kamildarbanski Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Fajny ten mój kijek wyszedł; ) a jak wygląda waga gotowego kina bo nie mam u siebie takiej wagi żeby zważyć; ) juz czekam na niego pod drzwiami; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Chyba nawet wiem dla kogo ten FX 702, naprawde piekna robota, szacunek za warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Jak zwykle piękna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Swietnie jak zwykle Co to za nitka Rafal bo rewelacyjnie wyglada? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Dięki wielkie za łaskawe oko Waga FX 88g, M1 125g. Nitka z Rodmas ,chyba biorą z Phenixa w dużych szpulach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 ho ho ho 88 gram pioro:) obstawialem kolo 100+ a tu taka niespodzianka:) najlzejszy kijek ze wszystkich jakie posiadalem:) Rafale a taka jeszcze malutka prosba do Ciebie co tam za kreciolek zapiac zeby gralo jedno z drugim bo musze krecka dokupic:) ile wagowo powinien pi razy drzwi miec:)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 ho ho ho 88 gram pioro:) obstawialem kolo 100+ a tu taka niespodzianka:) najlzejszy kijek ze wszystkich jakie posiadalem:) Rafale a taka jeszcze malutka prosba do Ciebie co tam za kreciolek zapiac zeby gralo jedno z drugim bo musze krecka dokupic:) ile wagowo powinien pi razy drzwi miec:)?1000-2500 ,wagowo , ok 200g będzie bajkowo ale do 250g też ujdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 wobec tego teraz krecka poszukiwac trzeba:) odezwij sie na priva lub na tel jak paczuszke wyslesz:) pozdrowionka Rafal za kawal dobrej roboty dziekoweczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikuś Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Przyjemnie popatrzeć i bez tego podpisu widać że to Twoja robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Pięknie Rafał , pięknie ! A miałeś kiedyś w łapkach 702-1 ? Jak ma się do 701-1 ? Czy ta mocniejsza góra idzie w parze z większą średnicą tipu ? I czy zwiększenie cw. w górze powoduje jednocześnie podniesienie dolnej granicy czułości zakresu obsługiwanych przynęt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Pięknie Rafał , pięknie ! A miałeś kiedyś w łapkach 702-1 ? Jak ma się do 701-1 ? Czy ta mocniejsza góra idzie w parze z większą średnicą tipu ? I czy zwiększenie cw. w górze powoduje jednocześnie podniesienie dolnej granicy czułości zakresu obsługiwanych przynęt ?Nie nie miałem ,pewnie dlatego że nie ma takiego blanku w Phenixa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Dlatego pewnie puścili takie do wrocławskiego Krokodyla . Albo tak opisane przynajmniej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszDDZ Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 w krokodylu sa tylko tak poopisywane przez rodbuildera. Sa to poskracane blanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Mateusz , jeśli wędki mają rzeczywiście 7' , a pewnie mają , to z czego mieliby je skracać ? Z DF-a ? Nie wydaje mi się ... To pewnie znowu , tak jak pisał Rafał , blanki których nie ma . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszDDZ Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 tx611mltx611mh?z tego co wiem 611MH to skrocona spiningowa 714. Macałem pytałem i taką dostałem odpowiedź. Tak szczczerze to nie wiem po co taki zabieg, ale "nowość" jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszDDZ Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 co do pozostałych blanków dostałem taką samą odpowiedź od sprzedawcy. Specjalnie jechałem do Wrocławia na macanko i przepytywanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Bez problemu można wymodelowac blank 7' 8lb z FX761 ,który ma ściankę w dolniku o 50% grubszą od FX701,.Sam planuję właśnie sobie strugnąc z tego modelu takie 220cm w jednym kawałku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 (edytowane) Aaa , dobra ! Umknął mi zupełnie 761-1 . Teraz gra . Pardonsik .Pan takiego wystruga - pan pokaże . Takie 7'2" byłoby fajne do kompletu . Edytowane 24 Stycznia 2015 przez malinabar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sandał Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Witaj Dąbek.Powiedz mi czy orientujesz się w blankach phenixa K2 ?Chodzi mi o jakiś fajny blank sandaczowy z serii TX. Powiedz mi który będzie najbardziej uniwersalny.Pisałeś że robiłeś TX683C. Czy możesz powiedzieć jakie przynęty on obsługuje. Chodzi mi główieo jigowanie. Z jakim obciażeniem można główkami rzucać. Dolna i górna granica. I jak ten kij się zachowuje.Jeśli masz wiedzę na temat innych kijów sandaczowych z serii TX to prosze cię opisz te które jeszcze znasz.I podaj jakimi gumami z obciążeniem można rzucać(dolna i górna granica realna) oraz napisz jakie sącharakterystyki tych kijów. Czy jest to np. sztywna pałka czy np. kij się poddaje i ładnie ugina i jest taki ciepły.Jaki byś z tej serii polecił. No i jeszcze powiedz jak jest z tzw. czuciem brań ryby. Czy faktycznie są to najczulsze kije.Z góry dziekuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Extra .Tak postawione pytanie wymagałoby elaboratu na temat każdego blanku ,który zbroiłem,.O większości konstrukcji było już sporo na forum, więc prościej byłoby ,gdybyś napisał ,na jakiej wodzie chcesz łowic i jakimi przynętami Generalnie blanki są bardzo czułe,osobiście czulszych nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sandał Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Witaj Nie chodzi o jakies ogromne laboraty. Ale o parę zdań. Bo ja nie mam kompletnie pojęcia jak one chodzą, czy mocniej sie uginają czy tez są jak kołek sztywne.Zwazywszy, że blanki są bardzo drogie to nie ma miejsca na złe wybranie blanku i dobieranie metodą prób i błędów. Bo po prostu nie mam na to pieniedzy. Dlategozwróciłem się o pomoc do ciebie bo zbroiłeś te blanki, moze na nie łowiłeś lub je macałeś lub znasz opinie o nich. Ja ich kompletnie nie znam. A chciałbym jakiś bardzofajny blank sobie dobrać. A nie chcę wybierać na chybił trafił. I nie ma też informacji na temat tych blanków. Chodzi mi o informację taką z tzw. testów nad wodą.Amerykańskie blanki tez mają trochę zaniżony ciężar wyrzutowy. Miałem juz wiele amerykańskich blanków innych firm i potwierdzam że są niedoszacowane. Dlatego tutajwolę dopytać mądrzejszych i tych co akurat mieli do czynienia z tymi blankami. Dla mnie każda informacja bedzie bardzo cenna, gdyż za wiele jej nie ma o tych blankach.Łowię głównie na Odrze. Głebokość od 2,5 - 8m. Czasem na zbiorniku zaporowym, Głębokości od 2,5- 14m. Chodzi mi o taki blank uniwersalny. Łowię głównie gumami i kogutami. Interesowałby mnie zakres obsługi c.w. od 8- 30gram. Ale realne. Nie tabelaryczne niedoszacowane.Zastanawiałem się nad blankami stricte pod sandacza: TX-683ML-C dł. 203cm (4-12lb) c.w. 6-18gTX-714MH-C dł. 215 cm (6-18lb) c.w. 6-21gTX-763ML-C dł. 228cm (4-12lb) c.w. 5-21gChciałbym taki powiedzmy długości około 2m. Czy mozna je u dołu przycinać? Czy to wpłynie negatywnie na charakterystyke blanku? Oraz czym się różnia blanki castingowe od spiningowych K2. Na stronie rodmasu takie są. Czy mogę blank castingowy uzbroić tradycyjnie i używać z normalnym kołowrotkiem nie robionym pod multiplikator?Proszę doradź w sprawie tych blanków. Albo zaproponuj jeszcze jakis inny fajny kijek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Sorrki za offa , ale przebrnij cierpliwie przez cały wątek Dąbka i Rodmasa , a znajdziesz tam wiele odpowiedzi na nurtujące cię pytania . Wyszukiwarka oddaje też nieocenone przysługi . A nie mając możliwości pomacać blanków live , czy też gotowych wędzisk , zawsze kupujesz/zamawiasz troszkę w ciemno . No risk - no fun . I ciężko chyba o uniwersał obsługujący tak szerokie spektrum gramatur w tak specjalistycznych bankach , jakimi są TX-y . Wiem , bo sam przerabiałem temat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olek520 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Podana przez ciebie rozpiętość cw sugeruje ze powinien być to raczej 684c. Jak masz blisko do kato zapraszam na oględziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sandał Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Sorrki za offa , ale przebrnij cierpliwie przez cały wątek Dąbka i Rodmasa , a znajdziesz tam wiele odpowiedzi na nurtujące cię pytania . Wyszukiwarka oddaje też nieocenone przysługi . A nie mając możliwości pomacać blanków live , czy też gotowych wędzisk , zawsze kupujesz/zamawiasz troszkę w ciemno . No risk - no fun . I ciężko chyba o uniwersał obsługujący tak szerokie spektrum gramatur w tak specjalistycznych bankach , jakimi są TX-y . Wiem , bo sam przerabiałem temat .Przebrnąłem cierpliwie przez wszystkie wpisy od poczatku w tym temacie. Poswięciłem na to sporo czasu oraz ogólnie w internecie szukałem ale generalnie niewiele jest informacji znalazłem. Gdybym wiedział to nie musiałbym pytać. Dzięli za twoje info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sandał Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Podana przez ciebie rozpiętość cw sugeruje ze powinien być to raczej 684c. Jak masz blisko do kato zapraszam na oględziny.Dzieki za zaproszenie, ale do Katowic mam 275km. Patrzyłem na blank TX 684C on ma c.w. 8-28g. Obawiam się że realnie pewnie mozna nim obsługiwać gumy 7,5cm z główkami do 40-45g. I że może być sztywny jak kołek. Ja najczęściej łowię główkami do 30g. Ewentualnie 35g ale to rzadziej. Jeśli masz ten blank to powiedz mi jakie realnieon gramatury i gumy obsługuje do górnego limitu. Na tych danych z tabeli nie bardzo chcę polegać. Bo juz się naciąłem przy innych blankach amerykańskich że mozna nimi było rzucać 10gram więcej niż podawali. A jak masz inny model TX to go opisz jak pracuje, czy jest ciepły czy sztywny jak kołek. I jakimi gramaturami można rzucać.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi