sypki Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Byłem na Lubowidzu z kumplem na jesień zeszłego roku, z łódkiz echo. Wyniki zerowe, nawet brania nie było. 6 godzin biczowania i nic, troche mnie to zniechęciło. Na wodzie byli lokalni, ale łapali na spławik, my bylismy jedynymi ze spinningiem. Na echo ryby były widoczne, ale nie podjemowały współpracy. Podobno na Lubowidzu mozna połapać ładnego leszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadget Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Siema, wybiera się ktoś w najbliższym czasie na sandacze do Łeby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jersey Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 powitać. czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi miejscówkami na MW? w zeszłym roku kilka razy widziałem tam wędkarzy, ale ich łupem padały chyba tylko babki na czerwonego robaka na bocznym troku. ulica starowiślna, okolice promu i twierdzy wisłoujście ulica wiślna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 10 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 powitać. czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi miejscówkami na MW? w zeszłym roku kilka razy widziałem tam wędkarzy, ale ich łupem padały chyba tylko babki na czerwonego robaka na bocznym troku. ulica starowiślna, okolice promu i twierdzy wisłoujście 060620141061.jpg060620141062.jpg060620141063.jpg060620141064.jpg060620141060.jpg ulica wiślna 060620141065.jpg060620141066.jpgProponuje sprawdzić,rybostan MW jest dobrze znany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jersey Opublikowano 11 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 dzięki Wiktorze za radę. dziś po robocie postaram się tam podjechać na chwilę lub dwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borovik Opublikowano 11 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 W tych miejscach słyszałem o okoniach, sandaczach, węgorzach, karpiach, leszczach, szczupakach...Widziałem jedynie okonie, sandacze, babki bycze, fląderki, śledzie, szprotki. Będę tam dzisiaj od strony Twierdzy Wisłoujście.Popracuję przy łodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shreek Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 Panowie potrzebuje pomocy w następującej sprawie Z kilka dni wyruszam na 2 tyg. urlop w okolice Jantara i Stegny, a że leżakowanie na plaży nie zbyt mnie pociąga to planuje gnać lepszą połowę na plażę, a samemu ze spinem i polatać po okolicznych rzeczkach, kanałach itd.W okolicach mam przedewszystkim Wisłę, Wisłę Królewiecką i Szkarpawę, ale też kilka innych mniejszych rzeczek i kanałów. Pytanko dotyczy opłat jakie musze ponieść aby bez problemów i nieprzyjemności wędkować w tych wodach.Z tego co doczytałem wody te należą do PZW Elbląg i prawdopodobnie tam będę musiał wnieść jakieś opłaty - chyba 80 PLN (Załacznik do uchwały ZO PZW w Elblagu nr 14/2013 z dnia 24.11.2013 r. - jeżeli się pomyliłem to mnie poprawcie), ale czy nie mogę opłacić takiej składki w PZW Gdańsk i na podstawie porozumień wędkować na wskazanych wyżej wodach PZW Elbląg - tak składka to 71 PLN (wg Załącznik Nr 1 do uchwały nr 220 ZG PZW z dnia 31sierpnia 2013 r.).Niby to tylko 10 PLN różnicy, ale opłaty te uważam i tak za nie do końca słuszne (opłacam wszystkie opłaty w swoim okręgu) i szkoda mi nawet tej przysłowiowej dychy na może kilkanaście godzin nad tamtymi wodami :/ Może jest na sali ktoś kto zna temat bądź był w podobnej sytuacji i mogłby coś doradzić w tej kwestii Do miejscowych mam jeszcze prośbę o namiary (priv) na jakieś dobre miejscówki (zapewniam NO KILL!!!) Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc i ewentualne wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpaczek23 Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 Wisła Królewiecka i Szkarpawa należą do okręgu elbląskiego, ale Wisła już do gdańskiego. Jeśli nie masz porozumienia z gdańskim, ani elbląskim to musisz wykupić tak jak piszesz albo tu albo tu. Ale nie sugeruj się tą dychą mniej w gdańskim, bo żeby wędkować w elbląskim(i odwrotnie)musisz wykupić (nie pamiętam jak to się nazywa)znaczek za 40zł. Nie wiem na jakie ruby chciałbyś się nastawić, ale rozsądniejsze chyba jest wykupienie elbląskiego(co nie znaczy, że rybniejszego-myślę, że porównywalnie)bo masz bliżej Szkarpawę i Królewiecką i niedaleko Tugę, a do Wisły masz kawałek dalej no i że się tak wyrażę jest przy ujściu nudna trochę(prosty odcinek bez główek). Cały czas pomijam aspekt tego czy ryby są czy nie. Z drugiej strony Wisły(domniemywam, że poruszasz się samochodem i przepływałbyś promem w Sobieszewie, ewentualnie DK 7 przez Nowy Dwór Gd.) masz Martwą Wisłę(należy do gdańskiego).Nie wiem czy jest sens tam jechać jeśli nie masz sprzętu pływającego?Woda dość rybna, ale będąc tam kilkunastokrotnie nie widziałem spinningistów z brzegu. Musisz chyba nastawić się na bardziej relaks niż wielkie połowy zważywszy na panującą pogodę. Zawsze możesz się bujnąć samochodem DK 7 i na Wisełce(okręg Gdańsk) połowić zaraz przy i za mostem na Wiśle w Kiezmarku, tam Wisła jest jeszcze z główkami i nie wiadomo co tam może złapać za gumę czy wobka:))Myślę, że więcej jeśli chodzi o połowy na Martwej i przyujściowym odcinku Wisły wypowiedzą się koledzy bliżej mieszkający, bo ja bardziej obcykany jestem w elbląskim a tamte tereny to kilka-kilkanaście razy w roku odwiedzam i to nie zawsze ze spinnem.Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shreek Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 O dzieki za info odnośnie dopłaty. W takim razie zdecyduje sie pewnie na Elbląg bo będe miał wszędzie w miarę blisko. Zamierzam wziaść tylko casta choć rozważałem też zabranie bata do zabawy na przeplywankę, ale wtedy musialbym ciągnąć już cały niezbędny majdan, a miejsca w aucie niestety brak. Także jak mozesz daj znac jak wygląda zasobność tamtych rzek w drapieżniki ;-)Co do pogody to wiem że nie bedzie łatwo przy takiej lampie, ale w sumie nie jeżdże po ryby, a na ryby i nawet jakbym nic nie złapał to wolę czas spędzić na biczowaniu wody niż na leżeniu na plaży ;-) Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpaczek23 Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 jeżdże po ryby, a na ryby i nawet jakbym nic nie złapał to wolę czas spędzić na biczowaniu wody niż na leżeniu na plaży ;-)Popieram w całej rozciągłości, wysokości, i szerokości wypowiedzi:))Jeśli chodzi o rybność to ciężko powiedzieć. Myślę, że najrozsądniejsze będzie nastawienie się na okonie, których na Królewieckiej i Szkarpawie nie brakuje. Szczupaki jako przyłów też się trafiają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 16 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Odświeżam Ktoś coś łowi koło Tczewa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pickok Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 witam łowi ktoś w okolicy zblewa ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadget Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Siema, ma ktoś ochotę z 3city wybrać się w czwartek/piątek na sandacze do Łeby??Jak coś pisać prive. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolomeo213 Opublikowano 3 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2017 Witam wszystkich zagladających w drugiej połowie września wybieram się na wakacje do Gdynia Orłowo będę tam dwa tygodnie a że tyle bez spinningowania nie wytrzymam postanowiłem zabrać ze sobą sprzęt.Kwestia pozwoleń to nie problem to już ogarnalem ale większy kłopot sprawia co i gdzie można w tym okresie łowić ,jaki sprzęt ze soba zabrac i w jakie przynety sie zaopatrzyc?Z góry zaznaczam że w grę wchodzi wędkowanie tylko i wyłącznie z brzegu.Mam nadzieję że coś doradzicie i podpowiecie bo termin wyjazdu zbliża się nieubłaganie.Pozdrawiam wszystkich zakładających i z góry dziękuję za pomoc Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 3 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2017 Witam wszystkich zagladających w drugiej połowie września....Tych zaglądających dziś już nie witasz...Chcesz łowić z plaży czy raczej wody płynące/ stojące? Tapatalknięte z komórki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolomeo213 Opublikowano 3 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2017 Nie mam konkretnych preferencji chciałbym spróbować i tu i tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Derrek Opublikowano 18 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 Stanowisko MGMiŻŚ w sprawie ograniczenia wykonywania rybołówstwa rekreacyjnego w portach morskich Utworzono: środa, 04, październik 2017 06:26W odpowiedzi na e-mail z dnia 29 września 2017 r., w sprawie ograniczenia wykonywania rybołówstwa rekreacyjnego w portach morskich, przedstawiam poniższe stanowisko. Zgodnie z § 5 ust. 4 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 lipca 2015 r. w sprawie wymiarów i okresów ochronnych organizmów morskich poławianych przy wykonywaniu rybołówstwa rekreacyjnego oraz szczegółowego sposobu i warunków wykonywania rybołówstwa rekreacyjnego (Dz.U. z 2015 r. poz.1015 z późn. zm.), nie prowadzi się połowów wędką na obszarze morskich wód wewnętrznych, w granicach portów morskich, od dnia 15 września do ostatniego dnia lutego. Oznacza to, że na wszystkich wodach wewnętrznych, które znajdują się w granicach portów morskich nie można prowadzić, w ww. okresie, połowów wędką: 1) w godzinach od 17:00 do 07:00; 2) metodą polegającą na wyrzucaniu i ściąganiu sztucznej przynęty, zwaną dalej "metodą spinningową"; 3) wędką z przymocowaną linką zakończoną więcej niż jednym przyponem uzbrojonym w więcej niż jeden haczyk o więcej niż jednym ostrzu. Wskazane ograniczenie powoduje, iż prowadzenie połowów wędką w granicach portu morskiego w Elblągu na rzece Elbląg oraz w granicach portu morskiego Gdańsk na Motławie, we wskazanych w przepisie przypadkach i czasie jest zabronione. Podpisano z upoważnienia Dyrektora Departamentu Rybołówstwa MGMiŻŚ. Czy ja dobrze czytam wprowadzili zakaz spiningowania na rzekach ... w pobliżu gdańska ... i co teraz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 18 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 Temat wałkowany na forum od ubiegłego roku n...ty raz. Z tego powodu wątek nadaje się do połączenia z tym: http://jerkbait.pl/topic/82781-nowe-przepisy-na-wodach-morskich/ Czy ja dobrze czytam wprowadzili zakaz spiningowania na rzekach ... w pobliżu gdańska ... i co teraz... O ile w ubiegłym roku miałem wątpliwości, to obecnie, po długim i spokojnym zastanowieniu się dochodzę do wniosku, że zakaz nie obejmuje metody drop shot.Po pierwsze, zakaz nie wyklucza całkowicie używania sztucznej przynęty na wodach portów morskich, a jedynie zabrania metody łowienia polegającej na "wyrzucaniu i ściąganiu sztucznej przynęty". Po drugie natomiast, odsyłam do uzasadnienia projektu rozporządzenia wprowadzającego omawiany zakaz, przeciwko komu jest on w istocie skierowany: http://jerkbait.pl/topic/82781-nowe-przepisy-na-wodach-morskich/page-2#entry2025559Moje wnioski są takie, że jeżeli ktokolwiek (Policja, Straż Graniczna, OIRM) będzie w czasie kontroli kwestionował legalność metody drop shot na wodach portów morskich w omawianym okresie, należy z niewzruszoną pewnością siebie oraz na przemian z oczami jak u kota ze Shreka przekonywać, że drop shot nie jest metodą polegającą na "wyrzucaniu i ściąganiu sztucznej przynęty", lecz metodą polegającą na "wprawianiu sztucznej przynęty zawieszonej w toni na lince w drgania przy pomocy wędki" - o której w rozporządzeniu nic nie ma. Jeżeli ktokolwiek będzie próbował nałożyć mandat za metodę drop shot, takiego mandatu nie należy przyjmować i niech sobie odpowiednie organy w toku właściwego postępowania powołują biegłego, który będzie wydawał opinię, czy drop shot jest "metodą spinningową" w rozumieniu omawianego rozporządzenia, czy też nie jest.Na marginesie dodam, że wystawianie mandatów karnych za ewentualne naruszanie przepisów dotyczących rybołówstwa rekreacyjnego na wodach morskich jest w świetle przepisów obowiązującego prawa mocno dyskusyjne (z małymi wyjątkami), ale nie napiszę dlaczego, bo forum czytają różni ludzie i rozpowszechnianie tych informacji nie byłoby chyba pożądane ze względu na ochronę i tak nadmiernie eksploatowanych morskich zasobów naturalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Derrek Opublikowano 18 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 (edytowane) Mniejsza o ten drop shot mnie interesuje gdzie ja mogę legalnie wziąć spinning i sobie porzucać .. bo w opisie pisze rzeka Elbląg i port elblaga cały zalew wiślany , teraz pytanie czy Nogat jest również objęty zakazem ??Drugie pytanie ku komu ten chory przepis został wprowadzony ... Wątpię żeby miały on wpływ na ograniczenie kułsownictwa , ponieważ kłusownik łowi łowił zawszę nielegalnie czyli wolnym tłumaczeniu nie przejmował się żadnymi przepisami i ograniczeniami więc nowe przepisy i tak go nie zmartwią . Trzecie pytanie przepis uderza w wędkarzy ,ale rybaków nie ... Więc można dojść do wniosku że PZW lub pan minister działa na szkodę wędkarzy . Zebrali po 250 zł średnio i zabraniają legalnie łapać osobom które zapłaciły haracz im ... Edytowane 18 Października 2017 przez Derrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Derrek Opublikowano 20 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2017 (edytowane) " metodą polegającą na wyrzucaniu i ściąganiu sztucznej przynęty, zwaną dalej "metodą spinningową"; czyli samo wrzucanie sztucznej przynęty do wody jest zakazane ....a to że sprawiasz je w drganie jest mało istotne ... i jeszcze kwestia kontroli w portach wystarczy że jakiś patrol będzie przejeżdżał to mogą was zatrzymać do kontroli... Poprawiłem wielkość czcionki Edytowane 24 Października 2017 przez bartsiedlce 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartas93 Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 (edytowane) Łów jak uważasz Dla mnie jednak drop shot jest zakazany, bo jest metodą spinningową. Właśnie to go odróżnia od vertykala (na którego na pzw np. nie można łowić), że przesuwamy co jakiś czas zestaw, czyli zwijamy linkę, a nie cały czas prezentujemy przynętę w miejscu (pionie). To, że prezentujesz przynęty drgając nie znaczy, że nie łowisz na spinning - podobnie łowię zresztą na czeburaszki np. Doszukujesz się ideologii, w tym, że ustawodawca pokracznie trochę opisał metodę spiningową Proponuję iść z castingiem, też będziesz miał czyste sumienie, bo multiplikator to też "niespinningowy sprzęt".. Edytowane 24 Października 2017 przez bartsiedlce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djaheu Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 Rozmawiałem z patrolem policji wodnej. Na pytanie o drop shota odpowiedzieli że nie wolno i będą wystawiać mandaty bo jest to forma spinningu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 24 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2017 (edytowane) Natomiast co do ewentualnego wystawiania przez Policję mandatów karnych za rzeczywiste bądź też jedynie domniemane naruszenia przepisów o rybołówstwie rekreacyjnym na wodach morskich, to powtarzam po raz kolejny, że legalność takich mandatów, uprawnienie Policji do ich wystawiania, a co za tym idzie, sens godzenia się na ewentualne mandaty i przyjmowania ich stoi pod wielkim znakiem zapytania. Dlaczego? Wystarczy uważnie przeczytać obowiązującą ustawę o rybołówstwie morskim, a w szczególności jej Dział V. Edytowane 24 Października 2017 przez bartsiedlce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 24 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2017 Proszę zaprzestać osobistych wycieczek i przepychanek. Wszelkie "anse" na priv, nie wszyscy mają ochotę je czytać.Proszę o powrót do meritum wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@Wyspa Opublikowano 15 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2018 (edytowane) Czy rybki przeżyją awarię przepompowni ścieków ? Dzisiaj od godz. 13-stej trwa zrzut ścieków pochodzących prosto z domostw kilku dzielnic Gdańska oraz z całego Sopotu wprost do Motławy z powodu jednej z kluczowych przepompowni ścieków na Starym Mieście w Gdańsku. Awaria jest na tyle poważna, że władze odradzają kontaktu z wodami Motławy i Zatoki Gdańskiej. A co z rybkami ? Edytowane 15 Maja 2018 przez @Wyspa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi