Dąbek 111 Opublikowano 20 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Fajnie Andrzej ,że się podobają.Mam nadzieję ,że sprawdzą się w boju,Oba kije o zblizonych w/g mnie parametrach,na papierze do 14g c/w ale mogą znacznie więcej w górze.Turnament to przeróbka wędki wykonanej przez Daniela z Xrods,która była już nadgryziona zębem czasu.{owycierane ramki czarnych alconitów,ale głównie po dupsku w trakcie zapewne licznych wypraw dostała rękojeść.Nie wspomnę o skróconym od góry blanku ok 5cm, w szczegóły wypadku nie wnikam Więc totalna rozpierducha ze skrobaniem łącznie.Amputacja szczytówki zupełnie nie zakłóciła charakteru blanku.Przelotki to Phenixy czyt,Essexy od 10LN do nowych 4 LV, czy może raczej odpowiedników Fuji KT.umożliwiających zejście z rozmiarówką ,przy tradycyjnym zbrojeniu casta.Oba kije ubrane w ten sam set,są szybkie i szczyt nie jest zakłócony,gdyż o dziwo wystarczyło po 10sztuk wraz z topem Połamania Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 (edytowane) Ciekawy secik Rafał Więc teraz moce przerobowe zwolnione i ............... projekt Elitka 17lb Edytowane 20 Marca 2014 przez Karol Krause Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 20 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Przez weekend rękojeść będzie na elicie,a później już z górki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 (edytowane) Dotarł do mnie patyczek ukręcony przez Rafała na blanku St.Croix LEGEND ELITE SCV 86MHF2 Wykonanie - klasa - dziękuje serdecznie Rafał Fotki niebawem Edytowane 30 Marca 2014 przez Karol Krause 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 (edytowane) Fotki dzięki uprzejmosci Rafała. Insert wykonanie @Piotr MATUSIAK DZIĘKUJE SERDECZNIE Rafał za już drugą Elitke z pod Twojej ręki Edytowane 30 Marca 2014 przez Karol Krause Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henka Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Fotki dzięki uprzejmosci Rafała. Insert wykonanie @Piotr MATUSIAK Przeczytałem że jesteś właścicielem tego kija .Mógłbyś zdradzić ile waży taki kij , bo też chcę zrobić taki z ciemnym korkiem, ale się waham czy aby nie za ciężki będzie ? Przy okazji interesuje mnie punkt wyważenia kołowrotkiem około 320 g (Daiwa 3000) oraz odległość do środka stopki mierząc od zakończenia korka. Z góry dziękuję za dane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Kijka nie ważyłem ale wage ma podobną bo mojego CTS-a Eite LR SD-904 około 180-190grOd środka stopki kołowrotka do końca 35 cmCała rękojeść ma 45 cmWyważony jest kręciołkiem o masie 345 gram (Twin Power SW4000XG) praktycznie w połowie długości górnego fore (górny fore ma 5,5 cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henka Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Tak myślałem że waży za dużo .Wyważenie ok ale waga za duża , jednak zrobię z lżejszą rękojeścią .Fabryczny z pełną rękojeścią waży 155 g więc ciemny korek odpada całkowicie. Dziękuję uprzejmie za dane bo jak będę kij zamawiał to już wiem jak ma być wykonany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jersey Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 nie bardzo rozumiem sensowność kolejnego z serii pytania o wagę wędy. w temacie jestem mocno, bo z powodu urazu barku czeka mnie niebawem stół, a bardziej od wagi zestawu interesuje mnie jego wyważenie. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Witaj w klubie Karol ja bym też już chyba nie potrafił łowić 17 czy 20 lb kijem poniżej 190 g feeeeee, precz z Gender 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Witaj w klubie Karol ja bym też już chyba nie potrafił łowić 17 czy 20 lb kijem poniżej 190 g feeeeee, precz z Gender Łokcie jeszcze u mnie sprawne więc nie wymiękam też nie wyobrażam sobie łowienia kijem ,ktory ma w opisie 17lb a realnie ciut więcej wykałaczką stu gramową Ponad wszystko stawiam na walory użytkowe i pewny uchwyt dolnika 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Łokcie jeszcze u mnie sprawne więc nie wymiękam też nie wyobrażam sobie łowienia kijem ,ktory ma w opisie 17lb a realnie ciut więcej wykałaczką stu gramową Ponad wszystko stawiam na walory użytkowe i pewny uchwyt dolnika Myślisz że kij 17 lb na tym samym blanku wykonany poprawnie w 150-160 g ma mniejsze walory użytkowe oraz mniej pewny uchwyt dolnika ? czy raczej usuwasz dysonans poznawczy ? :D :D :D 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 (edytowane) Myślisz że kij 17 lb na tym samym blanku wykonany poprawnie w 150-160 g ma mniejsze walory użytkowe oraz mniej pewny uchwyt dolnika ? czy raczej usuwasz dysonans poznawczy ? :D :D :D Ojjj Artur ojjjjjjj Wiem że można lżej ale ja nie chce i mi nie pasi Kijek budowany z pełną premedytacją bez szczegolnej uwagi o jego mase. Jest to dość specyficzny blank (mowa o St,CroixElite) z sporym zapasem mocy służący dołowienia grubych ryb a i przyłów w postaci sumka może się trafić. Wtedy nie chce się zastanawiać czy kijek odchudzony jest w stanie stanąć na wysokości zadania.Osobiście leżą mi rekojesci pełne i nie straszne mi to 30-40 gram więcej ( odliczając mase insertu -pełne drewienko i ciemnego korka,mozna smiało zejść z tej wagi) - tylko pytanie po co ???? Ja nie chce Edytowane 31 Marca 2014 przez Karol Krause Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Skoro pasi to i efekt zamierzony to nic tylko się cieszyć bo blank jest niesamowity . Trochę to dziwne bo ludziska urywają każdy gram .Osobiście jestem zwolennikiem lekkich konstrukcji aczkolwiek nie za każdą cenę . Zostawię zawsze Winndig Checks i małe ozdóbki ale zawsze zważam na wagę bo nadgarstki muszą być zawsze w formie .... a sezon jest długi . Moja 25 lb waży dobre 40 g mniej i ostatnio doceniłem to bardzo bo dorsze nieźle dały popalić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Myślisz że kij 17 lb na tym samym blanku wykonany poprawnie w 150-160 g ma mniejsze walory użytkowe oraz mniej pewny uchwyt dolnika ? czy raczej usuwasz dysonans poznawczy ? :D :D :D Trzeba być kompletnie nie czułym żeby nie zauważyć oczywistej oczywistości że kij 190 g czy jeszcze lepiej 230 g ma znacznie większe walory użytkowe!!!!!!Podstawowym walorem jest tu powaga a raczej waga narzędzia połowowego inne pomijam bo są mniej istotne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 nie bardzo rozumiem sensowność kolejnego z serii pytania o wagę wędy. w temacie jestem mocno, bo z powodu urazu barku czeka mnie niebawem stół, a bardziej od wagi zestawu interesuje mnie jego wyważenie.Jako propagator odchudzania na forum zadam pytanie czy przy takim samym wywazeniu wolalbys kij lzejszy czy ciezszy ? Bo ja bym wolal lzejszy. Oczywiscie zakladajac porownywalnosc pozostalych parametrow. Waga wedki to jeden z jej podstawowych parametrow zwlaszcza przy lowieniu 'z reki' - pewnie dlatego ludzie coraz czesciej pytaja o wage. Aczkolwiek jestem w stanie zrozumiec ze ktos z rozmyslem decyduje sie na ciezszy wariant kija kierujac sie np wzgledami estetycznymi czy po prostu wlasnym widzimisie. Sam na przyklad poprosilem ostatnio kolege o zrobienie mag bassa w pelnej rekojesci korkowej chociaz wiedzialem ze dokladam extra 30 gr tym sposobem. Zrobilem do w celach poznawczych bo mam bardzo porownywalny blank zrobiony w piance i na splicie - wlasnie 30 gr lzejszy i chce ie oba w tym roku przetestowac nad woda. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Jako propagator odchudzania na forum zadam pytanie czy przy takim samym wywazeniu wolalbys kij lzejszy czy ciezszy ? Bo ja bym wolal lzejszy. Oczywiscie zakladajac porownywalnosc pozostalych parametrow. Waga wedki to jeden z jej podstawowych parametrow zwlaszcza przy lowieniu 'z reki' - pewnie dlatego ludzie coraz czesciej pytaja o wage. Aczkolwiek jestem w stanie zrozumiec ze ktos z rozmyslem decyduje sie na ciezszy wariant kija kierujac sie np wzgledami estetycznymi czy po prostu wlasnym widzimisie. Sam na przyklad poprosilem ostatnio kolege o zrobienie mag bassa w pelnej rekojesci korkowej chociaz wiedzialem ze dokladam extra 30 gr tym sposobem. Zrobilem do w celach poznawczych bo mam bardzo porownywalny blank zrobiony w piance i na splicie - wlasnie 30 gr lzejszy i chce ie oba w tym roku przetestowac nad woda.Podziwiam bo determinacja poznawcza godna uwagi :D ja prawdę mówiąc nie umiałbym tak postąpić , jeżeli miałbym zrezygnować ze splita na korzyść pełnej rękojeści to wykonałbym ją chociaż w białym korku aby mimo wszystko nie było aż tak dużej różnicy na wadze . Widzimisię kolegi trzeba jednak zaakceptować bo każdy inaczej postrzega swoje wędkarstwo ale nie można mieć pretensji że takie zawyżanie wagi wywołuje duże zdziwienie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 (edytowane) Trzeba być kompletnie nie czułym żeby nie zauważyć oczywistej oczywistości że kij 190 g czy jeszcze lepiej 230 g ma znacznie większe walory użytkowe!!!!!!Podstawowym walorem jest tu powaga a raczej waga narzędzia połowowego inne pomijam bo są mniej istotne No i wyszedłem na nie czułego drania nie dostrzegającego tego waloru użytkowego jakim jest waga oczywiście po przemyśleniu tematu jestem skłonny nawet się zgodzić Arek, bo przecież lepiej mieć czegoś więcej niż mniej no bo '' słowem przywozicie do kraju cztery kilogramy obywatela mniej , tak, a jakby tak każdy wracał do kraju ze stratą paru kilo byłoby nas mniej coraz ...Polaków" Edytowane 31 Marca 2014 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 (edytowane) Friko prekursor odchudzania - coś mi tu Paweł nie gra Przepraszam Paweł to nic osobistego Fajnie jest miec mozliwość zbudowania dwóch kijków na tym samym blanku i móc je sobie porównać Wtedy ma się całkowity obraz i ogląd tematu. Edytowane 31 Marca 2014 przez Karol Krause Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Wszystko sie zgadza, zdjecie potwierdza ze oprocz dogadywania innym wzialem sie i za siebie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 No i wyszedłem na nie czułego drania nie dostrzegającego tego waloru użytkowego jakim jest waga oczywiście po przemyśleniu tematu jestem skłonny nawet się zgodzić Arek, bo przecież lepiej mieć czegoś więcej niż mniej no bo '' słowem przywozicie do kraju cztery kilogramy obywatela mniej , tak, a jakby tak każdy wracał do kraju ze stratą paru kilo byłoby nas mniej coraz ...Polaków" Luz Artur umyślnie nie prezentowałem żadnych argumentów (bo rzeczowych nie ma) wiesz to przecież bo gadaliśmy tysiąc razy na ten temat... Tak jak odchudzanie wędki ma swoje pułapki i ślepe zaułki tak samo jest z tzw solidnością dzięki której waga bardzo rośnie i nie zawsze jest to dobre.Wypadkowa tych dwóch przeciwstawnych kierunków jest na dodatek obciążona tzw "mojością" o którą przecież tak bardzo chodzi w RB i którą tu chętnie prezentujemy a która również najczęściej odbiega od chłodnego optimum dla danego kija.Z jednym i drugim kierunkiem problem się zaczyna wówczas gdy ich zwolennicy zaczynają sobie udowadniać wyższość swojej koncepcji co zazwyczaj po wymianie kilku wyświechtanych frazesów zaczerpniętych z prasy, książek i niestety nie z praktyki kończy się niewybrednymi argumentami...Więc po co?Może lepiej zaakceptować inność?Spróbować kiedyś samemu?I być wyrozumiałym dla różnych eksperymentów Co do racji czy jak to wielu mówi prawdy to jest to chyba tak jak mawiał mój profesor filozofii:Generalnie są trzy prawdy: święta prawda, też prawda i gówno prawda.Oczywiście lepiej brzmi to w oryginale czyli po góralsku ale sens większość jest w stanie wyłowić bez względu czy akceptuje świętość czy ma w tym miejscu, - co innego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Dieta.jpg Widzę, tak długo to trzymałeś, że aż kiełki puszcza. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 (edytowane) Luz Artur umyślnie nie prezentowałem żadnych argumentów (bo rzeczowych nie ma) wiesz to przecież bo gadaliśmy tysiąc razy na ten temat... Tak jak odchudzanie wędki ma swoje pułapki i ślepe zaułki tak samo jest z tzw solidnością dzięki której waga bardzo rośnie i nie zawsze jest to dobre.Wypadkowa tych dwóch przeciwstawnych kierunków jest na dodatek obciążona tzw "mojością" o którą przecież tak bardzo chodzi w RB i którą tu chętnie prezentujemy a która również najczęściej odbiega od chłodnego optimum dla danego kija.Z jednym i drugim kierunkiem problem się zaczyna wówczas gdy ich zwolennicy zaczynają sobie udowadniać wyższość swojej koncepcji co zazwyczaj po wymianie kilku wyświechtanych frazesów zaczerpniętych z prasy, książek i niestety nie z praktyki kończy się niewybrednymi argumentami...Więc po co?Może lepiej zaakceptować inność?Spróbować kiedyś samemu?I być wyrozumiałym dla różnych eksperymentów Co do racji czy jak to wielu mówi prawdy to jest to chyba tak jak mawiał mój profesor filozofii:Generalnie są trzy prawdy: święta prawda, też prawda i gówno prawda.Oczywiście lepiej brzmi to w oryginale czyli po góralsku ale sens większość jest w stanie wyłowić bez względu czy akceptuje świętość czy ma w tym miejscu, - co innego Właśnie takie a nie inne stanowisko zaprezentowałem i akceptuje inność a nikomu nic udowadniać nie zamierzam ani prezentować "jedynego słusznego rozwiązania " o czym napisałem w dwóch poprzednich postach . Przeczytaj uważnie a sprawa się wyjaśni. Jestem ponadto całkowicie wyluzowany , więc nie dajmy się zwariować . Ktoś chce ciężko to jego sprawa , komuś to nie leży ,też dobrze. Dopóki właściciel wędki jest zadowolony i traktuje to jako dobre narzędzie to nie ma problemu . Można zrobić lżej, ale zawsze można jeszcze ciężej Zaprezentowałem swój pogląd i tyle , ktoś inny ma inny pogląd i mogę się tylko cieszyć że nie będę łowił na jego kije tylko na swoje lżejsze tak jak on może się cieszyć z tego samego powodu że będzie łowił na cięższe . Rozmawiamy o jednym z wielu parametrów jakim jest waga i każdy ma swoje indywidualne podejście . Uważam że dla mnie lżej jest lepiej ale ja tak uważam a ktoś inny może inaczej uważać i nic mi do tego i tak jak napisałeś każdy ma tą swoją prawdę.Eksperymentowałem z cięższymi konstrukcjami i mi nie leżą całkowicie . Przyczyną jest dość specyficzne trzymanie kija i nie podpieranie dolnika przedramieniem tylko cała praca odbywa się nadgarstkiem . Ponadto kiedyś miałem dość ciężką kontuzję dłoni i chociaż minęło już sporo czasu to jednak nadgarstek czasami daję o sobie znać, więc konstrukcja musi być lekka . Innym zapewne te 30-40 g więcej nie przeszkadza ale mnie tak . Edytowane 31 Marca 2014 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Artur,- poza pierwszym zdaniem, które odnosi się personalnie do Ciebie, by pokazać moją niechęć do toczenia jakiegokolwiek sporu i pełną akceptację każdego osobistego pomysłu, pozostałe słowa są ogólnymi moimi spostrzeżeniami i nie należy się tam niczego doszukiwać (aluzji) W końcu każdy musi się męczyć sam ze swoją wędką Taką mam zasadę, że mówię wprost nie owijając w bawełnę, więc jakbym chciał by te 'uwagi" dotyczyły kogoś (nie koniecznie Ciebie ) to bym napisał czego i kogo dotyczą Z mojej strony to koniec offtopa, który zaczął się i powinien się skończyć tylko na tym, że ucieszyłem się, że nie łowię sam tymi bardzo ciężkimi 200g kijami PSPrzepraszam Rafał za zaśmiecanie wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi