Skocz do zawartości

rejestry połowów a rybactwo śródlądowe

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio odbyłem ciekawą rozmowę w jednym ze sklep�łw wędkarskich. Dowiedziałem się z niej �źe w jakimś śląskim okręgu wyeliminowano rybak�łw śr�łdlądowych w ten spos�łb i�ź wędkarze w bardzo zdyscyplinowany spos�łb podeszli do wypełniania rejestr�łw... skutkiem czego okazało się, �źe wg rejestr�łw odławiają tyle ryb tylu r�ł�źnych gatunk�łw �źe dla rybak�łw nie było ju�ź uzasadnienia.

Jeśli to by była prawda, to zastanawiam sie czemu wobec trwającej od lat kampani narzekania na rybactwo śr�łdlądowe nie ma analogicznej kampanii na rzecz wypełniania rejestr�łw...

A mo�źe to zbyt piekne �źeby mogło być prawdziwe i rejestrami rybak�łw nie pobijemy?

Mam prośbę do os�łb orientujących się w temacie o zabranie głosu.

Pozdrawiam,

• Odpowiedzi 68
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Je?źeli chodzi o rejestr połow?łw to dla Mnie, og?łlnie jest to jakichś pomysł chorych działaczy.

Na rybach jestem zawsze - kiedy Mi na to pozwala praca.

Og?łlnie 3-4 razy w tygodniu, tak mniej więcej po 3-4 godziny przed i po pracy.

Przyznaję się bez bicia, ?źe gdybym sumiennie wypełnia ten dokument, to nawet nie starczył by Mi do Marca.

- Nie wypełniając rejestru łowisz bez zezwolenia - licencja jest nie wa?źna - niestety kłusujesz i gdybym cię capnał nad wodą gdzie straszę to miałbym problem - jestem zobligowany nadać bieg sprawie a przecie?ź w sumie nie robisz nic złego.

- Friko - myślę ?źe narzekanie jest o wiele łatwiejsze, ni?ź.... wypisanie rejestru...

W moim kole powiedziano mi ?źe jeśli nie zabiera się ryb,nie trzeba nic wpisywać w rejestr... jak to się przekłada na wasze informacje?

Przekłada się w ten spos?łb, ze zmieniło się prawo i ka?źde wejsćie na wodę musi być wpisane w rejestr, niezale?źnie czy zabierasz, czy nie i gdzie łowisz. Brak wypełnionego rejestru (wpis wejścia na wodę - data, miejsce) = brak zezwolenia/licencji na łowienie = jestes kłusownikiem i pierwszy stra?źnik/policjant mo?źe ci narobić sporo nieprzyjemności, od konfiskaty sprzętu rozmowę zaczynając...

Od tego roku nie wystarczy ju?ź mieć porobione opłaty.

Fajna dyskusja, tyle ?źe jak na razie trochę off topic :unsure: w zasadzie mo?źe temat powinien brzmieć odłowy dokonywane przez wędkarzy a rybacy śr?łdlądowi.

Czy rzeczywiście jest tak ?źe rybacy są bo nie wiadomo ile wędkarze odławiają

Nie znam (na szczescie) realiow, ale brzmi to dla mnie troche jak bajka.

Do końca nie wiadomo, jakby to wyszło bo wpisuje się tylko zabrane ryby z łowiska. Dzięki temu ja te?ź nic nie mam wpisane. Wpisuję tylko datę z łowiskiem, bo to jednak nara?źanie się na mandat. Z tego co pamiętam 50 zł w 2010r.

Jak zabraknie miejsc na wyjścia nad wodę mo?źna zgłosić się do koła i dostajemy kolejne ksią?źeczki bez ?źadnych opłat.

Ja osobiście zawsze miałem przekonanie i obawę, ?źe rzetelnie wypełnione rejestry byłyby tylko wskaz?łwką dla rybak?łw, gdzie i co jeszcze zostało do odłowienia :angry:

Czy rzeczywiście jest tak ?źe rybacy są bo nie wiadomo ile wędkarze odławiają

Jeśli tak jest to zaraz wypisuje ?źe na ka?źdej wyprawie łowiłem i zabierałem do domu komplet,mo?źe to coś da bo nasza Wisła to taka osada rybacka a nie łowisko specjalne...

Czekam na rozwinięcie się wątku,ciekawy temat.

Ja osobiście zawsze miałem przekonanie i obawę, ?źe rzetelnie wypełnione rejestry byłyby tylko wskaz?łwką dla rybak?łw, gdzie i co jeszcze zostało do odłowienia :angry:

Nie wydaje mi sie. Przeciez wode wpisuje sie w du?źym przybli?źeniu. Np. wpisuję Zalew Zegrzyński - jaka to wskaz?łwka dla rybak?łw, kt?łrzy i tak i tak stawiają tam siaty :unsure:

A mo?źe gdyby tak parę tysięcy wypełnionych rejestr?łw wylądowało na ul. Twardej, to Ci rybacy musieliby zniknąć? Ta perspektywa nie ukrywam poruszyła moją wyobra?źnię, zwłaszcza ?źe gdzies w POlsce ju?ź podobno to się udało. Sprawa wydaje mi się warta nagłośnienia.

Ostatnio odbyłem ciekawą rozmowę w jednym ze sklep?łw wędkarskich. Dowiedziałem się z niej ?źe w jakimś śląskim okręgu wyeliminowano rybak?łw śr?łdlądowych w ten spos?łb i?ź wędkarze w bardzo zdyscyplinowany spos?łb podeszli do wypełniania rejestr?łw... skutkiem czego okazało się, ?źe wg rejestr?łw odławiają tyle ryb tylu r?ł?źnych gatunk?łw ?źe dla rybak?łw nie było ju?ź uzasadnienia.

Pozdrawiam,

Paweł to samo kiedyś powiedział mi jeden z v-ce prezes?łw okręgu mazowieckiego. Pamiętam jak jednego roku dopisywaliśmy co się dało.

Co do wypełniania rejestr?łw to np. w okręgu siedleckim poinformowano mnie ?źe brak zdanego i wypelnionego rejestru za poprzedni okres wyklucza delikwenta do otrzymania nowego - czyt. karaty wędkarskiej na rok następny.

Ja jak najbardziej w temacie. W rejestrach wpisuję zero, wielu świadomych wędkarzy, kt?łrzy celowo chcieliby wywierać presję, te?ź pewnie wpisuje zero lub zero dodatnie bo albo ryb nie biorą, albo biorą mało. Ci, kt?łrzy to mają w d.... te?ź pewnie mało co wpisują. Zatem co robić? Uprawiać radosną tw?łrczość? Cholera wie, jaka będzie wtedy jakość tych danych i jaki to odniesie skutek...

Po?źądany skutek gdzies to ju?ź (podobno) odniosło więc mo?źe zamiast zastanawiać się co by było gdyby spr?łbować nam?łwić wędkarzy do rzetelnego wypełniania rejestr?łw. Akcja Wypełnij Rejestr

Nie trzeba byc za bardzo pomyslowym by wyobrazic sobie taka sytuacje (informacja gospodarza wod) :

wedkarze ...11 000 kg szczupaka w 2011...w zwiazku z tym rybacy w 2012 tez moga 11 000 kg szczupaka. Skoro tych szczupakow TYLE jest ? :unsure:

Do tej pory te?ź tak myślałem, ale wychodzi na to ?źe mo?źe być dokładnie odwrotnie: skoro wędkarze tyle odławiaja, to dla rybak?łw zostaje zero. Zaczynam się obawiać odwrotnej sytuacji prawdę m?łwiąć, ?źe w wyniku masowego olewania przez wędkarzy rejestr?łw limity dla rybak?łw zostaną podniesione, skoro woda nie podlega presji :unsure:

... swoją drogą, tak sobie przeglądam zdjęcia na stronie koła nr 13 w Legionowie, patrzę na zberetowanego szczupaka 116cm złowionego przez p. Bogusława Łukaszewicza czy czy te?ź zdjęcie p. Jacka Kohuta z 90cm sandaczem w sraczu - tak patrzę i zastanawiam się czy ci panowie mają rejstr wypełniony tymi połowami