Skocz do zawartości

Dąbek 111 i skutki uzależnienia

Dąbek 111

Rekomendowane odpowiedzi

Aaaaa. Myślałem że już takie operacje przeprowadzałeś.

Gdzieś czytałem że ktoś wykonuje omotki rowingiem (jak Shimano w swoich niektórych sławnych patykach) ale nie wiem jak się za to zabrać mając wykończony blanku i nowki przelotki na nim. Pewnie w produkcji robią to przed finalną warstwą zewnętrzną.

Wzmacnianie złącz widziałem też w muchówkach Sage wiec na pewno jest to świetne rozwiązanie. Musze tylko pomysleć jak z nim startować i go zakańczać.

Aaaaa. Myślałem że już takie operacje przeprowadzałeś.

Gdzieś czytałem że ktoś wykonuje omotki rowingiem (jak Shimano w swoich niektórych sławnych patykach) ale nie wiem jak się za to zabrać mając wykończony blanku i nowki przelotki na nim. Pewnie w produkcji robią to przed finalną warstwą zewnętrzną.

Wzmacnianie złącz widziałem też w muchówkach Sage wiec na pewno jest to świetne rozwiązanie. Musze tylko pomysleć jak z nim startować i go zakańczać.

Wykonalne jest na pewno.

Ciężko jest wystartować i kończyć jak nicią tradycyjną.

Ja startuję w ten sposób,że taśmą przyklejam początek włókna węglowego,następnie nawijam ją na interesujący mnie odcinek(wcześniej oczyszczony z starego lakieru i przesmarowany tuż przed operacją żywicą).Na końcu,tuż za wzmacnianym odcinkiem ponownie przyklejam końcówkę rowingu samą taśmą.

Obie końcówki są suche ,nie przesączone żywicą(mają ok 1-2cm. wzmacniany odcinek ,pokryty rowingiem ponownie przesączam żywicą,którą nanoszę twardszym pędzelkiem ,zbierając jej nadmiar.Na koniec wygładzam kawałkiem zwykłej folii i zostawiam do wyschnięcia. Po wyschnięciu zdejmuję taśmę,a wystające suche końcówki docinam ,przesączam żywicą i wygładzam folią.

Przelotkę można zapewne omotać w podobny sposób,a najistotniejszym byłoby idealne przesączenie nici i wypełnienie żywicą wszystkich wolnych przestrzeni ,szczególnie wzdłuż stopki. 

"Przelotkę można zapewne omotać w podobny sposób,a najistotniejszym byłoby idealne przesączenie nici i wypełnienie żywicą wszystkich wolnych przestrzeni ,szczególnie wzdłuż stopki".

---------

Ogólnie, wiecej zabawy niż z nicią ale rzeczywiście jest to wykonalne.

Podejrzewam że trzeba zaczynać poza stopką, wyjechać do miejsca zagięcia przelotki i zjechać rowingiem poza miejsce gdzie zaczynałem oczywiscie wszystko przesączając żywicą.

Podobnie ze złączem. Nie da sie zacząć od krawędzi wiec tylko tak jak z przelotką. Po stwardnieniu obciąć końcówkę tak jak pisałeś i ponownie wykończyć żywicą na top.

Jestem tylko ciekaw jak gruba warstwa musi być tego rowingu. Patrząc na omotki jedwabne chyba szaleć nie ma potrzeby. ;)

Dzięki za podpowiedź. Coś bede ćwiczył przy najbliższej okazji. :)

Niestety nie łowiłem.

Fajnie powinien chodzić od 8g skupionej masy do 25 może 30g.Świetny blank pod szczupaka na lekko i bolenie.co nie oznacza ,że brak mu szybkości i dynamiki.Głównie pod twarde przynęty ,jak woblery i złom,ale myślę ,że gumy w mniej agresywnym prowadzeniu też obleci,bo bardzo czuly.Blank ma świetne ugięcie, progresywnie do samego dołu

• Like 1

• 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Na ryby panowie ;-) ...a tak poważnie to rowniez z przyjemnością ogladam prace Rafała ale rozumiem , że kręcone badyle trzeba testowac przed oddaniem do rąk klienta...trochę zamówień zapewne ma ;-) wiec chcąc nie chcąc trzeba jeździć na ryby. ...cóż za okrutny fach :-) ...

• Like 2

• 4 tygodnie później...