Skocz do zawartości

Dąbek 111 i skutki uzależnienia

Dąbek 111

Rekomendowane odpowiedzi

dlatego moim wyborem być może będzie 17Lb :D bo 20Lb do skoku o tyczce albo na głowatki by się nadawał :P

Ta 17-stka też niezła dzida jest  :P do 35 gram plus guma 4 cale to ani nie jęknie  :lol:  :lol:  :lol: a 25 lb to już moc konkretna. ;)

Edytowane przez Karol Krause

Przesadzacie trochę ;) Mam 20lb M1 i jesli ktoś nie schodzi z główkami poniżej 15g + guma 3-4", to ten kij jak najbardziej będzie mu leżał. To idealny kij dla miejscówek na główki 20-40g + guma. Czucie jest na prawdę bardzo dobre, wskazanie opadu od 18g w górę perfekcyjne (od 15g też w zupełności odczuwalne i widoczne).

Karol, 17lb raczej zacznie juz klękać przy główce 35g + guma (to w końcu 45g łącznej masy, jak nie lepiej). Miałem ten kij w łapie (owszem, nie łowiłem) i wg mnie realny komfortowy zakres dla niego to 12-30g + guma. Nawet Rafał opisał, że same rzuty już nie ciekawe przy masie główki 35g, a podbicie zaczyna męczyć szczyt (i to przy wąskiej gumie, jakim jest Lunatic).

Edytowane przez Żbiku

Przesadzacie trochę ;) Mam 20lb M1 i jesli ktoś nie schodzi z główkami poniżej 15g + guma 3-4", to ten kij jak najbardziej będzie mu leżał. To idealny kij dla miejscówek na główki 20-40g + guma. Czucie jest na prawdę bardzo dobre, wskazanie opadu od 18g w górę perfekcyjne (od 15g też w zupełności odczuwalne i widoczne).

Karol, 17lb raczej zacznie juz klękać przy główce 35g + guma (to w końcu 45g łącznej masy, jak nie lepiej). Miałem ten kij w łapie (owszem, nie łowiłem) i wg mnie realny komfortowy zakres dla niego to 12-30g + guma. Nawet Rafał opisał, że same rzuty już nie ciekawe przy masie główki 35g, a podbicie zaczyna męczyć szczyt (i to przy wąskiej gumie, jakim jest Lunatic).

Tak ale wypowiadałem się o M1 17lb :)

Co do pytania Szymona

Mam pytanie, jaką maksymalnie główkę można założyć Elitce 8,6 do 12 lb aby w rzece komfortowo łowić kopytem 4 cale ?

To na moje oko 15-18g +guma 4" smukła to maks komfortu ,oczywiście agresywnego prowadzenia ,z racji delikatnego szczytu.Rzucic i poprowadzic na wleczonego pewnie da radę więcej.