Skocz do zawartości

Spływ Belly boat. Kraków i okolice. Pomoc w doborze odcinka.

SPIDERLING84

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, po 16 lipca chcę kilka razy spłynąć Wisłą odcinki 6-12km. Dotąd płynąłem tam tylko raz (na odcinku Tarnowskim - zdaje się od ujścia Dunajca). Czy Koledzy znający tamte wody (ja tam tylko urlopowo będę) mogą mi polecić jakieś konkretne fragmenty rzeki? Czego szukam? Miejsc, gdzie się płynie a nie macha płetwami - czyli nurtu. Główki, przykosy, bystrza - mile widziane. Opaski - jak najbardziej. Generalnie - ciekawych odcinków. Jeśli są miejsca niebezpieczne (np. progi) proszę o info. Będę pływał też nocą. Będę wdzięczny za wskazówki, sugestie, rady. Pozdrawiam
Zbyszek 

• Like 6

Witam, po 16 lipca chcę kilka razy spłynąć Wisłą odcinki 6-12km. Dotąd płynąłem tam tylko raz (na odcinku Tarnowskim - zdaje się od ujścia Dunajca). Czy Koledzy znający tamte wody (ja tam tylko urlopowo będę) mogą mi polecić jakieś konkretne fragmenty rzeki? Czego szukam? Miejsc, gdzie się płynie a nie macha płetwami - czyli nurtu. Główki, przykosy, bystrza - mile widziane. Opaski - jak najbardziej. Generalnie - ciekawych odcinków. Jeśli są miejsca niebezpieczne (np. progi) proszę o info. Będę pływał też nocą. Będę wdzięczny za wskazówki, sugestie, rady. Pozdrawiam

Zbyszek 

ciekawy i odważny pomysł :) życzę udanej wyprawy i pięknych ryb.

Zdaj fotorelacje z wyprawy i napisz jak poszło :)

Dziękuję za rady w wątku oraz na priv. Ostatecznie decyzja padła na spływ odcinkiem Prom Nowy Korczyn-Borusowa do m. Błotnowola (lub do mostu w Szczucinie - jeśli czasu będzie na tyle). 

No i przy spływie trzeba mieć 2 samochody - na początku i końcu odcinka :)

Nie trzeba ale ułatwia to logistykę. Mam zaliczone około 250 takich spływów - głównie na swojej wodzie i radzę sobie różnymi sposobami od marszu, po rower, stopa i PKS a planuję kupić elektryczną deskorolkę!  :D

• Like 6

• 3 tygodnie później...

Ech, co tu pisać - spływ bajka! Jak każdy. Udało się jeszcze pojmać mini potwora z wąsami, to i trochę gimnastyki miała Xzoga  ;) Nastawiałem się na śluz na plecionce i dwa razy się darzyło. Dwa spływy, dwa brania. Jedną noc się prze-nudziłem stojąc na opasce za sandaczem, ale to nie był dobry pomysł. 

• Like 2

Piękna sprawa, szkoda, że w okręgu krk jest naruszeniem warunków zezwolenia. Sam chętnie poeksplorowałbym wisłe nocą z łodzi.

Dlaczego niby jest naruszeniem warunków zezwolenia? Łowić w nocy z pontonu czy łodzi nie wolno, ale z belly?

Edytowane przez tadekb

Dlaczego niby jest naruszeniem warunków zezwolenia? Łowić w nocy z pontonu czy łodzi nie wolno, ale z belly?

Jeśli gdziekolwiek jest zakaz pływania, to zawsze zapis brzmi: "zakaz łowienia z środków pływających". Nigdzie nie jest określone łódź, ponton itp. 

• Like 1

Wiadomo.

I u nas jest zakaz łowienia w nocy ze środków pływających.

Ale mnie chodziło bardziej o to, że spływając w belly po naszej Wisle, nieźle musiałeś nogi podkurczać. Bo kuźwa tak płytko jest.  A przecież pływać w nocy nikt nikomu nie zabrania. A jak chcesz dokonać czynu zwanego połowem, to po prostu prostujesz nogi, stajesz na dnie i już nie pływasz, a brodzisz ;) I niech się ktoś przyczepi :P

Taki żarcik  miał być :D

• Like 3