Skocz do zawartości

Dąbek 111 i skutki uzależnienia

Dąbek 111

Rekomendowane odpowiedzi

Może głupio to zabrzmi ale dlaczego ją odebrałeś?jak było ewidentnie widać że uszkodzona,mi też kiedyś taką kurier przywiózł z tym że wędka była kupiona w sklepie a ślady na tubie były ewidentnie od wózka widłowego(najechanie na tubę bo aż się opony odbiły).

Jeśli możesz to opisz co dalej?każdemu z nas może to się przydać na przyszłość(oby nie)

P.S-ja nie odebrałem.

Edytowane przez Raffaello

Paczki kurierskie przeważnie sa ubezpieczone na niższe kwoty niz 5000zl. Wysyłam wedki UPS lub DPD, tam sa ubezpieczenia do 500zl bez dopłaty, za wyższe kwoty zawsze sie dopłaca do kosztu wysylki. Nie sa to duze kwoty, do 1000zl ubezpieczenie bodajże +2-3zl, do 1500zl kolejne 2-3zl.

Ja ubezpieczam przesyłki zawsze na kwotę wyższa o 500zl niz wartość kija, bo wysyłam jako firma (działalność gospodarcza), a wtedy przy uszkodzeniu zwracają zadeklarowana kwotę ubezpieczenia ale netto (czyli przy deklaracji 1000zl, zwrócą 800).

Dwa razy mi połamali wedki w tubach, raz udało mi sie odzyskać kasę (500zl), drugi raz niestety nie...

Teraz do wysyłek załatwiłem sobie kartonowe tuby ze ścianka 10mm, wazy w chu... ale tir moze po tym przejechać ;)

Edytowane przez Żbiku
  • Like 1

Ważne, zeby nie odbierać i wypełnić formularz, jaki mają przy sobie kurierzy. Tak jest, jak się kupuje w firmach. Miałem podobną przygodę ze zlewem kamiennym. Chcieli mi wcisnąć pekniety zlew, żebym później reklamował, ale ja zadzwoniłem do sklepu i mi w sumie powiedzieli co mam zrobic. Wtedy kurier zwatpił i dał druk nieprzyjecia paczki z powodu uszkodzenia. To dopiero zaskutkowało, ze ja dostałem nowy zlew, a sklep otrzymał odszkodowanie od firmy kurierskiej.

Jak to wyglada z przesyłkami od osób prywatnych, to nie wiem, ale moze ktoś wie, to niech napisze. Temat ciekawy i na czasie.

• Like 1

Oświadczenie kuriera to podstawa do reklamacji.Jak już jest to zgłoszenie szkody w DPD.Potem Nas odeślą do firmy ubezpieczeniowej a Oni będą robić swoje dochodzenie.U mnie trochę to trwało kilka lat temu ale udało się odzyskać pieniądze.Ważne było aby pracownia wystawiła wstępny kosztorys wykonania kija.

Protokół wypełnia się tylko przy kurierze w momencie dostawy. Nie można mu także podpisać potwierdzenia odbioru przesyłki. Odstępstwo od tej zasady może być bardzo bolesne dla kieszeni.

Tylko, że kurier nie wyda przesyłki jeśli się nie podpisze odbioru :unsure:

Nie masz prawa. Masz prawo do zlozenia reklamacji w ciagu 7 dni od odbioru ale zeby otrzymac towar musisz najpierw podpisac. Jedynym odstepstwem od tego jest sytuacja kiedy uszkodzone jest opakowanie zewnetrzne. Wtedy jest spisywany protokol w obecnosci kuriera przed odbiorem i nastepuje sprawdzenie zawartosci.. Pomimo tego sa przewoznicy, ktorzy udostepniaja mozliwosc sprawdzenia towaru przed odbiorem np. Pocztex.

• Like 1

Nie masz prawa. Masz prawo do zlozenia reklamacji w ciagu 7 dni od odbioru ale zeby otrzymac towar musisz najpierw podpisac. Jedynym odstepstwem od tego jest sytuacja kiedy uszkodzone jest opakowanie zewnetrzne. Wtedy jest spisywany protokol w obecnosci kuriera przed odbiorem i nastepuje sprawdzenie zawartosci.. Pomimo tego sa przewoznicy, ktorzy udostepniaja mozliwosc sprawdzenia towaru przed odbiorem np. Pocztex.

Mądrze prawisz.

• 2 miesiące temu...

Matagi ma uchwyt zmontowany nawet nie czakałem na rowing ,który ma dojechać w poniedziałek i obsadziłem na graftowej tulejce ,którą dotaczałem aż idealo wypełniła luz :)

Wojetek na razie bez omotek, zabawę z spasingiem będę przeciągał na maksa.

Powinno pyć fachowe wzmocnienie ,bo wklejony na klin od dupy strony spigot, w ugięciu dość mocno napiera na ściankę.

Wędka w pierwotnej wersji była na monoblanku.

Stwierdzić ,że stosuję takie wzmocnienie ,to jednak nadużycie ,bo to mój pierwszy spigot :lol: ale wcale się nie chwaląc ,jestem z siebie zadowolony.

Sama omotka to jednak półśrodek ,który na razie daje radę,jak dojdzie węglowy rowing ,to jedak zastąpie nim omotkę,tak samo jak na części żęnskiej.

--------------------

@Dąbek111

Czy mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy w jaki sposób startujesz i zakańczasz rowingiem omotki czy wzmocnienie na łączu?

Robiłem z rowingiem rozne wzmocnienia na blankach ale nie omotki czy wykończenia na lakierowanym blanku. Wszystko co zrobiłem było poźniej szlifowane i lakierowane ponownie. Z omotkami na takie coś sobie nie mozna pozwolić? Jak to u Ciebie wyglada? :)

Edytowane przez trout master

W pierwszym cytowanym tekście jest mowa o montowanymna blanku uchwycie  Delfin,gdzie ewentualny luz należy wypełnić rowingiem węglowym lu tulejką grafitową.

Druga cytowana wypowiedź odnosi się do wzmocnienia złącza męskiego jak i żęńskiego  podczas montażu spigota.

Szczególnie gdy łączymy części po złamanym jednoskładzie.

Nigdzie nie pisałem o wykonaniu omotki z rowingu na przelotce. :)

Rzecz jasna ,że przed nawinięciem rowingu należy oczyścić wzmacniany odcinek blanku z lakieru.