Skocz do zawartości

Męska biżuteria ;)

turkucpodjadek

Rekomendowane odpowiedzi

@seiken, a dlaczego automaty?

Są dokładne, mają "duszę", nie trzeba baterii zmieniać, itp czy może chodzi o coś innego?

Jeśli pytanie jest laickie to przepraszam, ale nie znam odpowiedzi a chciałbym :) Uwielbiam zegarki, ale znawcą nie jestem.

...bo w porównaniu do kwarcowych są mniej dokładne, mają duszę, i choć nie mają baterii w codziennym użytkowaniu nie trzeba myśleć o nakręcaniu.

Można słuchać muzyki z CD lub nawet Internetu, nawet to wygodne i brzmi czysto ale... czarna płyta to jest to! Analog rules! :-)

• Like 3

@seiken, a dlaczego automaty?

Są dokładne, mają "duszę", nie trzeba baterii zmieniać, itp czy może chodzi o coś innego?

Jeśli pytanie jest laickie to przepraszam, ale nie znam odpowiedzi a chciałbym :) Uwielbiam zegarki, ale znawcą nie jestem.

Ano mają duszę i są jak dla mnie definicją zegarka i sztuką precyzyjnej mechaniki , oczywista można połączyć mechanika z elektroniką i kupić np Seiko Kinetic -tam wachnik wykonując ruch ładuje akumulator , np taki jak ten , dobrze było by też aby szkiełko było szafirowe

m7x8qv.jpg

Są zegarki mechaniczne które mają wiele kompilacji i są b.dokładne skomplikowane  i b.drogie

np taki 

Edytowane przez seiken
  • Like 2

Do automatów jak widzę należy dorosnąć...

Szkiełko szafirowe to dla mnie podstawa. Dobry jest również tytan na kopertę i branzoletę (waga). Wodoszczelność 100m.

Istnieje jakiś zgrabny automat z w/w ?

Pytam na razie nieco na wyrost, katuje swojego Citizena od 10lat i nie chce się psuć - a przeszedł naprawdę wiele :)

Do automatów jak widzę należy dorosnąć...

Szkiełko szafirowe to dla mnie podstawa. Dobry jest również tytan na kopertę i branzoletę (waga). Wodoszczelność 100m.

Istnieje jakiś zgrabny automat z w/w ?

Tytan w zegarkach to porażka nie polecam b.miękki strasznie się rysuje , waga dla jednych zaleta dla drugich wada ja np wolę cięzkie zegarki

Cholera, mnie chyba Seikoza dopadła. Miesiąc i trzecia sztuka.

Mam pytanie. Co to dokładnie za model, kiedy był wyprodukowany i jak go naładować bez słońca.

Próbuję pod białym światłem diodowym.

Może jeszcze link do instrukcji poproszę.

Nawiasem mówiąc piękny.

post-48513-0-37677700-1513887390_thumb.jpeg

Edytowane przez godski
  • Like 4

To model z 1986. Wersja limitowana dla Abisyńskiego korpusu oficerskiego. Zastosowany w szkiełku dolnoprzepustowy filtr promieniowania UV, uniemożliwia ładowanie baterii światłem sztucznym a jedynie naturalnym i do tego tylko słońcem będącym w zenicie. Przykro mi jeśli chcesz posłuchać jak tyka... czeka Cię wycieczka do Afryki :(

...ale ładny jest :)

Edytowane przez BOB1
  • Like 2

To model z 1986. Wersja limitowana dla Abisyńskiego korpusu oficerskiego. Zastosowany w szkiełku dolnoprzepustowy filtr promieniowania UV, uniemożliwia ładowanie baterii światłem sztucznym a jedynie naturalnym i do tego tylko słońcem będącym w zenicie. Przykro mi jeśli chcesz posłuchać jak tyka... czeka Cię wycieczka do Afryki :(

...ale ładny jest :)

Solarium nie wystarczy ;) ?

Model i instrukcję już mam. To Seiko V172 Solar Alarm Chronograph.

Edytowane przez godski
  • Like 1

No,właśnie. O ten starszy chodzi. Podobne i mnie zmyliło.

Waldku , Michale - czy ten mój ponad ćwierćwieczny model to już klasyk rzeczony będzie ? Bo lubię dziada i mimo cyklicznie pojawiających się chęci zmiany na coś bardziej pancernego , nie mogę się przemóc jakoś ...

post-51227-0-15399900-1513896784_thumb.jpgpost-51227-0-50436600-1513896802_thumb.jpgpost-51227-0-33131900-1513897034_thumb.jpg

Edytowane przez malinabar
  • Like 3

Cholera, mnie chyba Seikoza dopadła. Miesiąc i trzecia sztuka.

Mam pytanie. Co to dokładnie za model, kiedy był wyprodukowany i jak go naładować bez słońca.

Próbuję pod białym światłem diodowym.

Może jeszcze link do instrukcji poproszę.

Nawiasem mówiąc piękny.

attachicon.gif IMG-20171221-WA0005.jpeg

Trza było ode mnie kupić :P

Ten twój to Seiko Chronograf  SSC085P1   po modelu dojdziesz jaki tam mechanizm siedzi i znajdziesz instrukcję :)

• 1 miesiąc temu...

Bułgary hicior lat 80 "zjechałem" takich z 10 par :)

Ja nosiłem w latach 90tych(chyba), z 6 lat temu przypomniałem sobie o tym modelu i rozpoczęły się poszukiwania(maile do Adidasa i wici wśród znajomych w stanach) niestety nic z tego nie wyszło. Jakiś rok później nagle pojawiła się mała seria w adidasie :)

Za tysiaka bym ich nie sprzedał hehe

Z innej beczki

Mam je 4 lub 5 lat, 2 razy na nogach bo mi szkoda

attachicon.gif z1.jpg

Ja nosiłem w latach 90tych(chyba), z 6 lat temu przypomniałem sobie o tym modelu i rozpoczęły się poszukiwania(maile do Adidasa i wici wśród znajomych w stanach) niestety nic z tego nie wyszło. Jakiś rok później nagle pojawiła się mała seria w adidasie :)

Za tysiaka bym ich nie sprzedał hehe

Ile się tego naszukałem ale niestety nie znalazłem.