Sumas Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Witam serdecznie wszystkich jerkowych fascynatów! Nie ukrywam, że zaraziłem się jerkomanią i obawiam się, że to nieuleczalne !Niestety przerażają mnie ceny sprzętu jaki jest doradzany na tym forum......Rozumiem cena=jakość,ale czy aż tak?Wracając do temtu mojego postu, chciałbym szanowne grono forumowiczów prosić o pomoc w doborze odpowiedniego sprzętu, biorąc jednak pod uwagę to, iż nie dysponuję pokaźnymi zasobami finansowymi prosiłbym na początek o coś z dolnej półki, aczkolwiek aby wytrzymało choć kilka sezonów zanim nie skumuluje troszke pieniędzy na dobry sprzęt.Pogrzebałem i jeśli chodzi o wędki to nasuwają mi się dwie propozycje Jaxona:Astral jerk http://naryby.com.pl/?productId=554&idCat=70&PHPSESS ID=1f95c165ee7de25683e37cedc43b5396XT-PRO SPIN CASTER http://naryby.com.pl/?productId=1047&idCat=70&PHPSES SID=1f95c165ee7de25683e37cedc43b5396 Biorąc pod uwagę, że chcę spróbować średnio - ciężkiego jerkowania tj do 90g, a lubię mieć zapas na kiju z tych propozycji oczywiście brałem pod uwagę kije o najwyższym CW. i tu raczej wszystko przemawia za Astralem - co Wy na to??? Gorzej z multiplikatorem, ponieważ zastanawiałem sie na Long cast Jaxona, http://www.allegro.pl/item119697875_kolowrotek_jaxon_long_ca st_korbka_na_lewa_reke.htmlale po przeczytaniu kilku stron z tego forum poczułem się troszkę niepewnie jeśli chodzi o ten wybór.Przewinął mi się tutaj tez Multi Daiwa http://www.allegro.pl/item122082703_daiwa_procaster_100hl_pt 100_4bi_tournament_nowe_.htmljednak cena to juz dla mnie praktycznie nieosiągalna.Co jest nie tak z tym Jaxonem?I ewentualnie jeśli ktoś ma lub miał z powyższymi młynkami do czynienia to proszę o refleksje na ten temat.I czy do jerkowania średnio-cięzkiego raczej z przesunięciem na średni wystarczy taki sprzęt?Proszę o wyrozumiałość, ponieważ jestem zielony na razie na tym forum - dlatego chcę czerpać z doświadczenia szanownych forumowiczów.Pozdrawiam i dziękuję za wszelką pomoc i informację! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2006 (edytowane) . Edytowane 24 Czerwca 2014 przez J_J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumas Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Witam serdecznie!Wyczytałem,iż wcześniej uzywałeś astrala - a jakiej długości?PozdrawiamI jeśli mogę spytać jaki multiplikator do tego zestawu?Ponadto może masz na zbyciu ten kijek jeśli jest dla Ciebie za sztywny??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2006 (edytowane) . Edytowane 24 Czerwca 2014 przez J_J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumas Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Dzięki za radę!Tak chyba zrobię - zainwestuje w lepszy multik.....Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumas Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2006 No jeśli chodzi o przynęty to kalibrem chcę dorównać sztuką na jakie planuję się zasadzić! Sumy większe i tak ok 1 m szczupaczki - mam jedno rozlewisko na oku gdzie niechcący grasują takie sztuki. A nawet przy dobrych wiatrach trafia się konkretny sandaczyk !proszę o pomoc, ponieważ napisałem że na takie sztuki chciałbym wyskoczyć z tym Jaxonem Astral - chyba się nie wygłupię??? A tak na marginesie, jesli chodzi o przynęty sporadycznie chciałbym spróbować ciężkiej wagi: http://www.allegro.pl/item121441954_salmo_skinner_20_cm_rt_n owy_.htmlco o tym sądzicie??? Łapał ktoś już na tego wobka?No i pozostaje dylemat multiplikatora, który? I dlaczego tak drogo??? Pozdrawiam i czekam na wszelką pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumas Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Czytając nie jestem do końca przekonany czy Daiwa Procaster PT100-4Bi Tournament nie jest za słaba do metody którą chce łapać??? No i jaka plecionka???Co krok to nowa rozterka......Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumas Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2006 http://www.allegro.pl/item120770726__okazja_okuma_convector_ cv30dlx_.htmlCzy ta okuma nadawałaby się do cięzkiego jerka??Tanio i dość porządnie wygląda!Proszę o informacje!!!Mam dylemat z tymi multiplikatorami PonadtoABU C4 czy Okuma VS??Są w podobnej cenie więc....... ???Mam coraz bardziej mieszane uczucia!!!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumas Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2006 http://www.allegro.pl/item120756240_morski_multiplikator_cor moran_corbos510_model_2006.htmlA może cos takiego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2006 ]SUMAS multiki, których aukcje linkujesz to wielkie betoniary o wątpliwych zdolnościach rzutowych. Na morze do pilkerów to się one jeszcze może nadają, ale do jerków to nie bardzo. Jesli chcesz machać czymś ciężkim _50-90 gram to jak dla mnie najrozsądniejszym wyborem jest typowy round, najlepiej jakiś sprawdzony, czyli ABU C3/ C4. Wielkość 5000, 5500,5600 wydaję się być w sam raz. Choć i 6tyś nie będzie przeszkadzał przy tej wielkości przynętach. Jesli ma to być n aprawde mocna maszyna o dobrych zdolnościach rzutowych to zdecydowanie polecam TICA CAIMAN któa wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumas Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Dzięki Mifku!Sprawdzę co to takiego!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumas Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Witam!Otrzymałem propozycję Abu C3 4601 do jakich cieżarów będzie on odpowiedni? I jaki kijek do tego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Do 50-60 gram spokojnie możesz go pomęczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Hej ja lowie astralem 195 do 120g i jest to, przynajmniej moim zdaniem dobra wedka. Mam ja od stycznia, ostro lowie tak od konca marca i nie moge narzekac. zlapalem na nia kilka ladnych szczupakow i nie jest to jednorazowka. Zdecydowanie kupilbym ja jeszcze raz. Moj dobry kolega lowi na XT chyba do 100g i tez sobie chwali, ja tylko rzucalem i to kilka razy-fajnie lezy w rece, mysle ze warto. do tych wedek uzywamy Abu c4 6501 i sa spasowane. teraz kupilem multi jaxona i hmm... uczucia mieszane-dziala na razie (lowi nim moj znajomy, zaczynajacy jerkowanie) i chyba wiecej za poltorej stowy nie mozna oczekiwac, jednak nastepnym razem chyba wole doplacic i miec abu.p.s.kupilem tez jerkowke mikado crystal, jezu co za shit-zlamala sie w pierszym rzucie!!!! w zyciu nie mialem takiego shitu w rece. to jest problem przy zakupach przez net ze wedka nie pomachasz i nie wygniesz jak trzeba przed zakupem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumas Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Jak już multik Jaxona chciałeś - to poszukaj na forum nawet za 80zł się trafi, a jak dobrze potargujesz to wysyłka gratis !Pomimo to, iż dopiero zaczynam przygodę z tą metodą połowu, już przerzuciłem parę multików dzięki życzliwości kilku osób i miałem porównanie - nabyłem na początek ABU C3 4601, i w zależności od tego, w którą stronę podąże (tj ciężką czy lekką wagę) to i tak pierwszą rzeczą jaką zrobię przed zakupem kolejnego sprzętu - poradzę się forumowiczów bardziej doświadczonych, których rady są nieocenione!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi