rekin175 Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 A co tu wybrać pod pletke aby wyszło w przystępnej cenie i aby nie były za ciężkie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 Tylko nie wiesz jak tym kijkiem superowo łowi się pletką techrona 0,08 a PB już z pletką do mnie nie przemawiają Łowiłem tym kijkiem z pletką i w zasadzie okonie łowię tylko i wyłącznie z pletką.Myślę ,że PB mnima TiChrom dadzą spkojnie radę,choć do dziś nie czytałem i nie słyszałem opinii ,że hardy PB z sic na szczycie nie podołały.Fakt pletka cienka ,ale obciążenia jednak niewielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 Mam znajomych ,którzy z łodzi łowią z powodzeniem kijami 270cm i dla nich są wspaniałe.Moim skromym zdaniem to kwestia tylko nawyku i przełamania się .Ja też zaczynałem łódkowe łowy z długasami ,bo w zasadzie najpierw się nabywa jednostkę pływającą a później zmienia arsenał,chyba że jest inaczej to mnie sprostujcie.Krótszy kij jest na łodzi poręczniejszy .Co innego łowienie z brzegu, tu oprócz przyzwyczajeń ważną rolę odgrywają warunki łowiska.Na "mojej" Wiśle mógłbym łowić w zasadzie kijem 7' ,tylko jest jedno ale, podczas prowadzenia gumy na napływie niedozaakceptowania jest leżąca na wodzie zbyt duża ilość linki. Rekin 175 w ofercie Phenixa jest cała gama blanków z serii elixir choćby taki FX 801 lub 802 ,jeśli wchodzi w grę gumak na główce 6g i więcej to ten drugi będzie OK zał - nie do końca, ale jednakRysunek1.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 13 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Bazyloss wykres przedstawia rzecz oczywistą ,linka musi wchodzić do wody pod mniejszym kątem na krótszym kiju.Ale na rzece jest prąd wody ,który sprawia ,że na napływie musisz kręcić ze dwa razy szybciej korbą aby zniwelować luz.Piszę o łowieniu gumami przy dnie ,nie o prowadzeniu woba czy blachy ,choć też trzeba szybciej zwijać linkę.Każdy zresztą łowi jak mu pasuje ,ja przedstawiłem jak to u mnie wygląda i w tym opisanym przypadku kijek krótszy mi komplikował sprawę.Nie wspomnę o łowieniu w poprzek nurtu gdzie linka szoruje o rafę ,gdyż u mnie na Wiśle takich sytuacji nie ma .Mógłbym jak pisałem wcześniej łowić 7' kijem ale z brakiem komfortu w sytuacji j/w, bo kijek krótszy jest bardziej operatywny szczególnie przy gumach ,lecz nie zamierzam targać dwóch badyli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 (edytowane) W takich warunkach teoretycznie zawsze lepiej mieć na łowisku kij dłuższy niż krótszy, chodziło mi o pewne proporcje i to, że jak łowisz krótkim to tak naprawdę niewiele tracisz - łowiłem 7' na 35m i 9'4" (dalekie rynny) i nie zanotowałem innej ilości brań, siódemką trzeba trochę inaczej i szybciej pracować pół życia przełowiłem kijami 3-3,2m, obecnie kije dłuższe stosuję już tylko do nocnego łowienia na woblery przy kamieniach i na kleniowych dalekich przelewach oczywiście co kto lubi, ale ja powoli dochodzę do wniosku, że nie ma się co męczyć z długimi i gorzej wyważonymi kijami, skoro krótkimi wędkami z powodzeniem daje się radę, a komfort większy i zmęczenie nadgarstków mniejsze - oczywiście mowa o łowieniu gumami z opadu i w dryfie dla mnie na dzisiaj optimum to 8' na rzeczny uniwersał opadowy, a w warkoczach nie ma co wychodzic poza 7' (to tak naprawdę jak stanie w łodzi - wysokości, kąty) Edytowane 13 Listopada 2012 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 13 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 łowię kijem dokładnie takim ak piszesz 7'9" i to jest mój złoty środek na Wiśle z brzegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekM Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Witam wszystkich,dzisiaj odebrałem paczke od Rafała a wniej moja wykałaczka Phenix FX761. Pierwsze wrażenie szok ,wykonanie pierwsza klasa .Jak pozbieram myśli do kupy to coś więcej napisze bo narazie siedze i ciesze się jak małe dziecko z zabawki .Rafał wielkie dzięki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rekin175 Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 Witam wszystkich,dzisiaj odebrałem paczke od Rafała a wniej moja wykałaczka Phenix FX761. Pierwsze wrażenie szok ,wykonanie pierwsza klasa .Jak pozbieram myśli do kupy to coś więcej napisze bo narazie siedze i ciesze się jak małe dziecko z zabawki .Rafał wielkie dzięki .I o to w tym chodzi , niezmiernie czekam sam na taką chwilę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 Nowe zabawki - nowe nadzieje- jak my to wszystko lubimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 Nowe zabawki - nowe nadzieje- jak my to wszystko lubimy Jak małe dzieci z nową zabawką.Facet jest jak dziecko tylko z wiekiem zabawki się zmieniają :lol: . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekM Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 (edytowane) A tak się prezentuje moja wykałaczka na świeżym powietrzu. Edytowane 14 Listopada 2012 przez DarekM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 14 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 (edytowane) Jozi ty się nie śmiej bo ja od wczoraj siędzę przed TV i oglądając dzielnych chłopców na pastwisku w Gdańsku ,kręcę jak najęty nowym Toro61HS podpiętym do Flippera 30lb ,modląc się ,aby wypalił piątkowy wyjazd na dorsze Mam nadzieję ,że kochanie nie zastanie mnie dziś pod kołderką ,jak stara tego gościa z niemieckiej reklamy sprzętu (patrz Jerkbait się śmieje) kto nie widział , polecam ,normalnie się osmarkałem http://www.ryby.org/okolice-wedki/rozmaitosci/588-co-moj-m-robi-w-nocy Darek, bardzo mi miło ,że się podoba i niech Ci służy dzielnie Edytowane 14 Listopada 2012 przez Dąbek 111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekM Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 Dzisiaj poszedłem na chwile potestować moją nową wykalaczke z moją 8 letnią córką .Nad wodą chciała sobie troche pożucać i tak po godzinie żucania Phenixem stwierdziła że woli swojego starego kongera Mikrosa ,a już myślałem ze będę miał wymuwke na budowe nowego kija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puszek7 Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 No Rafał reklama zacna.. Ryje beret i to nie miłosiernie xP Ale tak to z nami jest... Do mnie właśnie podąża wymieniona szczytówka i chodź wiem co to za blank itd cieszę się, że będę miał go całego w komplecie znów przy sobie ;] Ehhh czy jednak z nami aby wszystko w porządku? Moja narzeczona czasem w to chyba wątpi. Jakoś tak dziwnie na mnie czasem patrzy jak opowiadam o moim kolejnym " cudownym" pomyśle ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 14 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 Na wiosnę ,jak byłem ze swoją 12latką to też wolała Mikado Lexus Sapphire 220 niż MHXS842-2 I zaraz po tym go pogoniłem A swoją drogą było ją przekupić jakąś lalą ,to pewnie miałbyś i wymówkę na kolejnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 (edytowane) Jozi ty się nie śmiej bo ja od wczoraj siędzę przed TV i oglądając dzielnych chłopców na pastwisku w Gdańsku ,kręcę jak najęty nowym Toro61HS podpiętym do Flippera 30lb ,modląc się ,aby wypalił piątkowy wyjazd na dorsze Mam nadzieję ,że kochanie nie zastanie mnie dziś pod kołderką ,jak stara tego gościa z niemieckiej reklamy sprzętu (patrz Jerkbait się śmieje) kto nie widział , polecam ,normalnie się osmarkałem http://www.ryby.org/...j-m-robi-w-nocy Darek, bardzo mi miło ,że się podoba i niech Ci służy dzielnie Tak się dobrze składa że znam załogę tego sklepu dobre 20 lat a jeden z "załogantów" jest zapalonym składaczem wędek (Torsten).Sklep się mieści na Mundsburger Damm w okolicy przystanku U3 Mundsburg Wszyscy są zapalonymi wędkarzami ale że mają takie poczucie humoru tego nie wiedziałem .Przy następnej wizycie pogratuluje im tego. Uśmiałem się serdecznie :) http://www.dieangler...5c3b3a9c9a69371 Edytowane 15 Listopada 2012 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 Kurna,- chyba jestem nienormalny jakoś bym nie zamienił baby na multik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 Kurna,- chyba jestem nienormalny jakoś bym nie zamienił baby na multik Znam wielu którzy by zamienili , co niektórzy nawet oddali za darmo w dobre ręce , cóż z tego jak nikt nie chce brać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 Znam wielu którzy by zamienili , co niektórzy nawet oddali za darmo w dobre ręce , cóż z tego jak nikt nie chce brać. Może dlatego, że mnie z najwyższej półki, nie zacina się, nie klekocze, w trudnych warunkach też działa... takich już po prostu nie robią dziś a jak się gdzieś trafi to nikt nie wymienia :lol: tylko eksploatuje ile wlezie :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Wędka z przeznaczeniem na wiosenne wiślane klenie i letnie bolki .Przeróbka muchówki #5-6 288cm stojącej naście lat za szafą Artura @Ark70(dzięks Artur) .Po demontarzu przelotek i rękojeści ,nastąpiło zdjęcie lakieru ,farby i po szlifowanku ,ukazała się ciekawa faktura mięsistego, grubościennego blanku.Przelotki PB minma 4 hrd V-ki od 25do 5 10sztuk +szczyt alconit w srebrnej ramce i tu podziękowania dla Wojtka @woblerWZ Uchwyt Fuji DPSM18(przycięty ok2cm pod Shimano SuperX 2500) ,bo taki akurat był na stanie ,a dzięki swojej średnicy umożliwił płynne połączenie z reagripemdługości 29cm, wykonanym z korka aglomerowanego ze wstawkami burnta i korkogumy.Fore ozdobione pierścionkiem z nierdzewki.Wędka wyważona zw/w kołowrotkiem dokładnie 0.5cm przed koncem fore. , na ostatnim plasterku korkogumy. Kij ma zajebiaszcze ugięcie ,szkoda że nie zdążyłem porzucać przed drugą odsłoną zimy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Palce lizać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Dąbek a jak wygląda akcja kija?Co wyszło po przezbrojeniu, nie wyszła kluska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Wędka z przeznaczeniem na wiosenne wiślane klenie i letnie bolki .Przeróbka muchówki #5-6 288cm stojącej naście lat za szafą Artura @Ark70(dzięks Artur) .Po demontarzu przelotek i rękojeści ,nastąpiło zdjęcie lakieru ,farby i po szlifowanku ,ukazała się ciekawa faktura mięsistego, grubościennego blanku.Przelotki PB minma 4 hrd V-ki od 25do 5 10sztuk +szczyt alconit w srebrnej ramce i tu podziękowania dla Wojtka @woblerWZ Uchwyt Fuji DPSM18(przycięty ok2cm pod Shimano SuperX 2500) ,bo taki akurat był na stanie ,a dzięki swojej średnicy umożliwił płynne połączenie z reagripemdługości 29cm, wykonanym z korka aglomerowanego ze wstawkami burnta i korkogumy.Fore ozdobione pierścionkiem z nierdzewki.Wędka wyważona zw/w kołowrotkiem dokładnie 0.5cm przed koncem fore. , na ostatnim plasterku korkogumy. Kij ma zajebiaszcze ugięcie ,szkoda że nie zdążyłem porzucać przed drugą odsłoną zimy.2013-01-11-353.jpg 2012-12-31-343.jpg 2012-12-31-345.jpg 2013-01-11-355.jpg 2013-01-11-360.jpg 2013-01-11-361.jpg 2013-01-11-366.jpg 2013-01-11-368.jpg 2013-01-11-369.jpg 2013-01-11-378.jpg 2013-01-11-379.jpg 2013-01-11-380.jpg 2013-01-11-381.jpgSziedzimy z avidem i popijamy whisky..a on mowli-chcem taka rekojesc Rafał. Heh hee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Dzięki Artur Jozi ,liczyłem że podoła najmniejszym jaziowym -2g, ale wyszedł dość szybki i tak na oko bez testów to 3g wobka będzie słał daleko.Gaśnie dość szybko ,w żadnym wypadku nie można nazwać go kluską.Górną granicą powinny być dla niego Jazowe ukleje 7cm 12g. szczyt ,który nie gnię się od samego początku jak w typowych dłuższych kijach spiningowych ,pozwoli poprowadzić wobka stawiającego opór jak i np. obrotówkę nr2.Ugięcie fajne środkowe pod znacznym obciążeniem,fotki tego nie oddają ,bo byłem sam i nie chciałem przedobrzyć i kontuzjować kija przed rozpoczęciem sezonu Salmon1977 ,mi też się nawet podobuje ,miała być budżetowa i taką jest,a ekstrawagancji dodaje na pewno srebrny krążek Czekam z niecirpliwością na wiosnę, tylko martwi mnie czy nie będzie się dublować z elitką,9' 18 , choć w dole CW znacznie ją bije a do górnego też będzie brakować ,więc obdzielę wyjazdy raczej sprawiedliwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Muchówka ma inną pracę niż spinn.Z tego co pamiętam to była #5-6 to nie ma się dużej mocy z niej spodziewać.Jak wyszło ok.12g to w sumie nieźle.Ale jak nie jest kluskowaty to na jazie i klenie będzie lepszy od avida i raczej avida sprzedasz a tego zostawisz .W sumie to ciężko pogodzić niski dolny zakres i wyższy górny jednym kijem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi