krzysiek Opublikowano 21 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 (edytowane) jedno ze zdjęć CD pokazuje powietrze pod lakierem (przestrzeń pomiędzy stopką, a omotką). bywa, iż nie potrafię sobie z tym poradzić u siebie, stąd swego rodzaju wrażliwość, a może nawet przewrażliwienie na tym punkcie. nie żebym wytykał, ot, dostrzegłem.(nie potrafię wkleić tego zdjęcia. chodzi i o ciąg dalszy CD, zdjęcie nr 2)Irek Też miałem ten problem, jak zacząłem pracować na przezroczystych niciach, to się ujawnił.Poradzić sobie prosto. Nakładasz lakier w ilości na szerokość pędzla, poczynając od początku stopki. Nakładasz taki pasek, robisz sobie 2-3 min przerwy, w czasie której zajmujesz się mniejszymi przelotkami, potem nakładasz kolejny pasek itd. Lakier bardzo ładnie "wytłacza" powietrze spod omotki. Problem występuje głównie w przelotkach 30, 25, 20, 16, szczególnie przy ściśle nawiniętej nici. Warto dodać, że niektóre nici przesączają się lepiej, a inne gorzej - jakby były lekko tłuste, czy co? Edytowane 21 Października 2013 przez krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 21 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Też miałem ten problem, jak zacząłem pracować na przezroczystych niciach, to się ujawnił.Poradzić sobie prosto. Nakładasz lakier w ilości na szerokość pędzla, poczynając od początku stopki. Nakładasz taki pasek, robisz sobie 2-3 min przerwy, w czasie której zajmujesz się mniejszymi przelotkami, potem nakładasz kolejny pasek itd. Lakier bardzo ładnie "wytłacza" powietrze spod omotki. Problem występuje głównie w przelotkach 30, 25, 20, 16, szczególnie przy ściśle nawiniętej nici. Warto dodać, że niektóre nici przesączają się lepiej, a inne gorzej - jakby były lekko tłuste, czy co?Ja do tego jeszcze lekko podgrzewam żeby lepiej wsiąkał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 21 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Dokładnie tak jak piszecie,tylko zamiest czekać 2-3minuty mocniej wtłaczam pędzlem lakier i kilka obrotów załatwia sprawę.Dodatkowo też podgrzewa i rozrzedzony lepiej penetruje puste miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 21 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Ja nie podgrzewam tak długo, jak długo mam na wierzchu gołą nić. Dopiero potem. Samo podgrzanie jest ok. ale musiałem podgrzać relatywnie mocno, żeby uzyskać całkowitą penetrację. Wolę nie na siłę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StCroix Opublikowano 21 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 to ja powiem, że Łukasz (Rodmas) podpowiadał mi to samo (przelotka oczkiem do góry i czekanie). rozwiązuję to jednak inaczej. mocno rozgrzany - rozrzedzony - lakier, strzykawka i cieniutka igiełka w okolicy stopki. dwa "strzały" (po obu stronach stopki) i jadę dalej ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 21 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 to ja powiem, że Łukasz (Rodmas) podpowiadał mi to samo (przelotka oczkiem do góry i czekanie). rozwiązuję to jednak inaczej. mocno rozgrzany - rozrzedzony - lakier, strzykawka i cieniutka igiełka w okolicy stopki. dwa "strzały" (po obu stronach stopki) i jadę dalej ;-) Też tak stosuje, jak jest problem z przesączeniem. Ale zazwyczaj powolne nakładanie rzadkiego lakieru na sama stopkę załatwia sprawę, jeśli nie to zastrzyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 30 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 (edytowane) Nie wiem czy i jak kijek łowi ,bo zdjęcia z kilkudniowym poślizgiem Phenix Elixir FX902-2 ,Uchwyt DPS 17 ,przlotki PB Minima TiChrom od match 20 do 4v +top sic 4.5 LGST Edytowane 30 Października 2013 przez Dąbek 111 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek_7 Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Rafal, kapitalna robota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Mimo ze w spiningu lubie tylko uchwyty typu VSS albo IPS to cala kompozycja rekojeci mi sie bardzo podoba. Co do wykonania wspominac nie musze bo jak zwykle jest na najwyzszym poziomie. Jak to mawia mlodziez w dzisiejszych czasach, I Like! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek_7 Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 VSS... od dawna "chodzi" za mną ten uchwyt do wędki, bo wydaje mi się super rozwiązaniem gdy ktoś opiera dłoń na fore... Kamil jak z czuciem przy takim uchwycie? Mam nadzieję, że Rafał się nie pogniewa za zaśmiecanie wątku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Mysle ze sie nie pogniewa a moze nawet sam cos napisze. Uchwyty tego typu sa dla mnie 1 wyborem przedewszystkim ze wzgledu na optyke i ergonomie. Przy dobrze osadzonym uchwycie czucie jest super jak przy kazdym innym typie a moze nawet i lepsze bo przy krotkim foregripie palec wskazujacy ma kontakt z blankiem. Ponizej 2 fotki podgladowe Jedyny problem to dotoczyc i odpowiednio dopasowac rekojesc z korka w domowych warunkach ale gotowcow nie brakuje i mozna pokombinowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Nie wiem czy i jak kijek łowi ,bo zdjęcia z kilkudniowym poślizgiem Phenix Elixir FX902-2 ,Uchwyt DPS 17 ,przlotki PB Minima TiChrom od match 20 do 4v +top sic 4.5 LGST 2013-10-15-1173.jpg2013-10-15-1175.jpg2013-10-15-1176.jpg2013-10-28-1245.jpg2013-10-28-1248.jpg2013-10-28-1249.jpg Rafale, ważyłeś wędkę ? Dolnik jest na pełnym burncie czy na rdzeniu z pianki poliuretanowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Kurde no fenomen.Niby proste rozwiązania a łapią za oko.Super na optykę,sterylnie i tak fachowo to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 No jak zwykle,bardzo ładny kijek Ci wyszedł Rafał.A mnie ciekawi z czego są te cienkie biało czarne paseczki na rękojeści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwierzu Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 No cóż tu powiedzieć, Rafał świetnie Ci ten kijek wyszedł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Kijek cieszy oko, wciapny jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 A mógłbys wkleic zdjęcie całego FX902-2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 31 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Dzięki panowie za miłe słowa ,w życiu nie podejrzewałbym ,że kijek wzbudzi takie zainteresowani.Ot prosty stonowany projekt.bo taki miał być i może właśnie dlatego Friko ,wędki nie ważyłem .Fajnie leży w łapie ,niby 9' to już długas ,ale w tej kategorii bardzo operatywny z reagripem chyba 23-24cm ,wykonanym z burnta na tulei poliuretanowej.Wyważony idealnie z Shimano SX 2500. DPS 17 przycięty do maximum,chyba z 1,5mm luzu na stopkę. Czytałem Twój artykuł, notabene bardzo ciekawy i poruszający bardzo ważne kwestie w dziedzinie RB. Stąd wiem ,dlaczego interesuje Cię waga kija.Mam podejście dość pragmatyczne do tematu i wiem tyle że ekstremalne odchudzanie wędki wcale nie musi iść w parze z późniejszymi walorami użytkowymi.Generalnie chodzi raczej o ten złoty środek Kamil ,już od jakiegoś czasu myślę o tym uchwycie i stosowaniu gon właśnie w kijkach ULi L. Wygodny ,ciepły i na pewno poprawi odbiór sygnałów do ręki. Zdecydowanie bardziej udana konstrukcja od SKSS ,wizualnie i użytkowo. Tomy bez jaj , Fenomen to jest jeden ,ale w dziale LB Zwierzu nie pitol ,tylko opowiadaj jak się łowi i wstaw fotę całej wędki, bo na mojej komórce mieszczą się ino w kawałkach,albo same rękojeści ,albo przelotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Tak myslalem ze na rdzeniu, ciekawi mnie to rozwiazanie i zastanawiam sie ile oszczedza wagi. Wiem ze Lukasz sprzedaje te prefabrykaty w odcinkach po 6 cm chyba wiec nie da sie zwazyc plastra ale zastanawiam sie czy mialbys mozliwosc porownawczego zwazenia takich samych fragmentow: zwyklego jasnego korka, burnta na rdzeniu z poliuretanu oraz pelnego burnta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 1 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Tak myslalem ze na rdzeniu, ciekawi mnie to rozwiazanie i zastanawiam sie ile oszczedza wagi. Wiem ze Lukasz sprzedaje te prefabrykaty w odcinkach po 6 cm chyba wiec nie da sie zwazyc plastra ale zastanawiam sie czy mialbys mozliwosc porownawczego zwazenia takich samych fragmentow: zwyklego jasnego korka, burnta na rdzeniu z poliuretanu oraz pelnego burnta ?Nie ma problemu ,będę w tygodniu w Rodmas to poważę ,sam jestem ciekawy.Łukasz robi tuleje z 9- ciu plastrów , zważę co się da wszystkiego po 9sztuk,włącznie z korkogumą ,ta też jast do nabycia na tulei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 (edytowane) Rafale jak bedziesz u Łukasza to przy okazji pomacał byś blanki pod patyczek pstrągowy.Konkretnie to kijek do 240 cm max w dwóch kawałkach , mocy myśle 10-12lb max , pod woblerki smukłe drobno pracujące max 7cm ale zeby dało rade postawić obrotóweczke nr 2 lub wahadełko w szybkim nurcie. Pierwotny zamysł był FX 793-2 ??? Edytowane 1 Listopada 2013 przez Karol Krause Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek_7 Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Nie ma problemu ,będę w tygodniu w Rodmas to poważę ,sam jestem ciekawy.Łukasz robi tuleje z 9- ciu plastrów , zważę co się da wszystkiego po 9sztuk,włącznie z korkogumą ,ta też jast do nabycia na tulei.Również jestem bardzo ciekaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Nie wiem czy i jak kijek łowi ,bo zdjęcia z kilkudniowym poślizgiem Phenix Elixir FX902-2 ,Uchwyt DPS 17 ,przlotki PB Minima TiChrom od match 20 do 4v +top sic 4.5 LGST 2013-10-15-1173.jpg2013-10-15-1175.jpg2013-10-15-1176.jpg2013-10-28-1245.jpg2013-10-28-1248.jpg2013-10-28-1249.jpg Tak chyba bede chciał zrobic mego avida piekne to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Nie wiem czy i jak kijek łowi ,bo zdjęcia z kilkudniowym poślizgiem Phenix Elixir FX902-2 ,Uchwyt DPS 17 ,przlotki PB Minima TiChrom od match 20 do 4v +top sic 4.5 LGST 2013-10-15-1173.jpg2013-10-15-1175.jpg2013-10-15-1176.jpg2013-10-28-1245.jpg2013-10-28-1248.jpg2013-10-28-1249.jpg Piękny kijek wyszedł. Mam pytanie o przelotki, ile ich dałeś i w jakich odległościach je rozmieściłeś? Jaka jest odległość między uchwytem kołowrotka a pierwszą przelotką nr 20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 1 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Rafale jak bedziesz u Łukasza to przy okazji pomacał byś blanki pod patyczek pstrągowy.Konkretnie to kijek do 240 cm max w dwóch kawałkach , mocy myśle 10-12lb max , pod woblerki smukłe drobno pracujące max 7cm ale zeby dało rade postawić obrotóweczke nr 2 lub wahadełko w szybkim nurcie. Pierwotny zamysł był FX 793-2 ???I to jest dobry kierunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi