TERMOS Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 Zastanawia mnie wplyw swiatloczulosci obiektywu a jego wplyw na zrobione zdjecia .Jak do tej pory mialem dosyc ciemne obiektywy i fotki wychodzily jak wychodzily .Generalnie jednak przyzwyczailem sie do ciemnych .Kiedy juz zdecydowalem sie dobrac szklo zaczal sie delikatny mentlik .Jako ze szklo ma pasowc do 50D zalozeniem byl zakup 24-105 4L .Z tropu zbil mnie jednak sprzedawca w sklepie ktory zachwalal 24-70 ze swialtem stalym 2,8 .Jezeli bede robil fotki w sloneczne dni czy ma to jakies znaczenie ?A w czasie pogody deszczowej z lekkim zachmurzeniem roznica bylaby znaczaca ze 2,8 bije na glowe 4 .pozdrawiam Termos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 Światłosiła ( f) jak światłosiła - dochodzi jeszcze temat plastyki, ostrości, odwzorowania barw, bokehu itp... Generalnie lepiej przymykać jasne szkło niż pstrykać ciemnym na pełnej dziurze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 Patu, dokładnie jak piszesz Najjaśniejszy mój obiektyw to f/1 alei tak go przymykam do .... Ech w zależności co chcę zrobić, najciemniejszy natomiast 2.8. Polecam jasne obiektywy - AF szybciej działa no i szersze pole zastosowań. Niestety zwykle gabaryty zdecydowanie większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 Dokładnie, każde szkło przymykamy/otwieramy w zależności od GO, którą chcemy uzyskać...a, że ta jest zależna od kilku zmiennych to inna bajka ...O rozmiarach jasnych szkieł, fi ich filtrów, cen rosnących wprost proporcjonalnie do każdego mm średnicy już nie wspominam <_< ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 24 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2011 Patu, dokładnie jak piszesz Najjaśniejszy mój obiektyw to f/1A który to?Znam kilka z obrazków, ale w rzeczywistości to takiego, który nie ma strat światła na wyjściu to nie widziałem. Są takie z dopalaczami fotonowymi i światłem 0,65, ale... Edit.Już mi się poprzypominało. Jest ich sporo, a ten z dopalaczem, to nawet jaśniejszy niż 0,65. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luke Opublikowano 24 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2011 do 50d zamiast 24-70 czy 24-105 polecil bym 17-55 f2.8 is usm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 25 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 Katuje wlsnie nowy nabytek czyli tamron 17-35 ze swiatlem 2,8 .Zerkalem na fotki ze starego ktory mial swiatlo 3,5 .Fakt jest zauwazalna roznica przy podobnych parametrach i ten pierwszy jest jasny .Dlatego chcialem cos do uzupenienia tamrona a w przyszlosci 12-20 .Wypadlo na 24-105 (uniwersalny zoom)tylko te swiatlo zbija mnie z tropu .Fakt bralem pod uwage tez 17-55 2,8 . a moze faktycznie trzeba cos takiegiego .Oszczednosc czasu na zmiane i poszukiwania .Ostatnio przy takich zmianach dostalem jakis pylek na lustrze co bedzie jak czlowiek nosi kilka szkiel i zmienia je ciagle ?pozdrawiam Termos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwypike Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 U MNIE PO POTRTECIE 2 W KOLEJCE BEDZIE 17-55 2.8 LINK DO ZDJEC TYM OBIEKTYWEM http://www.dpreview.com/galleries/475061421/photos/1212714/2 0110522-16-windy-fountainPOZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 Katuje wlsnie nowy nabytek czyli tamron 17-35 ze swiatlem 2,8 .Zerkalem na fotki ze starego ktory mial swiatlo 3,5 .Fakt jest zauwazalna roznica przy podobnych parametrach i ten pierwszy jest jasny .Dlatego chcialem cos do uzupenienia tamrona a w przyszlosci 12-20 .Wypadlo na 24-105 (uniwersalny zoom)tylko te swiatlo zbija mnie z tropu .Fakt bralem pod uwage tez 17-55 2,8 . a moze faktycznie trzeba cos takiegiego .Oszczednosc czasu na zmiane i poszukiwania .Ostatnio przy takich zmianach dostalem jakis pylek na lustrze co bedzie jak czlowiek nosi kilka szkiel i zmienia je ciagle ?pozdrawiam Termos ...zmieniaj szkła bagnetem w dół lub skierowanym do ciała, osłaniając lustro od wiatru itp, a syfów będzie mniej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 25 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 Dzieki patu za rade .Chyba musze zajsc raz jeszcze do sklepu i nalozyc wyzej wymienione ,wlacznie z 17-55 2,8 .Moze faktycznie warto miec jedne uniwersalne niz zmieniac co chwile .A jak u Was na wyprawach .Raczej ciemne czy jasne a moze ktos ma cos z ciemnych e-L-ek .pozdrwiam termoas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 Ostatnio przy takich zmianach dostalem jakis pylek na lustrze co bedzie jak czlowiek nosi kilka szkiel i zmienia je ciagle ? Po co ciągle zmieniać? Praca na nogach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 Strata światła jest bo to f/1 a nie f/0 Tak, pomieszało mi się, ale f/0 to tez nie bezstratny, bo 0 wynikiem dzielenia być nie może, a tym jest f. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 29 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 I bedzie ciemny, do ostatniej chwili sie wachalem .Wybralem 4-kie ,mam jednak nadzieje ze da rade .Dziekuje za pomoc i oswiecenie pozdrawiam Termos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi