Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Mercury Viking 10 KM

sol321

Pytanie

Koledzy, użytkuje ktoś ww. silnik? Jak jest z tym odblokowanie, piszą że na 15 KM bez żadnych problemów a na 20 KM po wymianie gaźnika. 

Czy faktycznie silnik ma taką samą moc po odblokowaniu jak 15 KM a po wymianie gaźnika jak 20 KM ?

Wymiana samego gaźnika czy czegoś jeszcze ? i ewentualnie ile taka wymiana gaźnika może kosztować. 

Za wszelkie info dziękuje.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja użytkuję.

10 na 15 - odblokowanie polega na usunięciu kryzy pomiędzy gaźnikiem, a silnikiem. Taka podkładka do wywalenia. W moim zrobił to kolega od którego kupiłem silnik, ale nie mam hamowni więc nie wiem czy faktycznie moc skoczyła.

W 15 na 20 - nie wierzę.

• 0

Ja użytkuję.

10 na 15 - odblokowanie polega na usunięciu kryzy pomiędzy gaźnikiem, a silnikiem. Taka podkładka do wywalenia. W moim zrobił to kolega od którego kupiłem silnik, ale nie mam hamowni więc nie wiem czy faktycznie moc skoczyła.

W 15 na 20 - nie wierzę.

A ogóle jak wrażenia z uzytkowania? czym pływasz i ile km/h jedziesz?

• 0

W co tu wierzyć Panowie?!

Kupujecie silnik od producenta 15 km czy innej mocy i nie wierzycie mu?

Viking jest to 20 konny silnik o pojemności 351 cm3. Silnik w tej wersji jest zablokowany gaźnikiem do 15 km i blokada do 10 km. Odblokowanie na 15 polega na zdjęciu blokady i pociągnieciu ciegna gazu żeby łapal max obroty, na 20 KM wymiana tylko i wyłącznie gaźnika - to są dane producenta z którymi całkowicie się zgadzam bo trochę tych silników sprzedałem i nadal sprzedaje.

Odnośnie pytania do mocy z 10 na 15 chociaż i tak to jest tak naprawdę 15- tak jest widoczne szczególnie w prędkości.

Nie pamiętam dokładnie kto i do czego zakładał ale łódka 390 przed odblokowaniem na dotarciu max 30 km/h, po odblokowaniu 39, wyniki nie kłamią.

Parę silników przerobiłem na 20 KM czy to Mercury czy Yamaha właśnie wymiana gaźnika tak jak pisze producent i wyniki na +++ nie tylko w mocy, prędkości ale i spalaniu :)

Edytowane przez womaly23
  • Like 7

• 0

Większy gaźnik więcej paliwa i jest moc.

Nie wystarczy dołożyć duży gaźnik, reszta elementów musi ogarnąć większą ilość mieszanki.

A ogóle jak wrażenia z uzytkowania? czym pływasz i ile km/h jedziesz?

Fajny silnik, kultura pracy na plus. Mieszanka 1:100 chociaż spotkałem się z opinią że dla żywotności lepiej dawać 1:50.

Pływam pontonem 10', phoenix - kiedyś sprzedawane z silnikami tohatsu. Prędkość na uszkodzonej i nie całkiem wyprostowanej śrubie to jakieś 27-30km/h. Z tym że ta śruba wpada w kawitację i się robi dupa.  A że praktycznie nie mam czasu na pływanie (miesiąc temu nadymałem pompom żeby sprawdzić czy mi go w zimie myszy nie zjadły, od tamtej pory byłem na rybach z 5h i to na wodzie na której katowice zabroniły łowić z pontonu, więc na piechotę..) to i nie szukam nowej śruby.

W co tu wierzyć Panowie?!

Kupujecie silnik od producenta 15 km czy innej mocy i nie wierzycie mu?

Viking jest to 20 konny silnik o pojemności 351 cm3. Silnik w tej wersji jest zablokowany gaźnikiem do 15 km i blokada do 10 km.

Jak piszesz to wiesz, nie wiem dlaczego byłem przekonany że to były silniki 10/15, a nie 10/15/20. No ale w takim razie jak zmienię pływadło to chyba poszukam gaźnika i powieszę mojego marinera  na pantografie jako zapasowy bo szkoda będzie sprzedawać mimo że krótka stopa :)

Kojarzysz co się w gaźniku różni ? Średnica dolotu czy tylko dysze?

• 0

Ja posiadam Vikinga 4takt odblokawoanego na 15 km. Na Buschu scate 350 m; 2 dorosłe osoby 90-100 kg + pełny zbiornik paliwa 24 l 37-38 km/h na standardowej seryjnej śrubie peech 8. Btw. Ponoć do tego modelu Mercury przewidział 12 modeli śruby.

Mi w serwisie Speed Max w Krakowie powiedzieli, że wymiana gaźnika będzie kosztowała 3000 zł. Czyli policzyli sobie różnicę między F15 a F20 sprzedawanym u nas w Polsce. Oczywiscie zrezygnowalem. Potwierdzam to co pisze Womaly23 że to silnik 20 hp zblokowany na 15/10 hp. Takie info mam też z serwisu, z Krakowa.Odblokowanie polega na ścieciu plastiku który jest ogranicznikiem na lince od gazu. Mi w serwisie wymienili na nowy od modelu F15, ponieważ nie byli pewni czy jest identyczna średnica na tym elemencie. Okazała się identyczna- koszt 15 płn.

Zablokowany nominalnie na 10 hp silnik kręci się tylko do około 2500-3000 obrotów.

• 0

Wszystkie silniki sygnowane marką Merkury o mocy do 100 kM są produkcji Tohatsu od 2010 roku. Powyżej 100 kM bywa różnie, 150 i 200 i 400 nadal są produkowane przez fabrykę Merkury, pozostałe moce bywają z obu fabryk, z budą marki Merkury,

Jeśli mogę subiektywnie ocenić, to Tohatsu jest najlepszym producentem silników zaburtowych o mocy do 100 kM. Powyżej można dyskutować.

Miałem przyjemność pływać na motorze 250 kM produkcji Tohatsu, płynność obrotów, wejście na wysoki poziom, sterowalność przepustnicy, dobór śruby, wszystko cudne, miękko działa, jak maluszek, wrażenia z dozowania gazu są wyjątkowe.

To jest fura - http://www.tohatsu.com/outboards/250_4st.html

• 0

Wszystkie silniki sygnowane marką Merkury o mocy do 100 kM są produkcji Tohatsu od 2010 roku. Powyżej 100 kM bywa różnie, 150 i 250 i 400 nadal są produkowane przez fabrykę Merkury, pozostałe moce bywają z obu fabryk, z budą marki Merkury,

Jeśli mogę subiektywnie ocenić, to Tohatsu jest najlepszym producentem silników zaburtowych o mocy do 100 kM. Powyżej można dyskutować.

Miałem przyjemność pływać na motorze 250 kM produkcji Tohatsu, płynność obrotów, wejście na wysoki poziom, sterowalność przepustnicy, dobór śruby, wszystko cudne, miękko działa, jak maluszek, wrażenia z dozowania gazu są wyjątkowe.

To jest fura - http://www.tohatsu.com/outboards/250_4st.html

No nie do końca. Tohatsu dostarcza Mercuremu silnikiczterosuwowe do 30HP. 40,50 i 60HP to konstrukcje Yamahy, wyżej nie jestem już pewien bo się nie interesowałem.

W przypadku Tohatsu motory do 50HP są ich własnymi konstrukcjami. Od 60HP wzwyż silniki Tohatsu są produkowane przez Hondę:

http://www.boatingmag.com/boats/honda-to-private-label-large-outboards-tohatsu

Przed 2014 Tohatsu nie miało w ofercie silników 4T powyżej 50HP.

Mówię oczywiście o nowych silnikach czterosuwowych.

Edytowane przez psulek

• 0

Ani 50/60, ani 75/80/90/100/115 nie są silnikami yamahy czy tohatsu.

Do 2006 pod czapką 75-115 była yamaha, od tamtej pory silniki są tą ich własne wyroby ( Mercury ).

Tohatsu z honda jak najbardziej.

40/50/60 to Yamahy, a na pewno  słupek (blok, głowica, tłoki, korba). Reszta (np. ECU, obudowy, spodziny) może być Mercurego albo przerobione pod Mercurego. Powyżej jak pisałem nie wiem.

Edytowane przez psulek

• 0

Faktycznie, zerknąłem na szybko na schemat i glowice są takie same w przypadku 50efi.

Po 2006 silniki 75-115 na pewno nie są już wspólne.

Mercury ma łańcuch rozrządu, yamaha w dalszym ciągu pasek.

Edit:

Byłem przekonany, że są inne 50-tki :) , yamaha miałem, a mercurego ma kolega, mercury wydawał mi się inną konstrukcją pod czapką, większa i taka typowa Ameryka, ale być może jak mówisz, osprzęt może być inny i dlatego się pewnie pomyliłem w ocenie.

Edytowane przez kotwitz
  • Like 1