Skocz do zawartości

Wody w okolicach Gdańska

Wędkarz87

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...
  • 2 tygodnie później...

Witam. I ja dołączam się do pytania kolegi. Będę tydzień w Jantarze. Gdzie pojechać na płynąca wodę?

Z Jantara masz kilka kilometrów na Wisłę miejscowość Drewnica - ryby wszystkie dostępne, woda PZW Gdańsk. Jadąc w stronę Nowego Dworu Gdańskiego masz Szkarpawę (PZW Elbląg), tu w przewadze okoń i czasem szczupak, dużo białorybu. Jadąc z Jantara do Sztutowa, ok 12 km masz Wisłę Królewiecką (PZW Elbląg) - ryby jak na Szkarpawie. W samym Jantarze z brzegu na zatoce powinny być jeszcze bolenie. Jadąc z Jantara w stronę Krynicy Morskiej masz Zalew Wiślany (woda morska), z brzegu okonie i dużo węgorza. Jeżeli ja bym miał wybrać wodę z Jantara to by to była zwykła Wisła w Drewnicy, można nieźle połowić. 

Edytowane przez Matteoo

Będę tydzień w Jantarze. Gdzie pojechać na płynąca wodę?

W ramach uzupełnienia wypowiedzi przedmówców - wprawdzie to nie moje rewiry, ale ten filmik powinien dać pewien obraz miejscówek, o jakich mowa. Wygląda na bardzo przyjemne łowisko do podłubania z marszu okonia. Jednocześnie jest tu parę słów o sprzęcie, jaki może być przydatny.

Edytowane przez Krzysiek Rogalski

• 7 miesięcy temu...

Witam.

Czy zna ktoś miejsce, gdzie można sprawdzić podział wód w okolicach Trójmiasta ze względu na dzierżawców/ użytkowników? Z tego co wiem, to jest PZW Okręg Gdańsk, jakaś Spółdzielnia Troć, wody morskie itd. Chodzi mi o to, żeby była możliwość sprawdzenia, gdzie można łowić opłacając składkę u danego dzierżawcy wody. Najlepiej jakby to było w formie mapy z zaznaczonymi odcinkami. Zależy mi najbardziej na Wiśle, Martwej Wiśle. Ktoś się orientuje czy istnieje taka "mapka"?

Jestem z Mazowsza, ale często goszczę w Gdańsku i chciałbym połowić w okolicznych wodach bez narażania się na nieprzyjemności.

• 1 miesiąc temu...

Odkopię trochę temat :)

Wybieram się w połowie czerwca do Gdańska i będę zameldowany przy Nowej Motławie w okolicy Wyspy Spichrzów. Chciałbym zabrać ze sobą jakiś kijek okoniowy by coś podłubać. Nie chcę łowić na wodach morskich tylko od tak z rana czy wieczora wyjść z lokalu i trochę porzucać pod apartamentami. Jak wygląda woda w tym miejscu w tym okresie? Bardzo zarasta zieleniną? Da radę polowić z opadu i czy w ogóle można liczyć w tym miejscu na ryby w paski?

Okonia jest tam bardzo dużo. Zazwyczaj są to drobne ryby ale okresowo z zatoki wchodzą też większe. Oprócz tego możesz liczyć na bolenia, sandacza i szczupaka, przy dużym szczęściu nawet niewielkiego dorsza. Roślinności podwodnej nie ma dużo, zdarza się jedynie sporo rzęsy. O tej porze roku darowałbym sobie opad przy dnie. Lepiej połowisz na niewielkiego twitcha, cykadke, obrotówkę, poppera itd

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

• 1 rok później...

Cześć,

Odkopię trochę temat  :) 
Przeprowadziłem się jakiś czas temu z Wrocławia do Gdyni i totalnie nie znam łowisk, dopiero rozeznaje się w tym temacie.

Szukam jakiegoś łowiska gdzie mogę połowić wzdręgi na UL, ale podobno w tych rejonach ciężko o jakieś jeziora z krasnopiórami, prawa to?
Na ten moment jeszcze nie opłacałem karty, dlatego łowiłem tylko kilka razy w jeziorze Osowskim w Chwaszczynie, efekt to kilka leszczy i płotek, ale wzdręgi faktycznie nie namierzyłem.

Myślałem o jeziorze kamień jak opłacę kartę.
Wiem, że popularnym łowiskiem pod UL jest motława, ale nie mogę się przekonać do łowienia w mieście, raczej szukam jakiegoś jeziora, starorzecza itp.

PS Teraz mam blisko morze to na pewno będę chciał spróbować połowić trocie i belony w następnym sezonie, ale na ten moment wkręcony jestem w UL.

Edytowane przez Adrian B.

Swego czasu łowiłem wzdręgi na kaszubskich jeziorach dzierżawionych przez spółkę Radbur. Kłodno i Białe (to w Chmielnie) i chyba Ostrzyckie, ale to było dawno i nie wiem jak teraz z populacją krasnych na wspomnianych wodach. Motława jak najbardziej i to niekoniecznie w mieście. No i oczywiście wszystkie kanały na wschód od Wisły czyli Szkarpawa, Wisła Królewiecka, rzeka Elbląg, Tuga, Nogat itp.