Skocz do zawartości

Dąbek 111 i skutki uzależnienia

Dąbek 111

Rekomendowane odpowiedzi

ho ho ho 88 gram pioro:) obstawialem kolo 100+ a tu taka niespodzianka:) najlzejszy kijek ze wszystkich jakie posiadalem:) Rafale a taka jeszcze malutka prosba do Ciebie co tam za kreciolek zapiac zeby gralo jedno z drugim bo musze krecka dokupic:) ile wagowo powinien pi razy drzwi miec:)?

ho ho ho 88 gram pioro:) obstawialem kolo 100+ a tu taka niespodzianka:) najlzejszy kijek ze wszystkich jakie posiadalem:) Rafale a taka jeszcze malutka prosba do Ciebie co tam za kreciolek zapiac zeby gralo jedno z drugim bo musze krecka dokupic:) ile wagowo powinien pi razy drzwi miec:)?

1000-2500  ,wagowo , ok 200g będzie bajkowo :) ale do 250g też ujdzie.

Pięknie Rafał , pięknie  :) ! A miałeś kiedyś w łapkach 702-1 ? Jak ma się do 701-1 ? Czy ta mocniejsza góra idzie w parze z większą średnicą tipu ? I czy zwiększenie cw. w górze powoduje jednocześnie podniesienie dolnej granicy czułości zakresu obsługiwanych przynęt ?

Pięknie Rafał , pięknie  :) ! A miałeś kiedyś w łapkach 702-1 ? Jak ma się do 701-1 ? Czy ta mocniejsza góra idzie w parze z większą średnicą tipu ? I czy zwiększenie cw. w górze powoduje jednocześnie podniesienie dolnej granicy czułości zakresu obsługiwanych przynęt ?

Nie nie miałem ,pewnie dlatego że nie ma takiego blanku w Phenixa ;) 

Witaj Dąbek.

Powiedz mi czy orientujesz się w blankach phenixa K2 ?

Chodzi mi o jakiś fajny blank sandaczowy z serii TX. Powiedz mi który będzie najbardziej uniwersalny.

Pisałeś że robiłeś TX683C. Czy możesz powiedzieć jakie przynęty on obsługuje. Chodzi mi główie

o jigowanie. Z jakim obciażeniem można główkami rzucać. Dolna i górna granica. I jak ten kij się zachowuje.

Jeśli masz wiedzę na temat innych kijów sandaczowych z serii TX to prosze cię opisz te które jeszcze znasz.

I podaj jakimi gumami z obciążeniem można rzucać(dolna i górna granica realna) oraz napisz jakie są

charakterystyki tych kijów. Czy jest to np. sztywna pałka czy np. kij się poddaje i ładnie ugina i jest taki ciepły.

Jaki byś z tej serii polecił. No i jeszcze powiedz jak jest z tzw. czuciem brań ryby. Czy faktycznie są to najczulsze kije.

Z góry dziekuję za pomoc.

:)

Extra .Tak postawione pytanie wymagałoby elaboratu na temat każdego blanku ,który zbroiłem,.O większości konstrukcji było już sporo na forum, więc prościej byłoby ,gdybyś napisał ,na jakiej wodzie chcesz łowic i jakimi przynętami :)

Generalnie blanki są bardzo czułe,osobiście czulszych nie znam.

Witaj :)

Nie chodzi o jakies ogromne laboraty. Ale o parę zdań. Bo ja nie mam kompletnie pojęcia jak one chodzą, czy mocniej sie uginają czy tez są jak kołek sztywne.

Zwazywszy, że blanki są bardzo drogie to nie ma miejsca na złe wybranie blanku i dobieranie metodą prób i błędów. Bo po prostu nie mam na to pieniedzy. Dlatego

zwróciłem się o pomoc do ciebie bo zbroiłeś te blanki, moze na nie łowiłeś lub je macałeś lub znasz opinie o nich. Ja ich kompletnie nie znam. A chciałbym jakiś bardzo

fajny blank sobie dobrać. A nie chcę wybierać na chybił trafił. I nie ma też informacji na temat tych blanków. Chodzi mi o informację taką z tzw. testów nad wodą.

Amerykańskie blanki tez mają trochę zaniżony ciężar wyrzutowy. Miałem juz wiele amerykańskich blanków innych firm i potwierdzam że są niedoszacowane. Dlatego tutaj

wolę dopytać mądrzejszych i tych co akurat mieli do czynienia z tymi blankami. Dla mnie każda informacja bedzie bardzo cenna, gdyż za wiele jej nie ma o tych blankach.

Łowię głównie na Odrze. Głebokość od 2,5 - 8m. Czasem na zbiorniku zaporowym, Głębokości od 2,5- 14m. Chodzi mi o taki blank uniwersalny. Łowię głównie gumami i kogutami. Interesowałby mnie zakres obsługi c.w. od 8- 30gram. Ale realne. Nie tabelaryczne niedoszacowane.

Zastanawiałem się nad blankami stricte pod sandacza:

TX-683ML-C dł. 203cm (4-12lb) c.w. 6-18g

TX-714MH-C dł. 215 cm (6-18lb) c.w. 6-21g

TX-763ML-C dł. 228cm  (4-12lb) c.w. 5-21g

Chciałbym taki powiedzmy długości około 2m. Czy mozna je u dołu przycinać? Czy to wpłynie negatywnie na charakterystyke blanku? Oraz czym się różnia blanki castingowe od spiningowych K2. Na stronie rodmasu takie są. Czy mogę blank castingowy uzbroić tradycyjnie i używać  z normalnym kołowrotkiem nie robionym pod multiplikator?

Proszę doradź w sprawie tych blanków. Albo zaproponuj jeszcze jakis inny fajny kijek.

Sorrki za offa , ale przebrnij cierpliwie przez cały wątek Dąbka i Rodmasa , a znajdziesz tam wiele odpowiedzi na nurtujące cię pytania . Wyszukiwarka oddaje też nieocenone przysługi  ;) . A nie mając możliwości pomacać blanków live , czy też gotowych wędzisk , zawsze kupujesz/zamawiasz troszkę w ciemno . No risk - no fun  :) . I ciężko chyba o uniwersał obsługujący tak szerokie spektrum gramatur w tak specjalistycznych bankach , jakimi są TX-y . Wiem , bo sam przerabiałem temat   :D .

Sorrki za offa , ale przebrnij cierpliwie przez cały wątek Dąbka i Rodmasa , a znajdziesz tam wiele odpowiedzi na nurtujące cię pytania . Wyszukiwarka oddaje też nieocenone przysługi  ;) . A nie mając możliwości pomacać blanków live , czy też gotowych wędzisk , zawsze kupujesz/zamawiasz troszkę w ciemno . No risk - no fun  :) . I ciężko chyba o uniwersał obsługujący tak szerokie spektrum gramatur w tak specjalistycznych bankach , jakimi są TX-y . Wiem , bo sam przerabiałem temat   :D .

Przebrnąłem cierpliwie przez wszystkie wpisy od poczatku w tym temacie. Poswięciłem na to sporo czasu oraz ogólnie w internecie szukałem ale generalnie niewiele jest informacji znalazłem. Gdybym wiedział to nie musiałbym pytać. Dzięli za twoje info. :)

Podana przez ciebie rozpiętość cw sugeruje ze powinien być to raczej 684c. Jak masz blisko do kato zapraszam na oględziny.

Dzieki za zaproszenie, ale do Katowic mam 275km. Patrzyłem na blank TX 684C on ma c.w. 8-28g. Obawiam się że realnie pewnie mozna nim obsługiwać gumy 7,5cm z główkami do 40-45g. I że może być sztywny jak kołek. Ja najczęściej łowię główkami do 30g. Ewentualnie 35g ale to rzadziej. Jeśli masz ten blank to powiedz mi jakie realnie

on gramatury i gumy obsługuje do górnego limitu. Na tych danych z tabeli nie bardzo chcę polegać. Bo juz się naciąłem przy innych blankach amerykańskich że mozna nimi było rzucać 10gram więcej niż podawali. A jak masz inny model TX to go opisz jak pracuje, czy jest ciepły czy sztywny jak kołek. I jakimi gramaturami można rzucać.

Pozdrawiam