Skocz do zawartości

Dąbek 111 i skutki uzależnienia

Dąbek 111

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo zacnie wygląda ten kijaszek .W końcu Rafał kiedy sobie sprawisz wagę ?, bo dowiedziałbym się w końcu ile ważą twoje cukiereczki. Ten kijek wygląda typowo na twój "standard" t.zn. Reargrip w granicach 17 cm oraz 16stka uchwyt cięty o 1 cm .Napisz jak kij się wyważył ? i czy robiłeś na tulei poliuretanowej ? Twoje kijaszki są tak charakterystyczne że trudno e pomylić z pracami innych forumowiczów. Staranie, ładnie ,lakierowanie super i projekt na 5. Brawka i trzymaj poziom

Dzięki Artur. :) Nad wagą faktycznie muszę pomyśleć. Z uwagi na długość kija , tym razem reagrip, 19cm na tulei poliuretanowej,prelotki PB minima LV 20-4 +Fuji PMCST 4.5 z uwagi na wysokość pozostałych.Uchwyt faktycznie 16 przycięty o ok.1,2cm pod kręcioł rozm. 1000 . Wyważony idealnie pod korbę o wadze 200g tzn. środek ciężkości ,na początku szpulki patrząc od stopki.

Bo ostatecznie to człowiek łowi - nie wędka i jak się dobrze przyglądnąć temu to większość dyskusji o wyższości tej czy innej długości, mocy i cw oczywiście w rozsądnych granicach jest psu na budę a ogólna poręczność i wygoda są bardzo dużą konkurencją dla indywidualnych upodobań i najczęściej przegrywają z nimi.

I dobrze B)

Mam znajomych ,którzy z łodzi łowią z powodzeniem kijami 270cm i dla nich są wspaniałe.Moim skromym zdaniem to kwestia tylko nawyku i przełamania się .Ja też zaczynałem łódkowe łowy z długasami ,bo w zasadzie najpierw się nabywa jednostkę pływającą a później zmienia arsenał,chyba że jest inaczej to mnie sprostujcie.Krótszy kij jest na łodzi poręczniejszy .Co innego łowienie z brzegu, tu oprócz przyzwyczajeń ważną rolę odgrywają warunki łowiska.Na "mojej" Wiśle mógłbym łowić w zasadzie kijem 7' ,tylko jest jedno ale, podczas prowadzenia gumy na napływie niedozaakceptowania jest leżąca na wodzie zbyt duża ilość linki.

Rekin 175 w ofercie Phenixa jest cała gama blanków z serii elixir choćby taki FX 801 lub 802 ,jeśli wchodzi w grę gumak na główce 6g i więcej to ten drugi będzie OK :)

Rekin 175 w ofercie Phenixa jest cała gama blanków z serii elixir choćby taki FX 801 lub 802 ,jeśli wchodzi w grę gumak na główce 6g i więcej to ten drugi będzie OK :)

Dzięki , wybór padł na FX 802-2 . A kto go będzie zbroił oto jest pytanie choć mam jeszcze czas .

Dzięki , wybór padł na FX 802-2 . A kto go będzie zbroił oto jest pytanie choć mam jeszcze czas .

świetny wybór ale jak z brzegu rozważ jeszcze FX862-2.Miałem oba w ręku i korzystniej dla mnie wypada ten dłuższy.Pokonał bolka 80cm :P .I sandaczach 60 i szczupakach nie mówię :) .

świetny wybór ale jak z brzegu rozważ jeszcze FX862-2.Miałem oba w ręku i korzystniej dla mnie wypada ten dłuższy.Pokonał bolka 80cm :P .I sandaczach 60 i szczupakach nie mówię :) .

Wiesz tu kieruję się długością FX802-2 ma 2.44 m dla mnie wręcz idealnie , ale myślisz że z przyłowem FX802-2 będzie wyglądał bardziej blado na rzecz FX862-2

I na jaką korzyść lepiej wypada FX862-2 ?

Edytowane przez rekin175

Mam FX 862-2 a kumpel ma FX802-2.Łowiłem jednym i drugim.Jest dłuższy, czyli zasięg rzutu np.paprochem czy główką 5-6g ma większy, amortyzacja ryby jest bardziej pod kontrolą bo jednak jest dłuższy, na moje oko 862 jest trochę mocniejszy od 802, tzn. więcej można powalczyć z mocniejszą rybą, jest chyba trochę bardziej cięty, zresztą na stronie Rodmasa jest opisany jako ex.fast a 802-fast.

Jakbyś chciał np łowić klenie czy jazie to myślę że z dłuższego dalej poślesz pchełki i inne robactwo a i walka z rybą na więcej pozwoli.

Z kolei FX 802-2 jest zgrabniejszy i bardziej operatywny na łódce.Jak też dużo łowisz na łódce to jednak bardziej 802.

Wybacz jak zrobilem CI mętlik w głowie, ale czasem warto się zastanowić jakie wybrać preferencje bo to prowadzi do tego, że tracisz umiar w zakupach i nie wiesz co masz za szafą :) .

Muszę wam podziękować Jozi i Dąbek111 po stokroć ! z waszych opisów zdecydowanie lepszym wyborem dla mnie będzie FX862-2 . łowię tylko z brzegu zdecydowanie wolę szybki kij i jeżeli jest jak opisujecie w co nie wątpię to będzie to raczej mój ideał , tylko boję się choroby " Phenix" jak raz posmakuję a czeka mnie jeszcze sandaczówka . :) , reasumując zmieniam decyzję na FX862-2 koniec kropka ! raz jeszcze dziękuję .

Muszę wam podziękować Jozi i Dąbek111 po stokroć ! z waszych opisów zdecydowanie lepszym wyborem dla mnie będzie FX862-2 . łowię tylko z brzegu zdecydowanie wolę szybki kij i jeżeli jest jak opisujecie w co nie wątpię to będzie to raczej mój ideał , tylko boję się choroby " Phenix" jak raz posmakuję a czeka mnie jeszcze sandaczówka . :) , reasumując zmieniam decyzję na FX862-2 koniec kropka ! raz jeszcze dziękuję .

Słuszkie wybrałeś.Ja łowię nim okonie na żyłeczce 0,12 i 2g+twisterek 3cm, a jak trzeba toplećka techron 0,08 i 5-6g +gumki 5-6cm.Bajka w łowieniu :) .

Raczej uzbrój go w tytany :) .