Martin77 Opublikowano 12 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 (edytowane) Witam! Ponieważ to chyba mój pierwszy nowy wątek totez wrzucam tutaj żeby nie robić niepotrzebnego bałaganu. Ostatnio otrzymałem w prezencie taki oto zestaw: kijek "Copperjerk" z pracowni "Jack Sheldon'S" (183 cm - c.w. do 80 g) + multik ABU GARCIA PRO MAX 3 L. Ponieważ nigdy nie łowiłem takim zestaw, to chciałbym Was prosić o radę odnośnie plecionki jaką powinieny nawinąć, by spróbowac łowić szczupaki w naszych wodach. Mile widziane podpowiedzi odnośnie jakichś mniejszych jerków, którymi kusicie z powodzeniem polskie zębacze. Z góry bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi! Marcin Edytowane 12 Lipca 2017 przez Martin77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 12 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Power pro 0.19SunLine 2.0tego jest w brud... jerki salmo, storm, Joker, Woblery z Basoni, Paweł Olszewski, Tomy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 12 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Mamy wątek poświęcony plecionkom http://jerkbait.pl/topic/18264-plecionka-kt%C3%B3ra/page-73 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin77 Opublikowano 12 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Dzięki Panowie! Przewertuję i popatrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerek48 Opublikowano 12 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Witam Jak na początek zakup plecionki minimum 30lbPrzynęty 10 s 12s SALMO Slider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin77 Opublikowano 12 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Dzięki! 30 lb to ile to na nasze mm? Więcej jak 0,14? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 12 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Zapomnij o srednicy! Czesto wytrzymalosc takze nie jest podawana przez producentow wiarygodnie. Do takiego zestawu potrzebna juz mocna linka, pewnie w okolicach PE 3.0...skorzystaj z wiedzy w dziale baitcastingowym ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ObraFM Opublikowano 12 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Co do wytrzymałości: podobno amerykańskie plecionki podają na węźle- inne liniową.Znawcy potwierdzą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuńarabski Opublikowano 12 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 30 lbs to 0.28 mm dla Power Pro oczywiście przy oryginalnym opisie, inne plecionki mają podobna wytrzymałość. opisy typu 0,14 i 15kg to senne marzenia panów od marketingu )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 12 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 (edytowane) Nie jestem znawca. Powiem tylko tyle - podaja jak chca ???? Japonskie PE 1.0 opisywane sa jako 20 i jako 10 lb, w zaleznosci od producenta. Amerykanskie zazwyczaj sa przegrubione w stosunku do podawanej 'srednicy', za to wytrzymalosc jest zblizona do deklarowanej. Warto zaczac stosowac numerologie PE, ignorujac pozostale parametry ???? Edytowane 12 Lipca 2017 przez coloumb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin77 Opublikowano 12 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Panowie - 30 lbs = 0,28??? Toż ja nawet na dorsza uzywam duuużo cieńszej...Czy do tego jerkowania nie wytarczyłoby mi 0,14? Przecież tu nie ma takich ryb (z niewielkim odetkiem wyjatków) jak choćby po drugiej stronie Bałtyku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 12 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Wydaje Ci sie ???? I nie chodzi o ryby, a przeciazenia rzutowe...F=mxa ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin77 Opublikowano 12 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Coloumb, dzięki! Pamietajmy że c.w. tego kijka to max. 80 g, więc wiekszych wobków jak do 60 g raczej czepiać nie będę Poza tym, u nas w Polsce myślę łowić takimi max. do 10 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 12 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Jesli zastosujesz te 'o srednicy' 0,14 mm, pomijajac fakt, ze i tak jest pewnikiem grubsza, urwiesz wszystko, co tam w pudle masz ???? Jesli nie przy prawidlowym wyrzucie, to przy okazji kazdego zakleszczenia linki, kazdej brody...a tego nie unikniesz. Przyneta 50 gramowa to juz niezly pocisk, nie ma sensu szukac subtelnosci. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin77 Opublikowano 12 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Rozumiem...w takim razie wezmę coś grubszego.. Wstyd się przyznać, ale ja nawet nie wiem jak się przewiązuje linkę na multika, ani jak się tym zarzuca Mam nadzieję, ze wujek Youtube coś pokaże i doradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ObraFM Opublikowano 12 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Inaczej mówiąc: kiedyś (osobnicze cechy psycho-ruchowe) sobie kupisz "0.14"- na start kup grubą Coloumb dobrze prawi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin77 Opublikowano 12 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Dzięki! Tak, zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 12 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Pamiętaj dać jako podkład kilka metrów z żyłki, bo inaczej w najbardziej nieoczekiwanym momencie może ci się linka zacząć ślizgać na szpulce i będzie klops np przy zacięciu, lub w trakcie holu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin77 Opublikowano 12 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Ok, nawinę najpierw kilka metrów. Dzięki za kolejną radę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 12 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Ok, nawinę najpierw kilka metrów. Dzięki za kolejną radę!Jeśli szpulka jest dziurkowana to można zawiązać. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszannopol13 Opublikowano 13 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 0.14 to chyba dla zaawansowanego użytkownika. Nie sztuka jest odstrzelić 40g na pletce 0.3mm jak się nie zna zestawu i nie umie się rzucać castem. Poczytaj wcześniej o ustawieniach multika i o rzutach bo po pierwszym wypadzie można ze złości wszystko utopić ????.Na forum jest wszystko napisane. Miłej lektury. Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 13 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 Jeśli szpulka jest dziurkowana to można zawiązać.I wszystko w temacie. Ażur. I po problemie. Andrzej dobrze prawi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin77 Opublikowano 14 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2017 Dzięki Panowie...póki co wczoraj szukałem jakiegos filmiku o tym jak nawinąć plećkę i nic nie znalazłem. Szpula wygląda mi jak pojedyńczy wałek. Jakieś propozycje gdzie dowiązać linkę? lukaszannopol13, dzięki, poszperam tu trochę. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 14 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2017 W takim razie po prostu nawin kilka metrow zylki, wyzej juz to doradzono...a dopiero do tej zylki plecionke ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin77 Opublikowano 14 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2017 Coloumb, tak zrobię, zastanawiam się tylko jakim węzłem połączyć żyłkę z tym multikiem, bo nie przystosowany jestem jeszcze . Forumowy Kolega już szykuje plećkę dla mnie M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi