BOB1 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 A ja tak jadąc sobie na rybki, wpadłem do Rafała i przy okazji zakupiłem MHXa. I powiadam Wam czy kupuje się na zamówienie czy to przy okazji efekt jest jednakowy...stałem się posiadaczem kolejnego super kijka z pracowni Dąbka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Rafal jako ze znasz blanki Phenixa jak malo kto, moglbys polecic jakis blank? Kumpel chce kij czysto pod gume. Dl. 6,6 -7stop (skrocic mozna zawsze, przedluzyc zreszta tez) cw. Do 1Oz, linka 20lb, akcja fast. Znalalzlem dwa ale tylko po suchym opisie, moze juz skladales cos takiego i masz jakiegos odpowiedniego kandydata. A no i pod casta. Ewentualnie jakis inny producent ktory moze ma lepszy blank do tego celu. Kaska jak wchodzi w gre to max 700zl. Zdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 (edytowane) 1oz może być trochę złudne ,bo wiadomo że będzie realnie znacznie wyżej .Napisz pod jakie przynęty.Jest świetny blank z M1 MX-72H 25lb do 35g,można go śmiało przyciąć z dołu.Dużu zakres przynęt od gum 10cm na 7-8g po 5-6" na 35g.Są też UMBX-700MH 17lb i 28g oraz UMBX-700H 20lb 35g.Sam coś planuję pod duże gumy na Wisłę z łodzi i raczej będzie to w/w M1 w/w blanki mieszczą się w granicach 500-600zł. Edytowane 27 Sierpnia 2013 przez Dąbek 111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Gumy 4 do 6 na max 24gr. Wazne ze by blank byl dosc czuly i dobrze katapultowal wabiki. Gumy to nie kopyta ktore maja duza mase wlasna a glownie keitech Easy shiner, Shad impact itd. Kij ma byc dla kumpla ktory mial jak ja EG the tempest ale baran sprzedal i teraz zaluje. Dzieki za odpowiedz Rafal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Eeee, to zdecydowanie niżej jak proponowałem .Myślę ,że M1 MX-S72M-B.Opisany na 12lb ale w realu podobnie jak elitka StC.Blank niby spiningowy ,ale wychodzi świetny cast,robiłem na nim dwie wędki więc popytaj jak się sprawuje i co obsługuje np, @BOB1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Dzieki Rafal, namowilem kumpla na troche mocniejszy kij bo mu sie przyda skok o 14gr a nie o 7. Ma mojego batsiaka RX8 z seri XSB i glupota by bylo brac tylko o oczko mocniejszy kij. Jak rod pro sie wywiarze z terminu i beda mieli ta M1 do 25lb to bedzie to ten blank, ubrany ma byc docelowo w sici fuji w tytanowych ramkach i reszta na gratach Matagi ale cos odjechanego sobie kumpel zyczy. Jeszcze raz wielkie dzieki i zdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1972 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Dzięki Rafał, japoneczka doszła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1972 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 (edytowane) Chciałem Ci Rafał serdecznie podziękować za wkład jaki poświęciłeś w moje patyki, za fachowe doradztwo i za super kontakt z Tobą, i podziękuj Żonie za Jej wkład estetyczny w moich patykach Pozdrawiam. Edytowane 30 Sierpnia 2013 przez maniek1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Mariusz, Ty się lepiej fotkami pochwal, jak już ochłoniesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1972 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Radek, mam nadzieję że Rafał wrzuci bo ja mam kiepski aparat i nie chciałbym sknocić złym obiektywem Rafała twórczości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Jak tak zachwalacie dzieła Rafała to coraz bardziej chce dostać już w swoje macki kijek z pod jego ręki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Mariusz z tą "twórczością" to pojechałeś po bandzie Jakieś fotki zdążyłem cyknąć na szybko ,zanim kurier zabrał tubę.Fajny blank na duże gumy pod sandacza i szczupaka oraz opcjonalnie sumka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Przepiękne wykonanie Czysto , schludnie i bardzo estetycznie wykonany patyczek Brawo po raz kolejny Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Blank super a prostota wykończenia nadaje mu właściwą klasę. Piękna wędka w moim guście. W sumie to pasowała by do obu moich, które wyszły z pod ręki Rafała Mariusz, jak najszybciej musimy porównać je w realu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Fajna wędeczka....Robercie zawsze możecie wybrać Tesco zamiast Reala ....ewentualnie Lidla, Biedronke, lub bardziej patriotycznie Polo Market Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Fajna wędeczka....Robercie zawsze możecie wybrać Tesco zamiast Reala ....ewentualnie Lidla, Biedronke, lub bardziej patriotycznie Polo Market Zaproponowałem real bo tam są najlepiej zaopatrzone stoiska z rybami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Kolego Dąbek orientujesz się czy ta Zoga do 7kg wytrzyma jerki do ok 100gr, czy lepiej isć w stronę 8kg?? Chciałbym także zapytać o to czy seryjne kijaszki także przerabiasz, bo mam jeden, który chętnie oddałbym w "niedalekiej przysżłości" do zdarcia lakieru z blanku i wymiany przelotek na jakeś lżejsze odpowiedniki...rękojeść i uchwyt by zostały, bo są fajne, ale lakier trzebaby zedrzeć do zamej rekojeści, oraz na splitgripie....założyć nowe ładniutkie omotki na dzielonej rękojeści i na przelotkach....Potem zrobię fotki i podeslę na e-meila z prośbą o wycenę, oraz sugestię zbrojenia. Jest jeszcze opcja zdarcia lakieru nad seryjnymi opisami wędki...ale jak szaleć to szaleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Czy 100gr jerka da radę? Odpowiem szczerze ,nie wiem ,nigdy takimi nie łowiłem,więc nie mam punktu odniesienia.!00gr pilkera na 20-50m obsłuży :)Tak sądzę . Co do przeróbki to właśnie jestem w trakcie przeróbki Lamiglasa i Evergreena z koncówki ubiegłego wieku.W Lamim tylko zmiana przelotek,zaś Everek permanentna rozpierducha Pisz na pryw. to ustalimy szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Rafale, jak uporasz się z tym Evergreenem opisz wynik końcowy. Z tego co mi mówiłeś wynik może być ciekawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Już widzę drastyczne zmiany w dynamice kija.Oryginalnie bardzo długi reagripok 30cm i fore z 10 cm z korbolowatej pianki o średnicy 30mm Wędka 7'do 21g .Jak się podczas trepanacji okazało sam blank to 173cm reszta to przedłużka.Przelotki duże i ciężkie może fuji i może nawet sic choć trudno mi ocenić na 100%,chyba jestem ślepy ,w rozmiarze LN12 -LN7 .Na blanku sporo lakieru i farby .Obawiałem się o jakość blanku po zdjęciu pancerza,ale okazał się solidny i z mięchem.Właśnie klei się rękojeść na nowej przedłużce, będzie ok 27cm od pazura ECSa,który zastąpił pełny uchwyt.Ale koniec pitolenia ,jak skończę to napiszę i wrzucę fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Czekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Hmm czy można pogodzić ogień z wodą i zrobić kijek 1,83m, który pociągnie 30-110gram, a jednocześnie ładnie (głęboko) zapracuje już pod 60tką....bo dobra amortyzacja zminimalizuje zejścia ryby z haka. Ideałem byłby kijek 20-100gr, ale wątpię czy cokolwiek pozwoli rzucić komfortowo zarówno małym jerkiem 20/25gr, jak i klockiem 100gr.... Co byś polecił w długości 2,13m do wahadłówek typu alga, gnom i mors (rozmiary 1-2-3) 12-28gr, nie lubię super sztywnych wędek - extra fastów...lubię zwykłe fasty. Ważne jest, żeby wędka nie "siadała" w nurcie rz.Warty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Hmm czy można pogodzić ogień z wodą i zrobić kijek 1,83m, który pociągnie 30-110gram, a jednocześnie ładnie (głęboko) zapracuje już pod 60tką....bo dobra amortyzacja zminimalizuje zejścia ryby z haka. Ideałem byłby kijek 20-100gr, ale wątpię czy cokolwiek pozwoli rzucić komfortowo zarówno małym jerkiem 20/25gr, jak i klockiem 100gr.... Co byś polecił w długości 2,13m do wahadłówek typu alga, gnom i mors (rozmiary 1-2-3) 12-28gr, nie lubię super sztywnych wędek - extra fastów...lubię zwykłe fasty. Ważne jest, żeby wędka nie "siadała" w nurcie rz.Warty Wpadnij do mnie. Dam Ci pomacać mojego Phenixa z pracowni Rafała. To może być to o co pytasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 5 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 Hmm czy można pogodzić ogień z wodą i zrobić kijek 1,83m, który pociągnie 30-110gram, a jednocześnie ładnie (głęboko) zapracuje już pod 60tką....bo dobra amortyzacja zminimalizuje zejścia ryby z haka. Ideałem byłby kijek 20-100gr, ale wątpię czy cokolwiek pozwoli rzucić komfortowo zarówno małym jerkiem 20/25gr, jak i klockiem 100gr.... Co byś polecił w długości 2,13m do wahadłówek typu alga, gnom i mors (rozmiary 1-2-3) 12-28gr, nie lubię super sztywnych wędek - extra fastów...lubię zwykłe fasty. Ważne jest, żeby wędka nie "siadała" w nurcie rz.Warty Od 20 do 100g myślę że pogodzi Xzoga Taka G-66 test 7kg.Popytaj użytkowników.Zbroiłem niedawno ale niestety ni testowałem na tak ciężkich klockach,bo nie mam takich. Wędka powinna pracować już pod 60takiem. Pod złom powinny nadać się konstrukcje CB ,każda stajnia ma takie blanki.Z Phenixa X9 15lb c/w 25g i X10 20lb c/w 28g,opisane jako moderate.Moc w dolniku ,ale czuć jak pracuje ,fajnie się gną pod obciążeniem.Ciężko trafić z tą szybkością ,bo co wędkarz to inne wyobrażenie na ten temat.Na mój gust może taki złom obsłużyć seria M1 ,blanki szybkie ale bardzo uniwersalne,zatniesz sandała ale z podaniem wobka czy blachy nie ma problemu,ładnie pracują pod rybą,pełniej jak TX czy UMBX.Wczoraj byłem na Wisłą z najlżejszą M1ką 10lb dłubałem okonie na główki od5-14g gumki 5-7cm, super zabawa tym bardziej ,że przez ok 1 godziny brały ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 (edytowane) Hmm czy można pogodzić ogień z wodą i zrobić kijek 1,83m, który pociągnie 30-110gram, a jednocześnie ładnie (głęboko) zapracuje już pod 60tką....bo dobra amortyzacja zminimalizuje zejścia ryby z haka. Ideałem byłby kijek 20-100gr, ale wątpię czy cokolwiek pozwoli rzucić komfortowo zarówno małym jerkiem 20/25gr, jak i klockiem 100gr.... Co byś polecił w długości 2,13m do wahadłówek typu alga, gnom i mors (rozmiary 1-2-3) 12-28gr, nie lubię super sztywnych wędek - extra fastów...lubię zwykłe fasty. Ważne jest, żeby wędka nie "siadała" w nurcie rz.Warty Jest dokładnie tak, jak napisał Dąbek111. Mam Xzogę do 7 kg. Godzi oba zastosowania. Poszukaj na forum, nieco już o niej pisaliśmy. Gdybyś miał jakieś pytania, na które nie znajdziesz odpowiedzi, pytaj śmiało. Może być na pw, coby Dąbkowi wątku nie zaśmiecać Edytowane 5 Września 2013 przez Dienekes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi