Skocz do zawartości

Dąbek 111 i skutki uzależnienia

Dąbek 111

Rekomendowane odpowiedzi

W przypadku TX jak piszą chłopaki powyżej blanki są prawidłowo opisane, różnice są delikatne na + 2-3 g , w większości wynikające pewnie z subiektywnej oceny.

I tak jak radzą kogut i Żbiku TX 684c, lub TX 714c będą optymalnym wyborem.

Opcjonalnie  TX 764c o ile przekraczać 30g zachowując wszystkie atuty powyższych konstrukcji.

Z powodzeniem blanki można przycinać, nie ma to wpływu na możliwości patyka.

Sorrki @sandał , nie było moją intencją sugerowanie oczywistych oczywistości  ;) . Ja , kiedy szukałem TX-a do nieco cięższych zastosowań , miałem podobne dylematy i bałem się trochę 684c/714c z powodu mocy . Dlatego stanęło na nieco przycinanej konstrukcji i jest dobrze bardzo  :D . Ale , kurcze , te 8 gr plus gumiś w dole może być tak średnio komfortowo . Ale ja do tego mam 10 lb w M1 . Pozdrawiam .

Do takich gramatur zdecydowanie 684C. Mam ten model i jego górny zakres główek to 25-27g + guma 4".

TX nie są przeszacowane, uważam, że Rodmas opisuje jest dość dobrze. Wg mnie rodmasowy opis TXów określa masę główki, bez gumy.

A przy jakim zakresie c.w. (główka + guma 7,5cm) ten kij najlepiej komfortowo pracuje? i jak zachowuje sie pod rybą?

Ja bym budował na 684c ,realnie pracuje 8-20g+guma komfortowo,kogut 24-26g.Blank jest niesamowicie szybki,czuły,nie pałowaty,pod rybą pracujący do ponad połowy długości.Na pewno nie jest źle opisany na stronie Rodmasu.

a na ile najwiecej mozna nim rzucić głowka + guma 7,5cm? ile próbowałeś i jak sie kij wtedy zachowuje?

W przypadku TX jak piszą chłopaki powyżej blanki są prawidłowo opisane, różnice są delikatne na + 2-3 g , w większości wynikające pewnie z subiektywnej oceny.

I tak jak radzą kogut i Żbiku TX 684c, lub TX 714c będą optymalnym wyborem.

Opcjonalnie  TX 764c o ile przekraczać 30g zachowując wszystkie atuty powyższych konstrukcji.

Z powodzeniem blanki można przycinać, nie ma to wpływu na możliwości patyka.

Zastanawiam się najbardziej nad blankiem Tx 714C c.w. 6-21. Czy masz moze ten blank? Jak tak to napisz jaki jest realny i komfortowy c.w  główka +guma 7,5cm?

A ty który model poradziłbyś z tych dwóch Tx 684C c.w. 8-28g, czy Tx 714C c.w. 6-21?

Sorrki @sandał , nie było moją intencją sugerowanie oczywistych oczywistości  ;) . Ja , kiedy szukałem TX-a do nieco cięższych zastosowań , miałem podobne dylematy i bałem się trochę 684c/714c z powodu mocy . Dlatego stanęło na nieco przycinanej konstrukcji i jest dobrze bardzo  :D . Ale , kurcze , te 8 gr plus gumiś w dole może być tak średnio komfortowo . Ale ja do tego mam 10 lb w M1 . Pozdrawiam .

Wiem. nic sie nie stało. :) To napisz mi jaki ty masz kijek. I krótką jego chrakterystykę. I w jakich c.w główka +plus guma 7,5 cm kijek najlepiej pracuje i ewentualnie jaki największy komfortowy cieżar zastosowałes w nim?

Pozdrawiam

Mam ten blank wszystko co chciałbym Ci napisać napisał @kogut. Kij wg mnie jest niezwykle elektryczny bardzo dobrze na nim czuć branie.

Rozumiem ze jest bardzo czuły i elektryczny. A coś wiecej o tym blanku tzn. o Tx 684C. Wiem że kogut napisał swoje zdanie. I bardzo mu dziękuję za opinię. Napisz ty także swoje opinie o tym blanku. Jakimi gramaturami łowisz i jak sie sprawdza przy poszególnych zakresach c.w.  Jakim najwięcej cięzarem rzucałeś i co czułes na kiju? Chciałbym zebrać opinie wielu osób jakimi maksymalnie cięzarami rzucali. I wyrobić sobie zdanie. Bo wiadomo ze kazdy lubi inaczej łowic. Jeden na cięzko inny najlepiej na 70% mocy c.w kija.

Ciężko będzie pogodzić dół 8g i górę 28g. 684C faktycznie zaczyna się sensownie od tych 10g. Tak jak napisał kogut, najbardziej komfortowy zakres to główki 10-20g (wg mnie tak 22-24g jest jeszcze komfort). 25g + guma to już jego górna granica, potem można jeszcze ciężej poszurać po dnie ale podbicie już jest zbytnio tłumione przez zbyt mocno spolegliwy szczyt.

Ja do zakresu główek 6-14g mam 713S, powyżej tego sięgam po 684C ;)

Ten 684c na stronie producenta też jest opisany do 21g,to są te same konstrukcje różniące się długością.Ja łowię max 20g+guma ,moim zdaniem najlepiej pracuje w przedziale 10-18 +guma,kogut 12-26g.

A na stronie rodmasu Tx 684C ma dł.203cm i c.w. 8-28g. Mówisz że ten blank to jest to samo co Tx714C tylko różni ich dłogość? Tx 714C ma 215cm dł i c.w. według rodmasu

6-21g. Dziwi mnie czemu c.w. rodmas podaje różne do tych blanków. Czy to błąd i niedopatrzenie?

Ten 684c na stronie producenta też jest opisany do 21g,to są te same konstrukcje różniące się długością.Ja łowię max 20g+guma ,moim zdaniem najlepiej pracuje w przedziale 10-18 +guma,kogut 12-26g.

Skoro mówisz że najlepiej komfortowo pracuje ten kijek czyli Tx 684C od 10-18g plus guma ewentualnie 20g plus guma, to jaki  powinienem blank wybrać żeby połowic czasami cięższymi główkami tzn. takimi 25-28g plus guma. Ewentualnie 30 gram plus guma ale bardzo rzadko.

Rozumiem ze jest bardzo czuły i elektryczny. A coś wiecej o tym blanku tzn. o Tx 684C. Wiem że kogut napisał swoje zdanie. I bardzo mu dziękuję za opinię. Napisz ty także swoje opinie o tym blanku. Jakimi gramaturami łowisz i jak sie sprawdza przy poszególnych zakresach c.w.  Jakim najwięcej cięzarem rzucałeś i co czułes na kiju? Chciałbym zebrać opinie wielu osób jakimi maksymalnie cięzarami rzucali. I wyrobić sobie zdanie. Bo wiadomo ze kazdy lubi inaczej łowic. Jeden na cięzko inny najlepiej na 70% mocy c.w kija.

80 % czasu łowię na zaporówce głębokość 5 - 9 metrów. 

Główne gramatury dla tego jakich ja używam to koguty 12g do 26 g dla gum to 12-20 + guma 4 cale więcej nie potrzebuję.

Testów z maksymalnym cw nie robiłem, szkoda mi czasu.

Kij ubrany castingowo z wyżej wymienionym zakresie gramatur pozwala na agresywne podbicie przynęty z dużych głębokości - bardzo dobrze trzyma rybę i wypompuje każdego kabana.

Po braniu ryby czuć satysfakcję z dobrze wydanych 2 tysięcy. 

PS.Należę do gangu TX -owców w tytanach.

Dąbek sory za OT.

Skoro mówisz że najlepiej komfortowo pracuje ten kijek czyli Tx 684C od 10-18g plus guma ewentualnie 20g plus guma, to jaki  powinienem blank wybrać żeby połowic czasami cięższymi główkami tzn. takimi 25-28g plus guma. Ewentualnie 30 gram plus guma ale bardzo rzadko.

Największe możliwości ( uniwersalność) daje Ci blank TX 764 , pozostaje kwestia przycięcia do zadanych parametrów, 715 to już naprawdę mocny blank i trudno tu mówić o finezji, podobnie będzie z TX 765 . 714 machałem do 25g+ guma typu kajtek , kogut do 30g, praktycznie pełen komfort, sygnalizacja opadu zaczynała się od 8g.

Ubytek ok. 5 cm ze szczytu powodował ze kij zaczynał pracować od 10-11g. więc szczytowa część relatywnie czuła.

Wiem, że może mam mało postów i zbytnio nikt nie liczy się z moją opinią, ale powiem wam jedną rację, która kiedyś usłyszałem od osoby robiącej mi kije.

"Jak wkręcisz się w sandaczówki, to będziesz ze sobą nosił dwa kije na łódź". Jest to najlepsze rozwiązanie, żeby na prawdę komfortowe obsłużyć cały zakres przynęt.

O kurna jeden dzień nie zaglądałem i taki bajzel :lol:

Sandał łowiłem wcześnie TX684-C zakres główek dla gumy 7.5cm  bardzo komfortowo 15- 25g główka ,Da radę zejść niżej jak i  poprawnie łowić  30g ołowiu, ale rzuty już bardziej dostojne.

TX715 to już pała. 

generalnie jeśli chcesz łowić w pełnym komforcie gumami na 3-4" na główkach 8-12 ,jak i 20-30g ,,to najlepszym rozwiązaniem są dwie wędki.

Jam ma 3 kije jigowe na łódź  1) M1 10lb do maks 14g+10cm keitech  ,2) TX683 -C 12lb  10-20g +3-4"  i 3)  M1 MX72H 25lb 20-40g +gymy4-6" :)

Są tak dobrane abym na swoje konkretne łowiska zabiera maksymalnie dwa.

Wiem, że może mam mało postów i zbytnio nikt nie liczy się z moją opinią, ale powiem wam jedną rację, która kiedyś usłyszałem od osoby robiącej mi kije.

"Jak wkręcisz się w sandaczówki, to będziesz ze sobą nosił dwa kije na łódź". Jest to najlepsze rozwiązanie, żeby na prawdę komfortowe obsłużyć cały zakres przynęt.

Dziękuję za twój głos i opinię. Masz rację. Najlepiej mieć dwa kije na sandacza, a nawet trzy aby łowić komfortowo we wszystkich zakresach gramatur.