Skocz do zawartości

Dąbek 111 i skutki uzależnienia

Dąbek 111

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki panowie za słowa uznania Embarassed

hhary1 ,ja widziałem Twoje wędeczki też są piękne, szkoda ,że dawno nic nie wstawiałeś,ale za to pewnie rybek połowiłeś :mellow: Bo ja w minionym roku bardzo mało czsu spędziłem nad wodą :wacko: Ale teraz uzbrojony po zęby nadrobię :D

Salmon1977 ,nie chcesz się zamienić.Wiesz na co :lol:

No :unsure: Tak jakoś poleciało przez zimę.Już wszytkie swoje wymieniłem na hand made ,a i paru kumpli pozazdrościło i też chcieli :mellow:

Teraz czas na ryby.Jeszcze tylko jeden bidulek stoi w kącie ,ale to na czerwcowe łowy :D Jest jeszcze jeden ,porwany z suszarki pod moją nieobecność, tak się spieszyło gościowi na kropki.Fajniutki HS9600-2MHX ,z potencjałem do wielu zastosowań.Jak dorwę kolesia ,to wrzucę fotki.

• 2 miesiące temu...

W zgodzie z tezą ,że i w wędkarstwie należy się rozwijąć jak w każdej innej dziedzinie ,postanowiłem swoje łódkowe kijki zamienić na jednoskłady a przy okazji spróbować swoich sił w lekkim castingu,bo to za.....sta sprwa która wciągnęła mnie bez reszty.W celu zakupienia realizacji postawionych sobie celów udałem się na wycieczkę do Gdańska zaopatrzyć się w grafitowe pręty :mellow: Przy okazji jeden castmaniak z drugiego końca Polski też zapragnął być posiadaczem UL casta z pod znaku ptaszyska na P,wiec założeniem było wrócić z garścią blanków a dokładnie z dwoma :D W zasadzie pod uwagę były brane dwa modele 701 lub 661. Wybór padł na FX701.Południowy castmaniak tradycyjnie zbrojony górą i koniecznie rękojeść w kawałkach.Mój z kolei tradycyjnie spirala i rękojeść w kształcie wałka do ciasta :unsure:

Nie powiem ,problemy były dwa co najmniej ,nigdy nie zbroiłem casta górą i rękojeści dzielone też nie mój klimat,więc jakieś wyzwanie jednak było.Od łukasza wróciłem tego dnia z jednym Fx-em, po tym jak mi pokazł blank w tej samej klasie z serii K2.Normalnie wymiękłem i musiałem się z tym przespać.

Finał taki ,że na suszarce kręci się castmaniakowy FX a w centralnym miejscu salonu ,czyli jego narożniku czeka w kolejce TX682 :mellow:

Nie wiem czy sprostałem wymaganiom ,okaże sie w boju B)

post-4734-1348917249,9329_thumb.jpg

post-4734-1348917250,0829_thumb.jpg

post-4734-1348917250,2526_thumb.jpg

post-4734-1348917250,3847_thumb.jpg

post-4734-1348917250,6033_thumb.jpg

Nie żebym straszył, ale nie polecam pozostawiać silniczka bez nadzoru. Potrafią się spalić aż miło, mówię zupelnie poważnie.

Zastanawiałem się, czy to bezpieczne, bo moje silniczki strasznie się grzeją, ale zostawiałem na noc, czy nawet na dzień, jak byłem w robocie.

Nie wiem jak to godzisz, bo lakier minimum te kilka godzin musi zasuwać na obrotach.

EDIT:

Wędeczka fajnie zaczyna wyglądać.

Z tymi silnikami to nie jest tak ,że wychodzę i są bez nadzoru przez kilka godziń ,co najwyżej na ostatnią godzinkę lub dwie pod okiem żony.

Kijek po drugim lakierowaniu stoi w kącie i dojrzewa do zdjęć aż lakier stwardnieje.

Zabrałem się tym czasem za TXa ,rękojeść wytoczona i sklejona .jak klej mocniej złapie to wrzócę fotki.Szkoda ,że mam do dupy aparat bo w realu wyglądają bardziej smakowicie :(

Prace nad docelowym kijkiem okoniowym ukończone.Z uwagi ,że okoń jest najczęściej poławianą rybką na moich łowiskach ,więc zasługuje na coś specjalnego :mellow:

TX682 1/32-1/4 oz 2-10lb. Podwójna radocha bo właśnie dotarł curado 51E,zamówiony na ebay pod wspomnianą wędeczkę.

Dolna część rękojeści dł 20cm kombinacja burnta na tulei poliuretanowej z korkogumą różnej maści.Przelotki Fuji micro 6-4.5.

Nić ,powiem eksperyment,prezent od Artura @Ark70 ,ktrz stwierdził że będzie pasował do specyficznej faktury blanku,i moim zdaniem miał rację :D

post-4734-1348917268,9027_thumb.jpg

post-4734-1348917269,0119_thumb.jpg

post-4734-1348917269,0743_thumb.jpg

post-4734-1348917269,1265_thumb.jpg

post-4734-1348917269,224_thumb.jpg

cd

Normalnie brak mi słów aby go opisać .Lekki jak piórko,czułu niemożliwie o pieknym progresywnym ugięciu.

W planech w niedługiej przyszłości mocniejszy braciszek TX684 ;)

I chyba koniec poszukiwań na dłuższy czas Łukasz z Rodmas ,stwierdził ,że nic lepszego nie wymyślą a przynajmniej nie wprowadzą w Phenixie przez kilka lat :wacko:

post-4734-1348917269,3049_thumb.jpg

post-4734-1348917269,3941_thumb.jpg

post-4734-1348917269,4669_thumb.jpg

post-4734-1348917269,5579_thumb.jpg

post-4734-1348917269,6234_thumb.jpg