Skocz do zawartości

Męska biżuteria ;)

turkucpodjadek

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...

Do działania w sprawie mojego zgarka zainspirował mnie post # 242 z tego watku, mojego imiennika @marcina,f  Miałem stary,

otrzymany od ś.p. Babci, bodaj w 1962 roku na 1. komunie zegarek,, który, mocno zniszczony, przechowywalem li tylko ze względow

sentymentalnych. Pamiętam że w tamtych, biednych czasach kosztowal jakieś poważne pieniadze - kupiony w nieistniejącym sklepie

"Jubilera" na ulicy Św Marcin w Poznaniu (wtedy ulica nazywała się Armii Czerwonej) zegarek wyglądał tak:

post-45938-0-00986800-1631816483_thumb.jpg post-45938-0-33126600-1631816501_thumb.jpg

Jak widać  w poście Kolegi Marcina coś z takim zabytkiem da sie zrobić. Udałem się tedy do najlepszego zegarmistrza w Poznaniu

p. Janusza Bilickiego  na ulicy Slowackiego oddałem sprawę w jego ręce. Rezultat oszałamiający,  w naturze wygląda jeszcze

lepiej niz na zdjęciach

post-45938-0-82995600-1631816787_thumb.jpg post-45938-0-98445200-1631816805_thumb.jpg

Edytowane przez Marcin Rafalski
  • Like 13

Do działania w sprawie mojego zgarka zainspirował mnie post # 242 z tego watku, mojego imiennika @marcina,f  Miałem stary,

otrzymany od ś.p. Baci, bodaj w 1962 roku na 1. komunie zegarek,, który, mocno zniszczony, przechowywalem li tylko ze względow

sentymentalnych. Pamiętam że w tamtych, biednych czasach kosztowal jakieś poważne pieniadze - kupiony w nieistniejącym sklepie

"Jubilera" na ulicy Św Marcin w Poznaniu (wtedy ulica nazywała się Armii Czerwonej) zegarek wyglądał tak:

attachicon.gif Genewa 1.jpg attachicon.gif Geneva 2.jpg

Jak widać  w poście Kolegi Marcina coś z takim zabytkiem da sie zrobić. Udałem się tedy do najlepszego zegarmistrza w Poznaniu

p. Janusza Bilickiego  na ulicy Slowackiego oddałem sprawę w jego ręce. Rezultat oszałamiający,  w naturze wygląda jeszcze

lepiej niz na zdjęciach

attachicon.gif zegarek 001.JPG attachicon.gif zegarek 004.JPG

Pięknie wyszło  :good:

otrzymany od ś.p. Babci, bodaj w 1962 roku na 1. komunie zegarek,, który, mocno zniszczony, przechowywalem li tylko ze względow

attachicon.gif Genewa 1.jpg attachicon.gif Geneva 2.jpg

lepiej niz na zdjęciach

attachicon.gif zegarek 001.JPG attachicon.gif zegarek 004.JPG

Ja myślę że pan zegarmistrz to przełożył werk w inną zbliżoną kopertę oraz dał nowe szkiełko.Zapewne mechanizm był czyszczony i smarowany. Co nie zmienia faktu że wygląda elegancko. :)

Ja myślę że pan zegarmistrz to przełożył werk w inną zbliżoną kopertę oraz dał nowe szkiełko.Zapewne mechanizm był czyszczony i smarowany. Co nie zmienia faktu że wygląda elegancko. :)

Mylisz się Kolego ! Ktoś, kto choć odrobinkę (jak ja) orientuje się w zegarkowym świecie wie, że p. Janusz Bilicki to jeden z najbardziej renomowanych i godnych zaufania fachowcow nie tylko w Poznaniu ale i w całej Polsce a  może i lepiej. Nigdy nie pozwolił by sobie na taki numer .Nie pozwoliła by mu na to nawet nie obawa przed utratą reputacji ale duma  prawdziwego pasjonata i fachowca.. Koperta  była trzykrotnie pokrywana galwanicznie najpierw niklem, na koncu chromem. Nawiasem mówiąc zegarek ma  z tyłu ma wielce charakterystyczny dekiel. Tarcza zostałe poddana renowacji w specjalistycznym zakładzie w Warszawie. Wskazówki wypełniono substancja odblaskową jak było pierwotnie itd, itp Oczywiście masz racje że przeprowadzono kompleksowe czyszczenie i naprawę mechanizmu albowiem zegarek byl nieużytkowany kilkadzieiąt lat Takoż szkiełko zostalo wymienione.

• Like 4

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Witam.

Ponieważ trafia mi się możliwość zakupu zegarka w okazyjnej cenie chciałbym zapytać czy ktoś coś wie na temat Tissot LUXURY POWERMATIC 80 .

Ja kiedyś sporo o nim szukałem, tarcza i wygląd kwestia gustu - zależy który, bardzo chciałem kupić bo mi się podobał, no i ta rezerwa chodu, spokojnie przez weekend wystarcza, dla mnie duży plus.

Generalnie jeżeli masz możliwość w naprawdę dobrej cenie to fajny sikor.

Jakbyś się nie zdecydował to podrzuć info, może się zainteresuję ;)

• 1 miesiąc temu...

Po ile ten Zeppelin chodzi?

1200, kwarce ciut mniej.

Tyle że podobno automaty maja "duszę" cokolwiek to znaczy. Ale przy wielu zegarkach noszonych na zmianę to wcale nie jest dobry taki automat. 

Andrzej, jak dla mnie zdecydowanie Zeppelin

Na pierwszy rzut oka taka jest moja decyzja. Tyle że te Citizen "wszystkoma" no i nie mam jeszcze Citizena  :wacko:

Edytowane przez godski