Skocz do zawartości

Formy do odlewania główek

admin

Rekomendowane odpowiedzi

No ładnie ładnie, jak w tym roku spotkałem nad wodą kolegę po kiju który sam sobie główki odlewał, miały one charakterystycznie spłaszczony kształt i hak skierowany pod katem do gory.

Tłumaczenie było takie ze na spłaszczonej głowce i wyprofilowanym do góry haku jig slizga sie po dnie rzeki, lapie mniej zaczepow bo hak sie nie kolebie no i przede wszystkim mialo chodzic o to ze dzieki zadartemu hakowi guma jest stale prezentowana rybom,

Mysle ze w opadzie na stojacej wodzie taki jig tez moglby byc ciekawy bo splaszczona glowka wymuszalaby kolebanie na boki.

Moze ktorys z Was robi takie glowki?

Pozdrawiam

nie wiem czemu, ale ja caly cza myslalem ze beda przezroczyste.

Podejrzewam że myślałeś o poxipolu,bo on występuje w formie przeźroczystej,ale moim zdaniem poxipol się nienadaje bo ma w sobie za dużo żywic.

Ja niestety niemam możliwości ani znajomych żeby zrobić lub zamówić sobie formę aluminiową (czytaj profesjonalną).Ale naszczęście moje formy doskonale zdają egzamin już ponad 1,5 roku.Co zimę odlewam ilość wystarczającą na cały sezon tzn. ok. 90szt i to mi wystarczy. Oczywiście forma aluminiowa jest lepsza i jak już skąbinujesz zwoją to przyślij foty :D

• 1 rok później...
  • 1 rok później...

Można z gipsu

http://www.make-your-own-fishing-lures.com/jig-molds.html

ale i tak najlepsze są metalowe, każda inna prędzej czy później się rozleci.

Moim zdaniem strata cennego czasu, narobisz się tylko . Tu masz za 70zł z przesyłką do Polski

http://cgi.ebay.com/US-Lead-Casting-Mold-Jig-15-16-18-22g-Si nker_W0QQitemZ110512489784QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomai n_0?hash=item19bb0ec538#shId

Zobacz też inne formy tego sprzedawcy, jest tego trochę.

• 3 lata później...

Ile odlewów wytrzyma ten profesjonalny latex? Jak specjalna guma formierska kilkadziesiąt  czy troszkę więcej?Ja na wobki robię formy sztywne z kompozytów i wytrzymują przynajmniej kilka tysięcy odlewów.Formy gumowe są dobre na lanie wosku i gipsu ale nie na agresywne poliuretany itp.

Edytowane przez judo 1988

Ja sobie robiłem formę do robienia główek do kogótów 4 gramaury i jedną formę do odlewania woblerów (jedna kształtka dość złożony kształt). Wszystkie były robione w aluminnium za pomocą złobienia drymelkiem a do kogutów dodatkowo pomagała kulka od łożyska.

Co moge doradzić to napewno nie robić kilku gramatur na jednej formię bo jest wręcz niemożliwym zgranie ze sobą połówek dla wielu odlewów przy formie aluminiowej. 

Generalnie wykonanie takiej formy jest pracochłonne i czasochłonne ale i trwałe. 

• 3 lata później...
  • 11 miesięcy temu...

Witam , miał ktoś styczność z formami zakupionymi na tej stronie "formywedkarskie.pl" ,chciałem zakupić jakieś formy pod główki jigowe 0,8-6 gr.Chociaż na w,w stronie gramatura zaczyna  się od 1gr ,to cena takiej formy jest dość atrakcyjna.Jak z trwałością w,w form? 

Dobre formy, miałem do główek do 2g - 9g, została mi jeszcze do pałeczek do troka. Dobra jakość w rozsądnej cenie. Na stronie ich nie kupowałem tylko z drugiej ręki.