrzucie 120 - 180 g. z miękkim szczytem. Przejdź się do sklepu, trochę tego jest na rynku.  

• 4 tygodnie później...

Cześć,

Poszukuję wędki/blanku, o długości 2,40/2,60 m, ale z bardzo szerokim zakresem ciężaru rzutowego.

Zależy mi na tym, żeby kij dobrze/komfortowo obsługiwał przynęty w zakresie 40 - 140 gramów. Tylko gumy i swimbaity, do jerków mam inną wędkę.

Generalnie chodzi mi o zastąpienie dwóch wędek jedną. Wiem, że temat nie jest prosty, ale może jest coś takiego na rynku.

Teraz mam dwa kije:

Shimano Yasei 2,30 m do 90 gramów oraz Westin W3 Powercast do 130 gramów i tu niby jest ok, ale tak naprawdę komfort rzutu kończy się na 120 gramach, a mam kilka fajnych przynęt, które ważą ok 140. Z kolei Yasei używam  bardzo sporadycznie bo trochę za bardzo pokrywa się z Powercastem.

No i bardzo ważna rzecz - dwa kawałki, jednoskałdy odpadają.

Fajny byłby kij podobny do Gary Loomis NFC BB806, tylko w dwóch częściach.

A.

Edytowane przez Durzy

Cześć,

Poszukuję wędki/blanku, o długości 2,40/2,60 m, ale z bardzo szerokim zakresem ciężaru rzutowego.

Zależy mi na tym, żeby kij dobrze/komfortowo obsługiwał przynęty w zakresie 40 - 140 gramów. Tylko gumy i swimbaity, do jerków mam inną wędkę.

Generalnie chodzi mi o zastąpienie dwóch wędek jedną. Wiem, że temat nie jest prosty, ale może jest coś takiego na rynku.

Teraz mam dwa kije:

Shimano Yasei 2,30 m do 90 gramów oraz Westin W3 Powercast do 130 gramów i tu niby jest ok, ale tak naprawdę komfort rzutu kończy się na 120 gramach, a mam kilka fajnych przynęt, które ważą ok 140. Z kolei Yasei używam  bardzo sporadycznie bo trochę za bardzo pokrywa się z Powercastem.

A.

Hej, niestety nie znajdziesz wędki która tak samo dobrze ładuje się przy gorze i dole tak szerokiego zakresu :/ Jeśli chcesz koniecznie zostawić jedną wędkę to zdecydowanie lepie będzie dobrać aby komfortowo obslugiwala gorny zakres. Z dołem nie będzie już tak kolorowo ale łowic się da - w drugą strone to nie zadziała. Pół środki moim zdaniem też nie będa najlepszym wyjściem bo uzyskasz wędkę której sweet spot będzie powiedmzy przy 90 gramach i zarówno górny jak i dolny zakres będzie średnio komfortowy.

Od siebie moge polecić starą serię Svartzonkera z Abu 40-140g mam je w dwoch dlugosciach 2,13 i 2,60(tą mam krócej ale jest identyczna pod wzgledem parametrow).

Obsługuje nimi:

- Gumy 24-27cm czasem z dociazeniem = 100-140g

- Jeki 50-70g

- z ekstremów zdarza mi sie założyć powierzchniowe kaczki po 20-30g - oczywiscie o ładowaniu nie ma tutaj mowy :) lecz rzuca na wystarczajacy dystans aby skutecznie łowić.

Jeśli zostaniesz przy dwóch wędkach, na Twoim miejscu zostawiłbym sobie Yasei pod dolny zakres (lub nawet kupil zamiast niego coś jeszcze lżejszego) i wymienił Powercasta na coś do 160-180 gram aby mieć pełen komfort na 140 gramowych przynętach.

Edytowane przez Sleepy Jeezy

Cześć,

Teraz mam dwa kije:

Shimano Yasei 2,30 m do 90 gramów oraz Westin W3 Powercast do 130 gramów i tu niby jest ok, ale tak naprawdę komfort rzutu kończy się na 120 gramach, a mam kilka fajnych przynęt, które ważą ok 140. Z kolei Yasei używam bardzo sporadycznie bo trochę za bardzo pokrywa się z Powercastem.

A.

Poczytaj o blanku FA pike,ten jest podobny do ww nfc...

Cześć,

Teraz mam dwa kije:

Shimano Yasei 2,30 m do 90 gramów oraz Westin W3 Powercast do 130 gramów i tu niby jest ok, ale tak naprawdę komfort rzutu kończy się na 120 gramach, a mam kilka fajnych przynęt, które ważą ok 140. Z kolei Yasei używam bardzo sporadycznie bo trochę za bardzo pokrywa się z Powercastem.

A.

Niedawno kupiłem Bullseye Dentist 255cm 40-145gr max220. (Tak jest opisany). Cieniutki, szybki blank. Max co rzucałem to 3d roach 25cm od SG czyli trochę ponad 200gr i nie ma problemu, z dołu pig shad 18cm bez obciążenia i też lata. Tu ważna twoja wyprawa i multik którym rzucasz. U mnie jest tranx 301 więc taka gumką to dopiero go *rozkręca"..Fajnym rozwiązaniem jest ze w dolniku mamy śrubę i 3 wymienne odważniki 25,20 i 10gr. b19055cb34f13b20878d2ae531f651db.jpg3fff7581715d4b0ca21c8d8b3ff50e97.jpg062abf1c0e35a9a2823c24407fa3e1ef.jpg6bba1351711be63bd3eca1230d0b1e74.jpg

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

• Like 5

A ma ktoś może kije BB customs np: 6th emelent swimbait do 120 lub 200g i mógłby napisać czy warto ?

Warto kupić kij który będzie odpowiadał łowiącemu. Każdy ma swoje preferencje i na ich podstawie kupuje kij dla siebie. Dla mnie np. było ważne aby kij był jednoczęściowy o wyrzucie minimum 200 g., bez dzielonej rękojeści i koniecznie o akcji mod-fast do mod.. A czy warto ten kij? Nie wiem. Z pracowni każdy kij jest inny. Kolega ma kij do 120 g. i sobie chwali. Dla mnie 260 cm to za dużo, a innemu będzie pasować.  

• Like 1

A ma ktoś może kije BB customs np: 6th emelent swimbait do 120 lub 200g i mógłby napisać czy warto ?

Cześć Tomek, nie mam żadnego kija 6th element, ale mogę ci zaproponować ( jak się spotkamy na jeziorach ;), a będę na  początku czerwca).

test wędeczki na blanku NFC BB 806 - 1. Dla mnie jest to ideał odkryty po latach przerzucania różnych blanków. Sparowałem go z Daiwą z2020 i śmiało mogę napisać, że nie wierzę w istnienie lepszego combo pod większe gumy :D

Kij jest po prostu magiczny, bez problemu ogarnia mi przynęty od 50 do 150 gr. przy podbijaniu gum jest sztywny a pod rybą odpala się pełna amortyzacja. Praktycznie zero spadów, a wyjechały na niego szczupaki od glutów po 115 cm.

• Like 4