Skocz do zawartości

Prośba o radę odnośnie plecionki do nowego zestawu jerkowego

Martin77

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Ponieważ to chyba mój pierwszy nowy wątek totez wrzucam tutaj żeby nie robić niepotrzebnego bałaganu.

Ostatnio otrzymałem w prezencie taki oto zestaw: kijek "Copperjerk" z pracowni "Jack Sheldon'S" (183 cm - c.w. do 80 g) + multik ABU GARCIA PRO MAX 3 L.

Ponieważ nigdy nie łowiłem takim zestaw, to chciałbym Was prosić o radę odnośnie plecionki jaką powinieny nawinąć, by spróbowac łowić szczupaki w naszych wodach. 

Mile widziane podpowiedzi odnośnie jakichś mniejszych jerków, którymi kusicie z powodzeniem polskie zębacze. 

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi!

Marcin

Edytowane przez Martin77

Nie jestem znawca. Powiem tylko tyle - podaja jak chca ???? Japonskie PE 1.0 opisywane sa jako 20 i jako 10 lb, w zaleznosci od producenta. Amerykanskie zazwyczaj sa przegrubione w stosunku do podawanej 'srednicy', za to wytrzymalosc jest zblizona do deklarowanej. Warto zaczac stosowac numerologie PE, ignorujac pozostale parametry ????

Edytowane przez coloumb

Jesli zastosujesz te 'o srednicy' 0,14 mm, pomijajac fakt, ze i tak jest pewnikiem grubsza, urwiesz wszystko, co tam w pudle masz ???? Jesli nie przy prawidlowym wyrzucie, to przy okazji kazdego zakleszczenia linki, kazdej brody...a tego nie unikniesz. Przyneta 50 gramowa to juz niezly pocisk, nie ma sensu szukac subtelnosci.

• Like 3

0.14 to chyba dla zaawansowanego użytkownika. Nie sztuka jest odstrzelić 40g na pletce 0.3mm jak się nie zna zestawu i nie umie się rzucać castem.

Poczytaj wcześniej o ustawieniach multika i o rzutach bo po pierwszym wypadzie można ze złości wszystko utopić ????.

Na forum jest wszystko napisane. Miłej lektury.

Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka