Skocz do zawartości

Dąbek 111 i skutki uzależnienia

Dąbek 111

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chodzi o miejsce, to nie ma z tym problemu, można swobodnie machnąć, więc dłuższy może być. Tym bardziej, że dobrze mi się łowi długimi kijami. Może masz jakiś faworytów sprawdzonych przez siebie lub znajomych, chętnie wezmę pod uwagę konkretne propozycje.

Boleniarz ze mnie na razie żaden ,bo od roku chodzę okresowo za ta rybką,więc z kijami tego typu za wiele doswiadczenia nie miałem.Ztych ,z którymi się zetknąłem ostatnio bardzo ciekawe są Blanki z Krakowa z literką F i właśnie na nim montowałem dedykowany pod bolka  kijek koledze . Długość 9' moc 15lb raczej zgodna z metryczką choć c/w  jak dla mnie przeszacowany ,bo salmo Thrill 9cm 22g to w/g mnie maks a do deklarowanych 28g trochę brakuje mocy. Swietnie obsługuje wobki już z dolnego zakresu od 4-5cm J Widła po 14g Piotra Matusiaka  te w pełnym komforcie, później w moim arsenale dopiero Thrill ale j/w.

Obecnie Łowię Phenixem z serii Trifecta zbrojonym pod multik i wobki 8g już latają ładnie a Salmo Thrill 22g rewelacyjnie jak z procy.No ale kijek ma 17lb ,którą czuć bo badyl pracuje całą długością i pięknie się gnie pod rybką.

Jeśli wolisz bardziej standardowa długość to jest Też dłuższy Braciszek Trifecty 9'6" 12lb ale raczej bliżej 14lb i c/w 21g .W/g mnie super kosa pod boleniowego spina. Z wyższych modułów Phenixa  PST895  28c/w  i  PST 894 21g c/w, na tych blankach Łukasz z Rodmas wykonał chyba najwiecej badyli łowcom boleni.

Wędki  S&S nadające sie pod budowę kija boleniowego ma praktycznie każda Firma obecna na rynku RB, więc jest z czego wybierać.

Dziękuję za odpowiedz. Myślę, że zdecyduje się na PST 894, lub Blass F

pozdrawiam

Edytowane przez turboaspius

To może ja się jeszcze podepnę z innym pytaniem. Mam do obłowienia blat jeziora z wodą głębokości około 1,2-1,5 m praktycznie na całym obszarze. Celem są "późnowieczorowe" i "wczesnoranne" sandały. Przynęta to w 90% wobler, wąski, uklejopodobny długośc7-11cm. Priorytetem są dalekie rzuty, bo wędkuję z brzegu, ryby trzymają się dalej z uwagi na to, że brzeg jest dość uczęszczany, nie tylko prze wędkarzy. Czy takie wędkowanie obsłuży mocniejszy kij boleniowy, czy szukać w innym przedziale? Łowisko dopiero rozgryzam, ale raczej nie ma tam okazów, spodziewam się raczej średniaków. Pozdrawiam!

Do takiego łowienia w rzece sprawdziły mi się dwie konstrukcje Phenix PST 945 i Lamiglas SI "Power Lux"

A jak jeszcze Łukasz wprowadzi Phenixa w tej konstrukcji z M-1 to będzie się działo ;) (tylko tego jeszcze nie wiadomo :lol:  :lol:  :lol: )

Rafale, oczekiwany Phenix właśnie odebrałem. Oczekiwałem fajnego kijka a otrzymałem...zajebisty cast. Wszystko tak jak cierpliwie opisywałeś mi w licznych rozmowach telefonicznych (sorki). "Czarna Mamba" spełnia moje oczekiwania tak pod kątem charakterystyki ugięcia jak i estetyki (a ta czerwona niteczka nawiązująca do Ziliona...mistrzostwo :D )

Dzięki

post-52107-0-34500100-1375462336_thumb.jpg

post-52107-0-51751800-1375462345_thumb.jpg

post-52107-0-49139000-1375462355_thumb.jpg

• Like 2

Kurcze, ten Phenix z Zillonem... Ja bym tym nie łowił, można pobrudzić :)
A takiego St.Croix to mam, o! Też pięknie zrobionego, ale z jasnym korkiem, a już starożytni mawiali: jasny korek ładniejszy od ciemnego jest!!  :P

Edytowane przez Wilk_

Rafał,  super wyszła Ci Ta Xzoga, a omotki  w S.TC naprawde fajne, wiedziałem że mogę Ci zaufać - fajna kosa wyszła. :)  Dzięki, z niecierpliwością czekam na kuriera, szkoda że narazie poczeka na test :(

Edytowane przez maniek1972

Piękna robota ,mnie z kolei bardzo podoba się kolor omotek w St.Croix , co to za kolorek Rafał ? 

Kijaszki prześlicznie skrojone o wręcz idealnych proporcjach.Gratulacje

Dzięki Artur.Nitka ProWarp nylon nr 510, nie traktowana preserwerem, bardzo wdzięczy kolorek pasujący do wielu konfiguracji,taki mój flagowiec zaraz za czarną :) 

Rafał,  super wyszła Ci Ta Xzoga, a omotki  w S.TC naprawde fajne, wiedziałem że mogę Ci zaufać - fajna kosa wyszła. :)  Dzięki, z niecierpliwością czekam na kuriera, szkoda że narazie poczeka na test :(

Mariusz transport zamawiam na jutro, a w domu przeporowadzisz dogłębne testy ugięcia i zawsze możesz potrenować jak Kamil piching,czy jak tam się to zwie. :) A na wrześniowe sandokany będzie już raczej poskładany. ;)