Skocz do zawartości

Dąbek 111 i skutki uzależnienia

Dąbek 111

Rekomendowane odpowiedzi

"Siermiezne" konstrukcje :)

Ja bym jednak bardziej określił je jako "ascetyczne" konstrukcje :)  Lekkie to, delikatne przelotki, blank w dolniku grubości papierosa.... Nawet pianki zgrabne niewielkie, uchwyt skss16 z zaślepkami z pianki. Zdjęcia zdecydowanie pogrubiaja wizualnie uchwyt i gałkę, w rzeczywistości wygląda to wręcz subtelnie.

Wagę podam jutro. Wyważenie przy kołowrotku 260g przypada idealnie na górnym uchwycie skss-a.

ziuta

• Like 1

Kurcze, chciałbym zobaczyć u kogoś taki patyk ubrany w prosty kawałek naturalnego korka i dwa pierścienie przesuwne na tym korku. Coś takiego jak tutaj kiedyś Daniel Tanona pokazał, tylko proporcjonalnie do klasy blanku odchudzone:

post-45567-0-63931400-1391036364_thumb.jpg

To jest moim zdaniem prawdziwa prostota i minimalizm - wędka składa się praktycznie z dwóch elementów, blanku i korka, nie licząc przelotek i pierścieni :) Zastanawiam się dlaczego teraz nikt tak nie robi...

Kurcze, chciałbym zobaczyć u kogoś taki patyk ubrany w prosty kawałek naturalnego korka i dwa pierścienie przesuwne na tym korku. Coś takiego jak tutaj kiedyś Daniel Tanona pokazał, tylko proporcjonalnie do klasy blanku odchudzone:

To jest moim zdaniem prawdziwa prostota i minimalizm - wędka składa się praktycznie z dwóch elementów, blanku i korka, nie licząc przelotek i pierścieni :) Zastanawiam się dlaczego teraz nikt tak nie robi...

Jak patrze na to foto to też się zastanawiam - poezja :) 

Poezja poezją ale pierścienie na korku lubią się rozsuwać ,kołowrotek czasami się przesunie lub przekręci i powoduje to pewne niedogodności , uchwyt jest niestabilny i chyba dlatego nikt teraz tak nie robi .Ludziska jednak wolą prosty DPS który potrafi zapewnić troszkę komfortu . Kiedyś nagminnie budowano tak matchówki teraz nikt już tak nie robi . Po prostu lepsze wyparło gorsze i taka kolej rzeczy i niech tak będzie.

• Like 3

Poezja poezją ale pierścienie na korku lubią się rozsuwać ,kołowrotek czasami się przesunie lub przekręci i powoduje to pewne niedogodności , uchwyt jest niestabilny i chyba dlatego nikt teraz tak nie robi .Ludziska jednak wolą prosty DPS który potrafi zapewnić troszkę komfortu . Kiedyś nagminnie budowano tak matchówki teraz nikt już tak nie robi . Po prostu lepsze wyparło gorsze i taka kolej rzeczy i niech tak będzie.

Artur na to jest patent.Swego czasu miałem Gloomisa z pierścieniami Pbay.Wystarczyło dolny pierścień lekko potraktować klejem(oczywiście w pierwszej kolejności należało ustawić pierścień pod kołowrotek-chodzi o wyważenie)  praktycznego i szybszego mocowania kołowrotka póki co nie widziałem.Przy okazji pierścienie pbay-a były ciepłe bo z tworzywa.

Ja posiłkowałem się taśmami samoprzylepnymi bo zakładałem różne kołowrotki i nieraz trzeba było zrobić "dłuższą" rękojeść, ale to wszystko są jakieś półśrodki i komfort nędzny :) Przyklejając pierścień nie ma już możliwości regulacji punktu przymocowania kołowrotka . Podczas holu kilka razy zdarzyło się że kołowrotek się poluzował a chyba raz nawet mi wypadł z pierścieni co całkowicie dyskwalifikuje taki uchwyt . W kącie stoi do przeróbki matchówka kolegi w której chce wymienić uchwyt .Konstrukcja bardzo już sędziwa ale kolega ją lubi i gdyby nie te pierścienie to byłaby najlepszą wędką na świecie   :) .....jest szansa . Józek ...argument o szybkości mocowania ....hmmmm te kilka sekund na dokręcanie już jestem w stanie poświęcić ale mam pewność że kołowrotek nie wypadnie ale masz rację szybkość jak najbardziej ale czy praktyczność ?

Edytowane przez mrWhite7

Artur na to jest patent.Swego czasu miałem Gloomisa z pierścieniami Pbay.Wystarczyło dolny pierścień lekko potraktować klejem(oczywiście w pierwszej kolejności należało ustawić pierścień pod kołowrotek-chodzi o wyważenie)  praktycznego i szybszego mocowania kołowrotka póki co nie widziałem.Przy okazji pierścienie pbay-a były ciepłe bo z tworzywa.

Takie same rozwiązanie miał pierwszy DIA FLASH Shimano.

Mega wygodne.Wad np w postaci luzowania,przesuwania etc nie odnotowałem.

:)

• Like 2

• 3 tygodnie później...

Dzięki Panowie.

Artur ,pierwszy to FX862

Friko

Krótszy w większości bez tulei, jedynie burnt jast na niej.Waga FX862 to 142g, przy rękojeści 26.5cm od stopki młynka 270g.Wyważenie na początku fore.Myśle,że wagę znacznie podnosi nakręcany Fore.

FX902 waga 136g ,większość na tulei ,oprócz wiadomo krańcowych korkogum.Długość dolnika od stopki młynka 29cm.