łukasz gamoński Opublikowano 22 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 Mam pytanie do kolegów czy jesienią(Październik) według Was skutecznie można kusić klenia muchołapką w średniej wielkości rzece nizinnej??Ostatnio bardzo spodobało mi się takie łowienie, ale troche późno zacząłem bo dopiero w połowie września...wcześniej pstrągi nie pozwoliły:) Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia pisać śmiało...metoda, stanowiska ryb, skuteczne muchy...pozdroluk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 22 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 Świetny temat! Chciałbym by się rozwinął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 22 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 Wolniejsze miejsca, za wlewami, przy burtach, o ile występują.Linka inter - 3klasa, streamer, w jasno-szarym kolorze. O dziwo, sprawdzał się polars magnus, biało - szary z charteruse jeżynką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 22 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 Jeszcze jakbyś wstawił fote tej muszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 22 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 Jeszcze jakbyś wstawił fote tej muszki He, he to samo chciałem napisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 22 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 Znalazłem w sieci tylko to:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 22 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 Niestety, ale muszka została u Szweda...Jak tylko w końcu dotrze do mnie pstrykacz (dwa tygodnie czekam na wysyłkę) tu umotam i wstawię, wcześniej niestety nie mam jak.Ta z linku - nie o to chodzi niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 22 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 To może coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 22 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 Oczka - srebrny łańcuszek, pod nie nad hakiem, ogon - jungle cock, pióra z tyłu kapki, jeżynka tułowia - grizzly, jeżynka przednia - kogut charteruse, tułów - biały cienki chenilleKształt podobny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łukasz gamoński Opublikowano 23 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 a co myślicie o mokrej muszce w październiku? jaka pogoda najlepsza na jesiennego kleksa, kiedy łowić strimerem, kiedy mokrą, jak prowadzić muchy...chłopaki napiszcie coś konkretnego bo temat głęboki, ciekawy, a tu jakieś nawet nie lakoniczne a zdawkowe wypowiedzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 W porównaniu z rzuceniem hasła jako zapytania to i tak odpowiedź barwna i opisowa, niczym 13stozgłoskowcem <_< Może najpierw choć wodę opisz, foto zamieść gdzie łowisz, wtedy będziemy mogli kontynuować, na pisanie chyba ksiażki klenie na średniej rzece w aspekcie stanu wody, pogody, ciśnienia atmosferycznego i polskiej złotej jesieni a łowienie ich na pstrągową muchówkę to jakoś czasu chwilowo nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 Mam pytanie do kolegów czy jesienią(Październik) według Was skutecznie można kusić klenia muchołapką w średniej wielkości rzece nizinnej?? Można ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łukasz gamoński Opublikowano 23 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 super.dziękuje wszystkim.temat uważam za zamknięty.Dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 W porównaniu z rzuceniem hasła jako zapytania to i tak odpowiedź barwna i opisowa, niczym 13stozgłoskowcem <_< Może najpierw choć wodę opisz, foto zamieść gdzie łowisz, wtedy będziemy mogli kontynuować, na pisanie chyba ksiażki klenie na średniej rzece w aspekcie stanu wody, pogody, ciśnienia atmosferycznego i polskiej złotej jesieni a łowienie ich na pstrągową muchówkę to jakoś czasu chwilowo nie mam Ale po co się od razu unosisz? Kuba poprosił o opisanie łowiska na którym łowisz. Zrobiłeś to... nie, wiec po co takie słowa? Nikt z nas jasnowidzem nie jest. Sam chętnie poczytam, ale trochę współpracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 a co myślicie o mokrej muszce w październiku? jaka pogoda najlepsza na jesiennego kleksa, kiedy łowić strimerem, kiedy mokrą, jak prowadzić muchy...chłopaki napiszcie coś konkretnego bo temat głęboki, ciekawy, a tu jakieś nawet nie lakoniczne a zdawkowe wypowiedzi... Po takim 'fochu' też każdy powinien powiedzieć 'Dobranoc', ale mam dobry humor dzisiaj - weekend Pogoda - u mnie zawsze najlepiej było podczas słonecznego wyżu.Zacząłbym od mokrej, ale im jesień późniejsza tym ryby są mniej skłonne to wychodzenia. Łowiłem czasami na ciężkie streamerki, im zimniej tym bliżej im było do jigów Najlepsze prowadzenie było w dryfie.Czasami bardzo dobrze sprawdzają się pękate nimfy, z którymi udaje się podejść nawet na krótko, ale jest problem z zacięciem. O dziwo skubańce biorą bardzo delikatnie i nie widać często nic na lince czy żyłce. Skapowałem się dopiero przy czystej wodzie, jak zauważyłem moment brania. Trzeba mieć refleks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Mam wreszcie aparat, to i mogę muszki na szybko umotane na potrzeby tego wątku wrzucić: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Widzisz Kuba, zapomniałem dodać. Zanim wstawiłeś, ukręciłem coś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Muchy już moczone, wiec nie wyglądają tak ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 1,2 i 4 całkiem całkiem, naprawdę spore postępy4 wygląda jak sęp z wyleniałą szyją.Jedyna rada - jeżynkę tułowia przesunąłbym bliżej w stronę oczek, by unikną szyi między tułowiem a głowąAle tym już spokojnie połowisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 No ba, w końcu uczę się od mistrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Ale nie ściskajcie ich tak, bo im oczy z orbit wyskoczą Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arhuku Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 Być może jest coś na rzeczy z tymi streamerami jesienią. Dziś wybrałem się połowić po raz pierwszy szczupaki na muchę. Zębacza nie złowiłem, ale pod koniec łowienia, nieco zniechęcony brakiem wyników, rzuciłem nieco mniejszego streamera (Viva #8) na napływ. Mucha oczywiście na stalce. Nie zdążyło mi to nawet dobrze spłynąć po łuku i nagle łup - klenik. Taki trzydziestak, ale za to jaki charakterny! Być może ostatni kleń 2011, więc cieszy podwójnie. Co ciekawe, chwilę wcześniej obławiałem ten sam przelew mniejszymi muchami - Black Zulu, Partridge and Orange - i nic. Streamerek, mimo że na siermiężnym przyponie, sprowokował klenia w pierwszym rzucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi