Dąbek 111 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 No właśnie to jest najbardziej poszukiwana i istotna wiadomość w jaki sposób jest zbalansowany blank i w zasadzie można spoglądając na taką rękojeść mieć pewność że jak użycie korka białego flor będzie się wiązało z wydłużeniem rękojeści lub dodać jeden lub dwa plastry korkogumy otrzymamy zamierzony efekt. Jest to bardzo ważny punkt odniesienia i przystępując do budowy staram się sam ustalić różnymi zabiegami optymalną długość a informacje kolegów mają duże znaczenie do prawidłowego ustalenia tego optimum właśnie .Artur bez jaj.Przeciesz każdy składacz mając blank w łapie dojdzie do odpowiednich wniosków prędzej lub później.Im później tym więcej frajdy,bo to przeciesz frajda ,na równi z dobrabiem spisingu.Omotki i lakiej to jakby zło konieczne ,gdzie ciśnienie prawie opadło Przynajmniej ja tak mam.Dlatego nigdy nie zapisuję spasingów i parametrów o których mowa,zawsze to jakby nowe wyzwanie, nawet przy budowie 6-ej wędki na tym samym blanku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Takie dane są tylko informacyjne ale chętnie korzystam z nich aby mieć jakieś wyobrażenie o blanku . Naturalnie zawsze człowiek dojdzie do odpowiednich wniosków ale takie informacje są przydatne . Ja zakładam wszystko na sucho oraz podpinam kołowrotek i wtedy można się zorientować jaka długość rękojeści będzie właściwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby17 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Fajne kijki składasz. Podobają mi się Twoje kompozycje korka na rękojeści. Wszystko przemyślane i dobrane ze smakiem. A odnośnie Spacingu to mam podobnie. Nie zapisuję i za każdym razem dobieram indywidualnie do blanku, rękojeści, kołowrotka i zastosowania kijka. Nie robię tego zarobkowo więc czas mnie nie goni anie przyszły właściciel. Mnie to cieszy i choć mam składać po pracy parę tygodni to mam na to czas i dzięki temu mogę przetestować różne kombinacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROOS Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Mała brzytwa na okonie, od Rafała Jak są okonie to idą pięknie (przyłowów niestety nie było, ani garbusów)Zdjęcia robione o bieżącej porze - może w wolnej chwili będzie czas zrobić nową sesję w lepszym świetle 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Dzięki za fotki ,ja niestety nie zdążyłem ich zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROOS Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 a ja miałem zrobić je wcześniej, ale robienie zdjęć w ogóle poszło w odstawkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek60 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Witaj Rafał Z FX-a 701 jestem bardzo zadowolony, ale rozglądam się teraz za castem, ciut mocniejszym od niego.Miałby obsługiwać od 5-7 do 12g, +kopyto, czyli okoń na ciężko, sandacz na lekko.Czy pasowałby do tej gramatury M1 do10lb , opisany na 16 stronie, czy może coś innego?Sparowany będzie z MGX-em, długość najlepiej 2-2,13m PozdrawiamSlawek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Łowię ostatmio często castem właśnie na tym blanku MXS72L 10lb.Idealny pod zakres który podałeś.Najciężej to 14g+7" smukła guma, jeszcze w miarę komfortowo.Obrotówki 2-4 i wobki .Bardzo przyjemnie rzuca się tym kijkiem ,a t co potrafi zrobić z rybką to szaczka dymi.Przyłowy szczupaczków i sandaczy 60cm stają dęba na krótkim dyszlu i głupieją Blank oryginalnie ma 218cm ,ja swojego skróciłem z dołu o 3cm ,bo się w tubie nie mieścił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek60 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Czy do 5g+2"-3" lepszy będzie ten MXS72L, bo znalazłem też MXS69L (205cm), 90% to łowienie z łódki,jakie masz przy swoim przelotki, czy minimy wystarczą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 Czy do 5g+2"-3" lepszy będzie ten MXS72L, bo znalazłem też MXS69L (205cm), 90% to łowienie z łódki,jakie masz przy swoim przelotki, czy minimy wystarczą?Trudno powiedzieć,choć z racji długość 7'2" będzie się lepiej ładował w szczycie.5g+3" już pełen komfort przy rzutach ,przy 5g+2" (najniżej jakich używam) odległości już zadowalające.W klasie lekkich castów raczej nie ma kompromisu i ciężko dopasować blank obsługujący niżej jak 5g ,obsługujący 12g+guma.Są modele obsługujące świetnia gramaturę 3g+2" i niżej ,ale ich maks komfortu będzie w okolicy 10g całej przynęty.W zasadzie moje casty to raczej L niż UL gdzie jednak w/g mnie lepiej sprawdzi się spin,biorąc szczególnie pod uwagę zmienne warunki atmosferyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek60 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 Poniżej 5g nie mam zamiaru schodzić bo do tego mam FX-a ,powyżej 12g AvidaMF, praktycznie będę go używać do do 7 i 10g. Te 5 i 12 to tak "na wyrost" .MGX-a już kupiłem, i mam nadzieje że to będzie razem "śmigać".Jakie są średnice tych blanków tj. 7'2" a 6'9" (stopa,szczyt) i jakie przelotki poleciłbyś do tego blanku (lekkie no i nie zbyt drogie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 (edytowane) Polecam zbrojenie spiralne,gdyż blank fajnie pracuje szczytem i można zejść nisko rozmiarem i jednocześnie wagą zestawu.Polecam przelotki w rozmiarze od 6LN do 4l, Pomijając krańcową ekstrawagancję(fuji tytan )w/g ceny Phenix sic , Fuji alconit+sic.Fuji aluoxy +sic.W te ostanie mam zbrojone większość badyli znacznie mocniejszych Sławek co do średnic MHS69L dolnik 11,2mm szczyt 1,8mm MXS72L dolnik 11,7mm szczyt 1,8mm Edytowane 18 Grudnia 2013 przez Dąbek 111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek60 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 O to zbrojenie spiralne też miałem zapytać ale dzisiaj "zielona noc"-"zakrapiana"dalej na priva, jutro wracam do kraju PozdrawiamSławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wierzba Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Niejaka "Anusia " i CD Sunrise2013-10-18-1238.jpg2013-10-18-1181.jpg2013-10-18-1184.jpg2013-10-18-1186.jpg2013-10-18-1188.jpg2013-10-18-1189.jpg2013-10-18-1191.jpg2013-10-18-1192.jpgWitam gratuluje finezji chyba duszy artysty bo ze strony na stronę widać jak ewoluuje twój sprzęt i podnosi się poprzeczka. Mogę prosić o info odnośnie nitki ( brazik ) jaki producent i nr koloru bardzo fajnie się komponuje. życzę kolejnych udanych projektów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 (edytowane) Zimowa pora sprzyja realizacji projektów Pierwszy w nowym roku jast Phenix Mirage MF671-1 1-5lb i 1-4g .Kijek ma służyć do połowu białorybu na jigi ,ale moim zdaniem sprawdzi się znakomicie pod okoniami i kropaskami . Blank bardzo szybki jak na wykałaczkę o tych parametrach w szczycie 1,4mm w dole coś ok 7, waga blanku 24,5g, Wędka miała być jak najlżejsza ,więc na wstepie z Bartkiem zrezygnowaliśmy z metalowych pierścieni ozdobnych i tipetów na omotkach.Uchwyt KSKSS z przyciętym o 8mm gwintem i nakręcaną tuleją. Nigdy nie ważyłem swoich badyli ,ale tu z czystej ciekawości wizyta w sklepie pod blokiem.Nie wiem czy to dobry wynik ,waga pokazała 55g. Edytowane 14 Stycznia 2014 przez Dąbek 111 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Dąbek jesteś wstanie wrzucić zdjęcie ugięcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 55g,fiu,fiu,pięknie Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 (edytowane) Ładnie chyba masakrycznie mało waży ,jestem ciekaw czy przekroczyłeś 50 g aczkolwiek przelotki trzeba było jedwabiem pociągnąć Doczytałem teraz te 55 g , super Rafał , czapki z głów a pierścienie fabryczne do tych uchwytów są plastikowe ale w korku szlachetniej to wygląda Edytowane 14 Stycznia 2014 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Acho Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Wiedziałem, że będzie dobrze, ale nie sądziłem, że będzie aż tak dobrze . Rafał wykonałeś zadanie w 110%, wszystko zgodnie z ustaleniami i wyszło dużo lepiej, niż zakładałem. Kijek będzie pięknie współgrał z Soare 2000, łączna waga zestawu to 215gr... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SilesianPerch Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Wiedziałem, że będzie dobrze, ale nie sądziłem, że będzie aż tak dobrze . Rafał wykonałeś zadanie w 110%, wszystko zgodnie z ustaleniami i wyszło dużo lepiej, niż zakładałem. Kijek będzie pięknie współgrał z Soare 2000, łączna waga zestawu to 215gr... .nie dość, że skopiowałeś mój pomysł na SUL (super-ultra-light'a) to jeszcze młynek mój Ci się spodobał?!? a tak poważnie to super kijaszek wygląda, Rafał go dopieścił na cacy, mam nadzieję, że dasz chociaż raz sobie rzucić...? p.s.mój kijek z kołowrotkiem waży...204 gramy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 (edytowane) 10g 20g 30g 60g 90g Hol szczupłego 80cm ,który zeżarł zdobycz Edytowane 14 Stycznia 2014 przez Dąbek 111 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Dzięki za zdjęcia, fajny patyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Super kijek, wykonanie pierwsza liga!waga szok Sam skladam teraz kruciaka okoniowego jednak nie wiem czy uda sie zejsc do 60 gr.pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Super kijek, wykonanie pierwsza liga!waga szok Sam skladam teraz kruciaka okoniowego jednak nie wiem czy uda sie zejsc do 60 gr.pzdr.Dasz radę .W sumie dużo zależy od blanku.Wychodzi ,że jak blank do 30g to jest to wykonalne .Przelotki PB minima od Match 16 do 3W to PB micro z cyrkonowym wkładem, uchwyt j/w .korek floor zakończony cienką korkogumą.Brak metalowych pierścieni penie sporo wnosi ,a raczej zabiera.Miałem dylemat czy wstawiać oryginalne plastikowe zaślepki i stanęło na dotoczeniu z lekkiej korkogumy.W sumie jak się zastanawiam to jedyne z czego można ująć wagi,to zwykła nakrętka SKSS zamiast tulei ,bez korka za uchytem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Dasz radę .W sumie dużo zależy od blanku.Wychodzi ,że jak blank do 30g to jest to wykonalne .Przelotki PB minima od Match 16 do 3W to PB micro z cyrkonowym wkładem, uchwyt j/w .korek floor zakończony cienką korkogumą.Brak metalowych pierścieni penie sporo wnosi ,a raczej zabiera.Miałem dylemat czy wstawiać oryginalne plastikowe zaślepki i stanęło na dotoczeniu z lekkiej korkogumy.W sumie jak się zastanawiam to jedyne z czego można ująć wagi,to zwykła nakrętka SKSS zamiast tulei ,bez korka za uchytem.Jest tak jak piszesz blank 21gr, minimy od 16 do 3. flor na rekojesc wlasnie sie klei:)jedyny mankament to uchwyt dps ( nie podpasowały mi skss-y) a to już 22gr po przycięciu.no i rękojeść nie będzie dzielona ale dolnik krótki 17 cm. Za parę dni będzie gotowy kij to się pochwalę może się uda... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi