Skocz do zawartości

Dąbek 111 i skutki uzależnienia

Dąbek 111

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie to jest najbardziej poszukiwana i istotna wiadomość w jaki sposób jest zbalansowany blank i w zasadzie można spoglądając na taką rękojeść  mieć pewność że jak użycie  korka białego flor będzie się wiązało z wydłużeniem rękojeści lub dodać jeden lub dwa plastry korkogumy otrzymamy zamierzony efekt. Jest to bardzo ważny punkt odniesienia i przystępując do budowy staram się sam ustalić różnymi zabiegami optymalną długość a informacje kolegów mają duże znaczenie do prawidłowego ustalenia tego optimum właśnie .

Artur bez jaj.Przeciesz każdy składacz mając blank w łapie dojdzie do odpowiednich wniosków :huh:  prędzej lub później.Im później tym więcej frajdy,bo to przeciesz frajda ,na równi z dobrabiem spisingu.Omotki i lakiej to jakby zło konieczne ,gdzie ciśnienie prawie opadło :wacko: Przynajmniej ja tak mam.

Dlatego nigdy nie zapisuję spasingów i parametrów o których mowa,zawsze to jakby nowe wyzwanie, nawet przy budowie 6-ej wędki na tym samym blanku.

Takie dane są tylko informacyjne ale chętnie korzystam z nich aby mieć jakieś wyobrażenie o blanku . Naturalnie zawsze człowiek dojdzie do odpowiednich wniosków ale takie informacje są przydatne . Ja zakładam wszystko na sucho oraz podpinam kołowrotek i wtedy można się zorientować jaka długość rękojeści będzie właściwa :)

Fajne kijki składasz. Podobają mi się Twoje kompozycje korka na rękojeści. Wszystko przemyślane i dobrane ze smakiem. A odnośnie Spacingu to mam podobnie. Nie zapisuję i za każdym razem dobieram indywidualnie do blanku, rękojeści, kołowrotka i zastosowania kijka. Nie robię tego zarobkowo więc czas mnie nie goni anie przyszły właściciel. Mnie to cieszy i choć mam składać po pracy parę tygodni to mam na to czas i dzięki temu mogę przetestować różne kombinacje.

Witaj Rafał

Z FX-a 701 jestem bardzo zadowolony,   ale rozglądam się teraz za castem,   ciut mocniejszym od niego.

Miałby obsługiwać  od 5-7 do 12g, +kopyto, czyli okoń na ciężko, sandacz na lekko.

Czy pasowałby do tej gramatury M1 do10lb ,  opisany na 16 stronie, czy może coś innego?

Sparowany będzie z MGX-em,  długość najlepiej 2-2,13m

Pozdrawiam

Slawek.

• Like 1

Łowię ostatmio często castem właśnie na tym blanku MXS72L 10lb.Idealny pod zakres który podałeś.Najciężej to 14g+7" smukła guma, jeszcze w miarę komfortowo.Obrotówki 2-4 i wobki .Bardzo przyjemnie rzuca się tym kijkiem ,a t co potrafi zrobić z rybką to szaczka dymi.Przyłowy szczupaczków i sandaczy 60cm stają dęba na krótkim dyszlu i głupieją :)

Blank oryginalnie ma 218cm ,ja swojego skróciłem z dołu o 3cm ,bo się w tubie nie mieścił.

Czy do  5g+2"-3"  lepszy będzie ten MXS72L, bo znalazłem też MXS69L (205cm), 90% to łowienie z łódki,

jakie masz przy swoim przelotki, czy minimy wystarczą?

Trudno powiedzieć,choć z racji długość 7'2" będzie się lepiej ładował w szczycie.5g+3" już pełen komfort przy rzutach ,przy 5g+2" (najniżej jakich używam) odległości już zadowalające.W klasie lekkich castów raczej nie ma kompromisu i ciężko dopasować blank obsługujący niżej jak 5g ,obsługujący 12g+guma.Są modele obsługujące świetnia gramaturę 3g+2" i niżej ,ale ich maks komfortu będzie w okolicy 10g całej przynęty.

W zasadzie moje casty to raczej L niż UL gdzie jednak w/g mnie lepiej sprawdzi się spin,biorąc szczególnie pod uwagę zmienne warunki atmosferyczne.

Poniżej 5g nie mam zamiaru schodzić bo do tego mam FX-a ,powyżej 12g AvidaMF,  praktycznie będę go używać do do 7 i 10g.  Te 5 i 12 to tak "na wyrost" .

MGX-a już kupiłem, i mam nadzieje że to będzie razem "śmigać".

Jakie są średnice tych blanków  tj. 7'2"  a  6'9" (stopa,szczyt)  i jakie przelotki poleciłbyś do tego blanku (lekkie no i nie zbyt drogie)

Polecam zbrojenie spiralne,gdyż blank fajnie pracuje szczytem i można zejść nisko rozmiarem i jednocześnie wagą zestawu.Polecam przelotki w rozmiarze od 6LN do 4l, Pomijając krańcową ekstrawagancję(fuji tytan :) )w/g ceny Phenix sic , Fuji alconit+sic.Fuji aluoxy +sic.

W te ostanie mam zbrojone większość badyli znacznie mocniejszych :)

Sławek co do średnic MHS69L  dolnik 11,2mm  szczyt 1,8mm

MXS72L dolnik   11,7mm  szczyt 1,8mm

Edytowane przez Dąbek 111

• 3 tygodnie później...

Witam gratuluje finezji chyba duszy artysty bo ze strony na stronę widać jak ewoluuje twój sprzęt i podnosi się poprzeczka. Mogę prosić o info odnośnie nitki ( brazik )  jaki  producent i nr koloru bardzo fajnie się komponuje. życzę kolejnych udanych projektów

Zimowa pora sprzyja realizacji projektów :)

Pierwszy w nowym roku jast Phenix Mirage  MF671-1 1-5lb i 1-4g .

Kijek ma służyć do połowu białorybu na jigi ,ale moim zdaniem sprawdzi się znakomicie pod okoniami i kropaskami . Blank bardzo szybki jak na wykałaczkę o tych parametrach w szczycie 1,4mm w dole coś ok 7, waga blanku 24,5g,

Wędka miała być jak najlżejsza ,więc na wstepie z Bartkiem  zrezygnowaliśmy z metalowych pierścieni ozdobnych i tipetów na omotkach.

Uchwyt KSKSS z przyciętym o 8mm gwintem i nakręcaną tuleją.

Nigdy nie ważyłem swoich badyli ,ale tu z czystej ciekawości wizyta w sklepie pod blokiem.Nie wiem czy to dobry wynik ,waga pokazała 55g.

post-50002-0-70599800-1389717111_thumb.jpg

post-50002-0-72976800-1389717128_thumb.jpg

post-50002-0-67764800-1389717139_thumb.jpg

post-50002-0-84432800-1389717151_thumb.jpg

post-50002-0-13156800-1389717165_thumb.jpg

post-50002-0-95823300-1389717186_thumb.jpg

post-50002-0-22349300-1389717203_thumb.jpg

post-50002-0-30225200-1389717217_thumb.jpg

post-50002-0-63753200-1389717238_thumb.jpg

post-50002-0-28862700-1389717251_thumb.jpg

post-50002-0-06764600-1389717263_thumb.jpg

post-50002-0-79130500-1389717279_thumb.jpg

post-50002-0-76633900-1389717289_thumb.jpg

post-50002-0-85881600-1389717302_thumb.jpg

Edytowane przez Dąbek 111
  • Like 5

Ładnie chyba masakrycznie mało waży ,jestem ciekaw czy przekroczyłeś 50 g :) aczkolwiek przelotki trzeba było jedwabiem pociągnąć 

Doczytałem teraz te 55 g , super Rafał , czapki z głów :) a pierścienie fabryczne do tych uchwytów są plastikowe ale w korku szlachetniej to wygląda 

Edytowane przez mrWhite7

Wiedziałem, że będzie dobrze, ale nie sądziłem, że będzie aż tak dobrze :). Rafał wykonałeś zadanie w 110%, wszystko zgodnie z ustaleniami i wyszło dużo lepiej, niż zakładałem. Kijek będzie pięknie współgrał z Soare 2000, łączna waga zestawu to 215gr... :D.

nie dość, że skopiowałeś mój pomysł na SUL (super-ultra-light'a) to jeszcze młynek mój Ci się spodobał?!? :D

a tak poważnie to super kijaszek wygląda, Rafał go dopieścił na cacy, mam nadzieję, że dasz chociaż raz sobie rzucić...? :wub:

p.s.mój kijek z kołowrotkiem waży...204 gramy :D

• Like 1

Super kijek, wykonanie pierwsza liga!

waga szok :rolleyes:

Sam skladam teraz kruciaka okoniowego jednak nie wiem czy uda sie zejsc do 60 gr.

pzdr.

Dasz radę .W sumie dużo zależy od blanku.Wychodzi ,że jak blank do 30g to jest to wykonalne .Przelotki PB minima od Match 16 do 3W to PB micro z cyrkonowym wkładem, uchwyt j/w .korek floor zakończony cienką korkogumą.Brak metalowych pierścieni penie sporo wnosi ,a raczej zabiera.Miałem dylemat czy wstawiać oryginalne plastikowe zaślepki i stanęło na dotoczeniu z lekkiej korkogumy.W sumie jak się zastanawiam to jedyne z czego można ująć wagi,to zwykła nakrętka SKSS zamiast tulei ,bez korka za uchytem.

Dasz radę .W sumie dużo zależy od blanku.Wychodzi ,że jak blank do 30g to jest to wykonalne .Przelotki PB minima od Match 16 do 3W to PB micro z cyrkonowym wkładem, uchwyt j/w .korek floor zakończony cienką korkogumą.Brak metalowych pierścieni penie sporo wnosi ,a raczej zabiera.Miałem dylemat czy wstawiać oryginalne plastikowe zaślepki i stanęło na dotoczeniu z lekkiej korkogumy.W sumie jak się zastanawiam to jedyne z czego można ująć wagi,to zwykła nakrętka SKSS zamiast tulei ,bez korka za uchytem.

Jest tak jak piszesz blank 21gr, minimy od 16 do 3. flor na rekojesc wlasnie sie klei:)

jedyny mankament to uchwyt dps ( nie podpasowały mi skss-y) a to już 22gr po przycięciu.

no i rękojeść nie będzie dzielona ale dolnik krótki 17 cm.

Za parę dni będzie gotowy kij to się pochwalę :)

może się uda...

• Like 1