Skocz do zawartości

Szkierowe szczupaki - co to za choroba i co robić z takimi przypadkami ?

pisiorek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów,

wróciłem przed kilkoma dniami ze szwedzkich szkierów, byłem tam trzeci raz, ale po raz pierwszy spotkałem się z przypadkami choroby szczupaków, którą przedstawiają załączone zdjęcia. Niepokojące jest to, że w ciągu wyprawy złowiliśmy trzy sztuki ryb porażonych tą chorobą, we wcześniejszych latach nie złapaliśmy żadnej. Prośba do kogoś, kto wie co to jest za choroba, aby wyjaśnił mi i może innym zainteresowanym, co to za dziadostwo i jak postępować z rybami cierpiącymi na to. Czy takie ryby należy wypuszczać, czy może dla dobra reszty populacji dokonać eksterminacji i nie wrzucać do wody ?

W załączeniu zdjęcia porażonej ryby dodam, że z tych narośli wypływała krew.

.

post-2137-1348915846,359_thumb.jpg

post-2137-1348915846,5966_thumb.jpg

Nie jestem ichtiologiem, ale takie przypadki widziałem u homo sapiens i wygląda to niestety na nowotwór. Krwawienie to efekt angiogenezy, czyli lepszego ukrwienia komórek nowotworowych w porównaniu ze zdrowymi, co jest również cechą inwazyjnych nowotworów. Co więcej narośla są w okolicy powłok brzusznych, co sugeruje, iż ich geneza wewnętrzna pochodzi od jakiegoś organu. Jeśli widzieliście, tak jak piszecie więcej ryb na małym obszarze to znaczy, że bądź w czasie rozrodu ujawniła się jakaś mutacja u określonej liczby osobników, bądź jest to efekt jakiegoś czynnika zewnętrznego. Stawiałbym na to drugie, gdyż ryby nie są maluchami i już parę latek życia mają za sobą. Może jakiś syf w wodzie jest i prowadzi do tego typu zjawiska. Osobiście nie wypuszczał bym takich ryb, gdyż z nowotworem jeśli nie jest bardzo inwazyjny to ryby będą jeszcze trochę żyły (raczej bardzo cierpiąc) i mogą one przekazywać mutacje na dalsze pokolenia. Co więcej, przekazałbym ryby jakimś organom (nawet przez policję) do badań.

Też kiedyś widziałem coś takiego, na jednym z wyjazdów na Roslagen . Co ciekawe tylko ryby z jednej zatoki posiadały te kalafiory.

Złapaliśmy tam kilka (7-8 sztuk) ryb i wszystkie były chore. Pytaliśmy o to szweda pokazując mu zdjęcia - on twierdził , ze to jakieś pasożyty wywołują te wykwity na skórze . Wygląda to paskudnie ....