staszek Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Bingo: i na super lekko i na grubego zwierza.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brando Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 (edytowane) Możesz go Staszku wyczyścić i namaziać jakimś swoim tajnym mazidłem:) Nie będę miał nic przeciwko Edytowane 21 Listopada 2013 przez brando Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 (edytowane) Bardzo ładny projekt i widzę że przeprosiłeś się z czarną pianką Rattany Artura to poezja a jeżeli jeszcze nie zrobiłeś omotek to polecam Dark Green + zielony tipet , wygląda odjazdowo .Pozdrop.s. Troszkę dolna pianka " wystaje" kolo pierścienia i możesz spokojnie zebrać ze dwie dziesiąte bo nie hallo to wygląda Edytowane 22 Listopada 2013 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Co do tej pianki to chciałbym tak bardzo nieśmiało bardziej doświadczonym kolegom powiedzieć że pianka w takich miejscach się wygniata i ten naddatek bardzo się przyda,- bo uzupełnić piankową szpachlą się nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 22 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Bardzo ładny projekt i widzę że przeprosiłeś się z czarną pianką Rattany Artura to poezja a jeżeli jeszcze nie zrobiłeś omotek to polecam Dark Green + zielony tipet , wygląda odjazdowo .Pozdrop.s. Troszkę dolna pianka " wystaje" kolo pierścienia i możesz spokojnie zebrać ze dwie dziesiąte bo nie hallo to wygląda Właśnie nitki w podobnym stylu proponowałem,ale stanęło na czarnych.Pianka była spasowana idealnie ,pozostał taki efekt ,po klejeniu i ściśnięciu (piana nie wróciła zupełnie do pierwotnego kształtu) .W realu lepiej to wygląda niż na makro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Znam ten efekt Szlifuje się że efekt powala a potem ściska się rękojeść i korek lub pianka nie wraca .Efekt fali . Wkręcam taki kijaszek w maszynę i zbieram wybrzuszenia ostrożnie . Z rattanem sprawa jest trochę delikatna bo trzeba go okleić taśmą i zbierać korek czy piankę drobnym papierem, 500-600 jest optymalny a potem delikatnie 1000 ką . Projekt jak już napisałem jest bardzo ładny . Polubiłeś już piankę czy to flirt przelotny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 22 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Ale to nie mój flirt Staram się być alastycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Może głupie pytanię, ale cotam. Czy ten ratanowy kawałek ważyłeś może i porównywałeś masę z korkiem? Ciekawy sposób doważenia kija jak dla mnie i jestem ciekaw jak to się ma do burnta np. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Jakoś nie mogę ostatnio oprzeć się wrażeniu,że niektórzy oszaleli na punkcie ważenia ,czy to wędek ,czy samych komponentów.Nigdy tego nie robiłem i nie zamierzam.Wędka ma działać, dobrze leżeć w łapie i na sam koniec fajnie wyglądać. Tuleja rattanowa nie jest ciężka ,wychodzi ciut więcej niż sam korek ,na którym została zbudowana, praktycznie o warstwy lakieru nałożonego natryskowo i bardzo cienko. Można porównać do burnta w tej samej długości na tulei poliuretanowej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszDDZ Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Chodziło chyba raczej o wyważenie kija poprzez zwiększenie ciężaru rattanem, a nie o zmniejszenie ciężaru wędki. Dla mnie wyważenie też jest ważną sprawą i wpływa na to że "ma działać i dobrze leżeć w łapie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Tak Mateusz ma rację, o to mi właśnie chodzi. Nie robi mi różnicy 10g w jedną czy drugą, ale wyrażenie kija to sprawa bardzo ważna o ile nie podstawowa decydującą w kwestii czy wędka leży czy nie. Czyli np można się pokusić o skss z insertem i zakończeniem dolnika z ratanu i będzie podobnie jak w burntcie. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Chodziło chyba raczej o wyważenie kija poprzez zwiększenie ciężaru rattanem, a nie o zmniejszenie ciężaru wędki. Dla mnie wyważenie też jest ważną sprawą i wpływa na to że "ma działać i dobrze leżeć w łapie"Wiem kolego o co chodziło i dla mnie również wyważenie wędki ,ma kluczowe znaczenie, w dążeniu aby prawidłowo działała Dlatego napisałem jaki jest udział tulei rattanowej ,praktycznie żaden specjalny, lub inaczej taki sam jak każdego burla itp.Po prostu nie komplikuje ,ani specjalnie nie ułatwia procesu wyważenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 (edytowane) Właśnie ukończyłem osobisty kijek z przeznaczeniem na wiosenno-letnie wiślane łowy.Blank Phenixa z serii M1 MXS962UL 8lb i 11g c/w . Dzisiejsze testy utwierdziły mnie w przekonaniu ,że opis fabryczny parametrów różni sie od realnych możliwości. Dolnik 14mm , szczyt 1,6mm.Najlżejsze wabie zabrane nad wodę to wobki Bonito 3,5cm "kleń" 3,5g oraz brzanowe Janusza Widła 4 cm ,pierwsze latały na ok 20-25m (żyłka 0,18mm),drugie ok 35m, w prowadzeniu praca dobrze wyczówalna na szczytówce.Póżniej poszły w ruch obrotówki Mepps Comet w rozmiarach 1-3 odległości w pełni zadowalające 3-ka latała bardzo daleko ok 30-35m i szczyt lekko się poddawał ale zdecydowanie nie kląkał.Podejrzewam ,że na spokojnej wodzie pociągnie i 4. Gumki jakie testowałem to twister 4cm na 4g odległość rzutu bardzo zadowalająca i kontakt z dnem zauważalny i rejestrowany przez szczytówkę (1,6mm).Kolejna guma 7cm na 12g ołowiu ,odległości już spore ok -+50m,szczyt nie klękał w prowadzeniu na głębokości ok 2,5m ,więc nie do końca realne wislane warunki.W koncu pora na wobki boleniowe, to interesowało mnie najbardziej, Widły 5cm dość lekkie jak i Yozuri 6-7cm ok 5-6g latały wiecej jak zadowalająco 25-35m ,ukleja 7cm 12g Jaza ponad 50m ,Ukleja 7cm 10g Tomka Miernika jak i Spirit 7cm ciut dalej .Rekordy biły jednak Thrill 7cm i Matisiak 14g.Moim zdaniem granica komfortu dynamicznych rzutów kończy się w okolicy 15g , co mnie bardzo zadowala ,bo nie liczyłem aż na tyle Kijek ubrany w mix przelotek Phenixa Y-ki 20-10-6 oraz tytanoweFuji L-ki 6 do 4. Myślę ,że blank nie straci zbyt na dynamice w ubaniu z alcont Fuji 25Y-5L. Minimy PB jak najbardziej porządane. Edytowane 12 Grudnia 2013 przez Dąbek 111 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 Coraz bardziej mi zaprzątasz głowę tymi blankami M1 Kijek ładniutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 Kijek ładniusi.Ciekawe jak się spisze na wiosennych bolkach.Ale na naturalny korek jednak się nie zdecydowałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 Dzięki Rafał.Naturalny jakiś taki za lekki , a nie chciałem wydłużać rękojeści.Tu mam reagrip 28cm i jest akurat, wyważony z młynkiem 270 g na wysokości środka szpulki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 To są super wiadomości Rafał dobry balans to mniej cudów typu długości dolników, dociążenia i to wszystko czego nie musi być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Dzięki Rafał.Naturalny jakiś taki za lekki , a nie chciałem wydłużać rękojeści.Tu mam reagrip 28cm i jest akurat, wyważony z młynkiem 270 g na wysokości środka szpulki.Co racja to racja .Na naturalnym wyszedł rea trochę dłuższy,a 28cm to już dosyć,a dla mnie to już by było nawet za długo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 A jak to wygląda mierząc tak jak to robi biały człowiek ? czyli od końca wędki do środka stopki kołowrotka bo rear 28 cm nic mi nie mówi bo DPSa można podciąć i dalej nie wiem jak skonstruowana jest wędka nie mówiąc już o stosowaniu splita wtedy podawanie długości rargripa robi obliczenia skomplikowanymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 A 34,3cm od końca do stopki,uchwyt 17 -ka przycięty coś ok 1,5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 A 34,3cm od końca do stopki,uchwyt 17 -ka przycięty coś ok 1,5cm.Dzięki Rafał teraz to wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 A 34,3cm od końca do stopki,uchwyt 17 -ka przycięty coś ok 1,5cm.No teraz to wszyscy kumają Zasadniczo, to tak chyba należałoby zawsze podawać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 No teraz to wszyscy kumają Zasadniczo, to tak chyba należałoby zawsze podawać Pytanie tylko po co.W zasadzie to aż tak istotna informacja nie jest. No może jako punkt wyjścia odniesienia,dla budującego kij na tym samym blanku. Z drugiej strony , kazdy puduje pod siebie i z różnych materiałów jak rodzaj korka ,czy piany,lub rodzaj uchwytu i parametry stają się płynne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekF Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Obejrzałem cały wątek i szok co tu powstaje, bardzo podobają mi się te wędeczki super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Pytanie tylko po co.W zasadzie to aż tak istotna informacja nie jest. No może jako punkt wyjścia odniesienia,dla budującego kij na tym samym blanku. Z drugiej strony , kazdy puduje pod siebie i z różnych materiałów jak rodzaj korka ,czy piany,lub rodzaj uchwytu i parametry stają się płynne No właśnie to jest najbardziej poszukiwana i istotna wiadomość w jaki sposób jest zbalansowany blank i w zasadzie można spoglądając na taką rękojeść mieć pewność że jak użycie korka białego flor będzie się wiązało z wydłużeniem rękojeści lub dodać jeden lub dwa plastry korkogumy otrzymamy zamierzony efekt. Jest to bardzo ważny punkt odniesienia i przystępując do budowy staram się sam ustalić różnymi zabiegami optymalną długość a informacje kolegów mają duże znaczenie do prawidłowego ustalenia tego optimum właśnie . Edytowane 15 Grudnia 2013 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi